Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Vår solidaritet ställs på prov – flyktingamnesti NU!

17 augusti, 2021

Skrivet av

Det vi bevittnar i Afghanistan dessa dagar är ingenting annat än en tragedi. Talibanerna har nu tagit kontrollen över Kabul och paniken och skräcken sprider sig på goda grunder bland folket.

Det snabba talibanska maktövertagandet efter USA:s reträtt från landet har chockat hela västvärlden. Egentligen är det märkligt att inte säkerhetstjänster och alla militärer som ägnat decennier åt Afghanistan hade bättre koll.

Människorättsorganisationer och Afghanistanbedömare har varnat för att talibanerna skulle försöka använda sig av det maktvakuum som uppstår när västs militära styrkor lämnar. Uppenbarligen har talibanerna varit mer välorganiserade och starkare än vad man trott. Dessutom råder missväxt, torka och pandemi vilket också är en grogrund till socialt kaos.

En sak är säker, diktatorer kan bombas bort och talibanstyret försvann när USA och västvärlden gick in militärt. Men demokrati kan inte bombas fram. Det civila samhällets institutioner, afghanska armén och polisen är alltför sköra och korrupta. Fattigdomen är utbredd och demokratin icke fungerande.

Resultatet av 20 års krig är förödande. De enorma flyktingströmmarna vi sett från Afghanistan är ett tydligt bevis. Tyvärr lär de fortsätta i ökad styrka nu. Krisen som både är politisk och humanitär är ett faktum och vi i väst kan inte överge afghanerna i detta läge – då finns det inte en enda gnutta mening kvar av det krig som Sverige valde att gå med i.

Vi måste nu göra allt för att hjälpa den afghanska civilbefolkningen. Även om staten inte är att lita på under talibanstyre måste det till bistånd och hjälp till civilsamhället. Biståndet måste öka, inte minska. Organisationer som Svenska Afghanistankommittén kan här spela en stor roll med alla sina upparbetade kontakter och vana vid bistånd i kris och krig.

Dessutom är det nu definitivt dags att införa en generell amnesti åt de afghanska flyktingungdomar som levt i ett limbo i Sverige på grund av en dåligt utformad flyktingpolitik. Det är absurt att Sverige hittills betraktat Afghanistan som ett land det är rimligt att utvisa människor till. De politiska partier som sturskt har utropat att de afghanska ensamkommande ska sändas hem borde ha svårt att se sig själva i spegeln i dag.

Afghanistans sak är sannerligen vår och afghaner som finns i vårt land behöver allt skydd de kan få och vi måste vara beredda på att ta emot fler, inte färre flyktingar. Sverige har kapacitet. EU har kapacitet. Nu måste vi visa att den solidaritet med afghanska folket som den militära aktionen påstods vara gäller också nu när styrkorna dragit från landet.

En kommentar till “Vår solidaritet ställs på prov – flyktingamnesti NU!

  • Det här är ett absurt resonemang. Talibanerna får tydligen bete sig hur som helst medan vi svenskar förväntas vara snälla intill självutplåning. Helle Klein borde rikta sin vrede mot talibanerna och kräva att dessa skärper sig och uppför sig ordentligt. Det är ju där som problemet finns.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.