Industriarbetarnas tidning

En sommar i Småland

22 september, 2021

Skrivet av

Arkivbilden Torsten Ullmans verkstadsfabrik i småländska Moheda 1974.

Det är den 22 juli 1974. En måndag.Inne på Torsten Ullmans verkstadsfabrik i småländska Moheda sitter studenten Inga-Lill Axelsson på en stol och arbetar framför en av fabrikens pelarborrmaskiner. Hon hade fått sommarjobb här.

Det är oklart när Inga-Lill Axelsson ansökte om sommarjobbet, men troligtvis under vårkanten vilket ju är brukligt.

Börje Dahl, som arbetade som kvalitetschef på fabriken då, träffade många sommarjobbare. Han får se bilden:

– Vi var uppemot 200 anställda, och jag tippar på att vi tog in ett trettiotal sommarvikarier varje år. Det var en bra tid.

– Men vad är det för produkt som hon jobbar med? Kan det ha varit snäckskruvar till bromsbelägg  …?

Nä, det är det inte.

1974

… var också året när Jan Guillou dömdes till ett års fängelse för spioneri, när Sverige införde el- och bensinransoneringar och när det slogs fast att kungen – som den då 28-årige Carl XVI Gustaf – endast får ha ceremoniella uppgifter.

”Ooga-chaka”

Den börjar så – Hooked on a feeling – popdängan som gjorde att Björn Skifs och Blåblus hamnade överst på amerikanska Billboardlistan det här året. I april. Samma månad som Abba vann Eurovisionsfestivalen i Brighton med Waterloo.

Torsten?

Japp, den store svenske pistolskytten som prickade hem medalj efter medalj på sin tid, bland annat OS-guldet i ­Berlin 1936. Året därpå fick Torsten Ullman Svenska Dagbladets bragdguld. Det var han som startade firman.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…