Industriarbetarnas tidning

En sommar i Småland

22 september, 2021

Skrivet av

Arkivbilden Torsten Ullmans verkstadsfabrik i småländska Moheda 1974.

Det är den 22 juli 1974. En måndag.Inne på Torsten Ullmans verkstadsfabrik i småländska Moheda sitter studenten Inga-Lill Axelsson på en stol och arbetar framför en av fabrikens pelarborrmaskiner. Hon hade fått sommarjobb här.

Det är oklart när Inga-Lill Axelsson ansökte om sommarjobbet, men troligtvis under vårkanten vilket ju är brukligt.

Börje Dahl, som arbetade som kvalitetschef på fabriken då, träffade många sommarjobbare. Han får se bilden:

– Vi var uppemot 200 anställda, och jag tippar på att vi tog in ett trettiotal sommarvikarier varje år. Det var en bra tid.

– Men vad är det för produkt som hon jobbar med? Kan det ha varit snäckskruvar till bromsbelägg  …?

Nä, det är det inte.

1974

… var också året när Jan Guillou dömdes till ett års fängelse för spioneri, när Sverige införde el- och bensinransoneringar och när det slogs fast att kungen – som den då 28-årige Carl XVI Gustaf – endast får ha ceremoniella uppgifter.

”Ooga-chaka”

Den börjar så – Hooked on a feeling – popdängan som gjorde att Björn Skifs och Blåblus hamnade överst på amerikanska Billboardlistan det här året. I april. Samma månad som Abba vann Eurovisionsfestivalen i Brighton med Waterloo.

Torsten?

Japp, den store svenske pistolskytten som prickade hem medalj efter medalj på sin tid, bland annat OS-guldet i ­Berlin 1936. Året därpå fick Torsten Ullman Svenska Dagbladets bragdguld. Det var han som startade firman.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.