Industriarbetarnas tidning

Tre kvinnor i GS-fackets nyvalda förbundsstyrelse

31 maj, 2021 - 08:20

Skrivet av

GS-KONGRESS ”Vi pratar om sju kvinnor på 42 nominerade. Jag tror egentligen inte att det saknas kvinnor i rörelsen, så hur är det möjligt?” Under GS-kongressen frågade Natalia Sparrelid om förbundet företräder alla medlemmar. Ändå valdes bara tre kvinnor in i förbundsstyrelsen.

Natalia Sparrelid, avdelning 5 Södra Svealand, drog igång en debatt om jämställdhet. Foto: GS

– Värdegrund är inte bara en text att referera till, utan något som måste praktiseras, sa Natalia Sparrelid från avdelning 5 Södra Svealand på helgens GS-kongress och drog igång en debatt om jämställdhet och representation inom förbundet.

Bakgrunden var valberedningens förslag till ny förbundsstyrelse. Bara en av de sju nominerade ledamöterna var kvinna. Natalia Sparrelid uppmärksammade behovet av ett fackförbund som representerar alla medlemmar, oavsett bakgrund.

– Så länge vi bara fortsätter att föreslå eller välja in liknande personer, eller aktivt inte gör plats för andra, anser jag att förbundet varken följer värdegrunden eller lyckas företräda våra medlemmar, sa hon.

Flera höll med och beklagade det snäva urvalet. Mattias Huss från avdelning 5 Södra Svealand:

– Vi har chans att göra en förändring nu, annars tar det fem år igen. Och det är inte acceptabelt, sa han.

– Nu är detta inte en kyrklig församling, men jag säger ”Amen, Natalia!”, sa Thomas Lindell från avdelning 1 Skåne/Blekinge.

Kongressen ajournerade och bad avdelningarna skicka in fler nomineringar till förbundsstyrelsen. Tre kvinnor valdes till sist, två av dem yrkesverksamma. Madelene Engman behöll sin plats som första vice ordförande. Flera kvinnor valdes också som suppleanter.

– Tydligt är att kongressen har lyssnat på de inledande diskussioner om hur förbundet ska representeras, sa Magnus Leoson från valberedningen.

Läs också

GS-facket höll digital kongress

Under lördagen genomfördes den första delen av GS-fackets kongress digitalt. Per-Olof Sjöö valdes på nytt till ordförande.

Läs också

”Självklart ska alla avdelningar vara representerade”

Förbundsstyrelsens förslag om sju ledamöter i styrelsen röstades ner på GS kongress.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Jag behöver förbereda mig mycket för att våga”

”Jag behöver förbereda mig mycket för att våga”

Natalia Sparrelid hoppas att hon ska våga ta plats i debatterna på GS-fackets kongress. Medlemmarnas möjlighet att påverka är allra viktigast, och då får förbundet inte vara toppstyrt, anser hon. Vad betyder det för dig att vara kongressombud?– Det är ett stor ansvar, man har en påverkansmöjlighet som man inte bör missa. Jag tycker att […]

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Det är alltid individen det är fel på

Det är alltid individen det är fel på

Där ni politiker borde prata om samhällets ansvar läggs fokus i stället på individen som på olika sätt ska skärpa sig, skriver Natalia Sparrelid.

”Organisering är som ett spindelnät”

”Organisering är som ett spindelnät”

Att GS kan sätta press på svenska företagsledningar är viktigt när facken behöver komma in på deras arbetsplatser i andra länder, sade Inga Ruginiene från LMPF i Litauen.

Hård strid om ekonomin landande i kompromiss

Hård strid om ekonomin landande i kompromiss

Efter flera timmars debatt lade Henrik Brolin från avdelning 4 fram ett förslag som kunde lösa upp knutarna.

GS och Byggnads: Minimilöner hot mot vår modell

GS och Byggnads: Minimilöner hot mot vår modell

Svenska politiker måste vägra införa ett minimilönedirektiv från EU som kan slå sönder hela den svenska modellen. Det kräver GS och Byggnads i ett gemensamt uttalande.

Thorwaldsson: Dags att flytta norrut

Thorwaldsson: Dags att flytta norrut

Det är dags för folk i södra Sverige att dra på långkalsonger och toppluva. Nu måste flyttlassen gå norrut där de nya jobben finns. Det säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i ett samtal på GS-fackets kongress.

GS kongress har dragit igång

GS kongress har dragit igång

Det är i en osäker omvärld som GS-facket samlas i Örebro för att återuppta sin tredje kongress. Förbundsordförande Per-Olof Sjöö tog upp utmaningar i både den kommande avtalsrörelsen och synen på höstens riksdagsval.

Ekonomin i fokus på GS kongress

Ekonomin i fokus på GS kongress

En svag ekonomi har lett till jobbiga besparingar för GS-facket, men också en renodling ”Vi har tvingats fokusera på det som är viktigt – att bygga organisation och rekrytera medlemmar”, säger förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Känner du igen dig?

Känner du igen dig?

Bertil Hertzberg har fotograferat och intervjuat arbetare på Fredahl Rydéns kistfabrik och husfabriken Bo Klok. Nu blir det en utställning som bland annat ska visas på GS kongress i slutet av maj.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.