Industriarbetsgivarna: Politiken lägger krokben för den gröna omställningen
Industriarbetsgivarna och IF Metall är rörande överens. Industrin är motorn i den gröna omställningen. Möjligheterna är enorma. Men det krävs en hållbar energipolitik.
Industriarbetarnas tidning
12 november, 2021 - 09:21
Skrivet av Marie Edholm
Klimat & miljö En rättvis omställning – just transition – är avgörande för en lyckad klimatomställning enligt världens fackförbund. ”Nu måste vi jobba för att bli mer konkreta i våra krav”, tror IF Metalls Ellika Berglund Aas.
FN:s klimatkonferens i Glasgow, Cop 26, avslutas i veckan. Ett av alla tusentals event som har hållits var ett panelsamtal om EU:s fond för just transition – rättvis omställning.
Fonden, som har en budget på 19,2 miljarder euro, är ett av EU:s sätt att driva på och förverkliga klimatomställningen. Ur fonden ska länderna kunna söka medel för att mildra ekonomiska och sociala konsekvenser som kommer med omställningen.
Ellika Berglund Aas, utredare inom energi, klimat och industrins omställning på IF Metall deltog digitalt i panelen. Skillnaden mellan hur olika delar av världen hanterar omställningen är stor, berättar hon.
– Vi har stora utmaningar i Europa, men EU jobbar med frågan och har tagit sig an begreppet rättvis omställning. Men i till exempel Sydafrika där man inte ens har en stabil elförsörjning och är beroende av kolgruvor – där har man väldigt stora utmaningar. Det är en jättekomplex fråga.
I Spanien, som ska avveckla alla sina kolgruvor, har en ny myndighet startats som bara ska arbeta med rättvis omställning. Där har redan många människor förlorat sina jobb i kolindustrin och insatser som tidig pension, kompetensutveckling och stöd till start av nya gröna industrier används för att lindra övergången.
Länder och regioner där beroendet av fossil energi är stort – till exempel Spanien – och där energiintensiva industrier påverkas av omställningen, är huvudmålet för EU:s Just transition fund.
Läs också
Vem ska betala notan när industrin måste bli renare? Inte arbetarna, tycker spanska regeringen, som storsatsar på dem som förlorar jobben.
I Sverige är fyra regioner – Norrbotten, Västerbotten, Gotland och Västra Götaland – aktuella för medel ur fonden. I norra Sverige handlar det om stålindustrins omställning från kol till vätgas och den kompetensutveckling som kommer att krävas framöver.
Begreppet just transition uppstod i den amerikanska fackliga rörelsen under 1990-talet. Med tiden har begreppet breddats från att bara handla om ekonomisk kompensation och utbildningsmöjligheter till att också handla om att de nya jobb som uppstår ska ha schysta villkor.
Under Cop 26 i Glasgow har bland annat IF Metalls fackliga federation IndustriAll drivit frågan att begreppet just transition ska skrivas in i Parisavtalet. Så blev det inte den här gången, men över 30 länder har under mötet i Glasgow skrivit under en deklaration för just transition.
Ellika Berglund Aas tror att det kommer ta lång tid att få in begreppet i Parisavtalet. Från panelsamtalet under klimatkonferensen tar hon med sig att facken måste bli mer konkreta i sina krav.
– Vi måste bli bättre kravställare mot politiken. Vi måste göra ett bra internt arbete och förklara vad vi vill konkret. Sen måste vi bli bättre på att påverka politikerna, trycka på ännu mer och gå framåt tillsammans.
Pågår från 31 oktober till 12 november.
Förkortningen Cop 26 står för Conference of the parties, vilket kan översättas till parternas konferens. Parterna är de 196 länder plus EU som har undertecknat FN:s ramkonvention om klimat från 1994. Siffran 26 betyder att den är den 26:e klimatkonferensen. FN:s första klimatkonferens ägde rum i Berlin 1995.
Kyotoprotokollet från klimatkonferensen i Japan 1997, var ett avtal om att minska de årliga klimatutsläppen under åren 2008-2012 med fem procent jämfört med 1990 års utsläpp.
Parisavtalet från klimatkonferensen i Frankrike 2015 är undertecknat av världens alla länder, som har förbundit sig att genomföra åtgärder för att hålla den globala temperaturökningen väl under 2 grader, och sträva efter att begränsa den till 1,5 grader. Ambitionerna ska öka efter hand och stämmas av vart femte år. Rika länder ska ge ekonomiskt stöd till fattiga länder.
Just transition (rättvis omställning) är ett begrepp som först användes av den amerikanska fackföreningsledaren Tony Mazzocchi, när han 1993 pläderade för en superfond som skulle ge ekonomiskt stöd och utbildningsmöjligheter för arbetare som blev av med jobbet när USA skulle få bort miljöskadliga industrier.
Nu har begreppet antagits av FN-organet ILO som – liksom den globala fackföreningsrörelsen – driver på för att världens klimatsomställning inte ska drabba arbetare genom förlorade jobb, utan skapa nya gröna jobb med schysta villkor och att de som förlorar sina jobb ska utbildas för att kunna ta de nya jobben.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.