Industriarbetarnas tidning

Tre kvinnor i GS-fackets nyvalda förbundsstyrelse

31 maj, 2021

Skrivet av

GS-KONGRESS ”Vi pratar om sju kvinnor på 42 nominerade. Jag tror egentligen inte att det saknas kvinnor i rörelsen, så hur är det möjligt?” Under GS-kongressen frågade Natalia Sparrelid om förbundet företräder alla medlemmar. Ändå valdes bara tre kvinnor in i förbundsstyrelsen.

Natalia Sparrelid, avdelning 5 Södra Svealand, drog igång en debatt om jämställdhet. Foto: GS

– Värdegrund är inte bara en text att referera till, utan något som måste praktiseras, sa Natalia Sparrelid från avdelning 5 Södra Svealand på helgens GS-kongress och drog igång en debatt om jämställdhet och representation inom förbundet.

Bakgrunden var valberedningens förslag till ny förbundsstyrelse. Bara en av de sju nominerade ledamöterna var kvinna. Natalia Sparrelid uppmärksammade behovet av ett fackförbund som representerar alla medlemmar, oavsett bakgrund.

– Så länge vi bara fortsätter att föreslå eller välja in liknande personer, eller aktivt inte gör plats för andra, anser jag att förbundet varken följer värdegrunden eller lyckas företräda våra medlemmar, sa hon.

Flera höll med och beklagade det snäva urvalet. Mattias Huss från avdelning 5 Södra Svealand:

– Vi har chans att göra en förändring nu, annars tar det fem år igen. Och det är inte acceptabelt, sa han.

– Nu är detta inte en kyrklig församling, men jag säger ”Amen, Natalia!”, sa Thomas Lindell från avdelning 1 Skåne/Blekinge.

Kongressen ajournerade och bad avdelningarna skicka in fler nomineringar till förbundsstyrelsen. Tre kvinnor valdes till sist, två av dem yrkesverksamma. Madelene Engman behöll sin plats som första vice ordförande. Flera kvinnor valdes också som suppleanter.

– Tydligt är att kongressen har lyssnat på de inledande diskussioner om hur förbundet ska representeras, sa Magnus Leoson från valberedningen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

GS-facket höll digital kongress

GS-facket höll digital kongress

Under lördagen genomfördes den första delen av GS-fackets kongress digitalt. Per-Olof Sjöö valdes på nytt till ordförande.

”Självklart ska alla avdelningar vara representerade”

”Självklart ska alla avdelningar vara representerade”

Förbundsstyrelsens förslag om sju ledamöter i styrelsen röstades ner på GS kongress.

Från Love till love – så blev GS-kongressen

Från Love till love – så blev GS-kongressen

GS kongress har gått i mål. För alla er som inte kunde vara där kör vi en kort sammanfattning.

Förpackningar spelar ekologisk roll

Förpackningar spelar ekologisk roll

Minskat matsvinn och färre transportskador – med smartare förpackningar kan svenska klimatutsläpp minska med en miljon ton om året enligt en GS-rapport.

Hur får man fler medlemmar i skogen?

Hur får man fler medlemmar i skogen?

Organisationsgraden bland skogsarbetare är en ständig huvudvärk för GS. DA frågade några kongressdeltagare vad man kan göra åt saken.

” Vi kan inte köpa alkohol för våra pengar”

” Vi kan inte köpa alkohol för våra pengar”

Leopoldo Merino vill ha totalstopp för att använda GS-medlemmarnas pengar till alkohol. Han fick inte tillräckligt stöd för att ta upp sitt krav på kongressen men nu blir spritstopp en fråga för nästa månads förbundsmöte.

GS-facket ska certifieras för mångfald

GS-facket ska certifieras för mångfald

Kongressen röstade enhälligt ja till att GS ska genomgå en HBTQ-certifiering. Det är en kvalitetsstämpel för att förbundet systematiskt arbetar med rättighetsfrågor, likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter

Bo-Arne Andersson tar plats i förbundsledningen

Bo-Arne Andersson tar plats i förbundsledningen

Kongressen gick emot valberedningen och valde Bo-Arne Andersson till förbundets nye 2:e vice ordförande. Efter två omröstningar besegrade han Christoffer Ahlqvist.

Vad är kongressens viktigaste fråga?

Vad är kongressens viktigaste fråga?

Det stundar tre dagar av ideliga beslut på GS-fackets kongress i Västerås. DA frågade några ombud om vilken som är den viktigaste frågan.

”Klimatfrågan är en ödesfråga för mänskligheten”

”Klimatfrågan är en ödesfråga för mänskligheten”

Ordförande Per-Olof Sjöös inledningstal vid kongressen handlade om klimatet, facklig sammanhållning och tolerans:

– Vår uppgift är att motverka rädslan, inte göda den.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.