Industriarbetarnas tidning

”Du får glömma allt, men inte mig”

14 april, 2021

Skrivet av

Skriver om pappa Boken om folkmusiklegenden Izzy Young och hans väg in i demensen är en rörande skildring av hur barn blir föräldrar.

Gripande debut

Titel: Glöm allt men inte mig.

Författare: Philomène Grandin, skådespelare och programledare. Boken är hennes författardebut.

Förlag: Albert Bonniers Förlag.

Sidor: 272.

Utgivningsdag: Finns ute nu.

Hon är sju och pappa ska bjuda på glass.

Sommarlovet har tömt Stockholm på kompisar. Kvar i den varma, gråa asfalten är några envisa duvor, flickan och hennes pappa. De köper en halvliters GB-glass, nougat och vanilj. Kanske godare än pinnglass, framför allt billigare. Pappan förfogar inte över mer pengar än vad han för tillfället har på fickan.

Ur kavajen drar han ”två illa diskade teskedar och en hyfsat ren matkniv från besticklådan därhemma”. Han delar glasspaketet med samma precision som han lärde sig att skära upp bröd på familjebageriet i New York.

Flickans pappa heter Izzy Young, ”han som upptäckte Bob Dylan”.

Philomène Grandins bok Glöm allt men inte mig är en kärleksfull, men uppriktig skildring av en pappa som har mer ordning på sina Jack Kerouac-signerade böcker än på pengar och papper. När han är åttio upptäcker dottern att pappan ännu inte ansökt om pension.

När Dylan som nittonåring kommer till New York söker han upp Izzy Young och hans butik Folklore Center. I sina memoarer berättar Dylan: Hans röst var som en bulldozer och verkade alltid för högljudd för den lilla lokalen. Izzy var ständigt en smula irriterad över det ena eller det andra. Han var sentimentalt godhjärtad, i själva verket en romantiker. I hans ögon glittrade folkmusiken som guld.

Izzy Young arrangerade Dylans första konsert i New York. 1973 flyttade han till Stockholm där han öppnade samma sorts butik med noter, böcker, skivor, intima konserter.

Bob Dylan. Foto: TT Nyhetsbyrån

I Sverige föds Philomène. Folklore centrum blir hennes andra hem. Saknar de bostad sover de i källaren under butiken. Eller i andras lägenheter. Snälla vänner ställer upp. Men jag gillar inte deras hem … Vill ha ett eget badrumsskåp, slippa dela med sådana som är bortresta och som jag knappt känner. Min tandborste bredvid deras gamla.

Izzy Young drev Folklore centrum tills han blev 90 år. Han avled i februari 2019. Foto: TT Nyhetsbyrån

Boken pendlar mellan hur pappan tog hand om henne som liten och hur hon tar hand om honom när han åldras och går in i demensen. En berättelse om en unik relation mellan far och dotter, och om ett allmängiltigt dilemma: hur räcka till för en åldrande förälder när jag har mitt eget liv?

Bokens titel? I en hiss känner inte den 88-åriga pappan igen sin dotter i de nya glasögonen. Han säger: ”Så, vad jobbar du med?” Hon spänner ögonen i honom: ”Du får glömma allt, men inte mig.”

När Dylan tilldelas Nobelpriset bjuds Izzy Young till festen. Blöja under den inhyrda fracken. Dottern följer med, utrustad med plasthandskar i handväskan om olyckan skulle vara framme. Varken Izzy eller Philomène, utbildad skådespelare, betros att läsa tacktalet i Dylans frånvaro. Men Patti Smith tillåts staka sig till frackpublikens jubel.

Något år senare är Izzy och dottern på Waterfront i Stockholm. Efter några
låtar frågar Izzy vad det är för show. ”Dylan”, viskar Philomène. Han ser chockat på henne och pekar:

– Är det där Dylan?

Efter konserten sliter folk i honom. ”Izzy! Izzy!”

Han driver sitt Folklore centrum tills han blir nittio. Vid dödsbädden läser dottern hans favoritdikt av vännen Allen Ginsberg, Father Death Blues.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Tusen problem – en syndabock

Tusen problem – en syndabock

Allt är skit och åt helvete i landet som var bättre förr. I boken Det svenska missnöjet berättar folk vad de tycker fungerar dåligt.

Tips för en fin hemester

Tips för en fin hemester

Nej, sommaren 2020 lär inte bli de spännande resornas sommar. Det går att göra nåt bra av den ändå. Här är DA-redaktionens bästa tips för dig som semestrar hemma.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Tre julskivor som inte frestar på

Tre julskivor som inte frestar på

Nu är det julmusik i var butik, ofta samma bjällerklang överallt. DA:s Marie Edholm väljer tre julskivor som inte frestar på.

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Vi som har fyllt 40 hade fågeldansen och Lambada. Dagens ungdom hittar inspiration på helt andra håll. Eller? Hur nytt är det egentligen att flossa, dansa flapper och take the L?

Ny snurr på vinylskivan

Ny snurr på vinylskivan

Den var dödförklarad för bara lite drygt 10 år sedan, men sedan har försäljningen av vinylskivor exploderat. DA:s Ricardo Burrows har skrivit och läst in ett reportage om diskjockeys, kultförklarade skivbutiker och vinylpressfabrikanter.

Sånger från andra sidan

DA:s Pontus Ohlin tipsar om tre jul- och nyårslåtar med stjärnor som slocknat.

7 retroboxar att lägga under granen

7 retroboxar att lägga under granen

En ståtlig låda med ett ogenomträngligt innehåll man bara storknar inför? Eller lyxbiljetten in i en spännande musikvärld? De bästa cd-boxarna har en tanke, ett tema. DA:s Harald Gatu guidar dig till sju pärlor.

Volvomontören blev megakändis

Volvomontören blev megakändis

305 583 407 spelningar har låten The Ocean hittills spelats på Spotify. För Volvomontören Mikael Persson har ett fritidsprojekt kastat om hela hans liv.

Gå ner till floden

Gå ner till floden

The River handlar om floden som symbol för hoppet om en bättre tillvaro. Berättaren Bruce Springsteen besöker Sverige två gånger i sommar.

Opinion

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

Krönika På macken bland Teslas laddstolpar blir det svenska klassamhället synligt, skriver Anneli Jordahl.

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

Vi måste städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som riskerar arbetarnas hälsa, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, S.

Bekämpa antisemitismen i den digitala världen

I förra veckan hölls Förintelsekonferensen i Malmö. Internationella politiska ledare lovade att aktivt bekämpa antisemitismen och rasismen som tyvärr växer runtom i Europa. Sveriges regering satsar nästan 100 miljoner i nästa års budget på denna angelägna kamp för människovärde och demokrati. Till den svenska regeringens satsningar hör bland annat fortsatt arbete med att bekämpa hatbrott […]

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

Högt spel om människors trygghet

Högt spel om människors trygghet

Pontus Georgsson: När till och med Arbetsdomstolen har farhågor om lagförslaget kring ett nytt anställningsskydd borde det vara självklart att ta till sig av kritiken innan besluten hastas fram.