Industriarbetarnas tidning

”Facken måste bli bättre kravställare”

12 november, 2021 - 09:21

Skrivet av

Klimat & miljö En rättvis omställning – just transition – är avgörande för en lyckad klimatomställning enligt världens fackförbund. ”Nu måste vi jobba för att bli mer konkreta i våra krav”, tror IF Metalls Ellika Berglund Aas.

Ellika Berglund Aas från IF Metall deltog digitalt på klimatkonferensen Cop 26. Foto: Bea Tigerhielm

FN:s klimatkonferens i Glasgow, Cop 26, avslutas i veckan. Ett av alla tusentals event som har hållits var ett panelsamtal om EU:s fond för just transition – rättvis omställning.

Fonden, som har en budget på 19,2 miljarder euro, är ett av EU:s sätt att driva på och förverkliga klimatomställningen. Ur fonden ska länderna kunna söka medel för att mildra ekonomiska och sociala konsekvenser som kommer med omställningen.

Ellika Berglund Aas, utredare inom energi, klimat och industrins omställning på IF Metall deltog digitalt i panelen. Skillnaden mellan hur olika delar av världen hanterar omställningen är stor, berättar hon.

– Vi har stora utmaningar i Europa, men EU jobbar med frågan och har tagit sig an begreppet rättvis omställning. Men i till exempel Sydafrika där man inte ens har en stabil elförsörjning och är beroende av kolgruvor – där har man väldigt stora utmaningar. Det är en jättekomplex fråga.

I Spanien, som ska avveckla alla sina kolgruvor, har en ny myndighet startats som bara ska arbeta med rättvis omställning. Där har redan många människor förlorat sina jobb i kolindustrin och insatser som tidig pension, kompetensutveckling och stöd till start av nya gröna industrier används för att lindra övergången.

Länder och regioner där beroendet av fossil energi är stort – till exempel Spanien – och där energiintensiva industrier påverkas av omställningen, är huvudmålet för EU:s Just transition fund.

Läs också

Kolarbetarna slipper ta smällen i Spanien

Gruvarbetare kommer upp ur gruvan

Vem ska betala notan när industrin måste bli renare? Inte arbetarna, tycker spanska regeringen, som storsatsar på dem som förlorar jobben.

I Sverige är fyra regioner – Norrbotten, Västerbotten, Gotland och Västra Götaland – aktuella för medel ur fonden. I norra Sverige handlar det om stålindustrins omställning från kol till vätgas och den kompetensutveckling som kommer att krävas framöver.

Begreppet just transition uppstod i den amerikanska fackliga rörelsen under 1990-talet. Med tiden har begreppet breddats från att bara handla om ekonomisk kompensation och utbildningsmöjligheter till att också handla om att de nya jobb som uppstår ska ha schysta villkor.

Under Cop 26 i Glasgow har bland annat IF Metalls fackliga federation IndustriAll drivit frågan att begreppet just transition ska skrivas in i Parisavtalet. Så blev det inte den här gången, men över 30 länder har under mötet i Glasgow skrivit under en deklaration för just transition.

Ellika Berglund Aas tror att det kommer ta lång tid att få in begreppet i Parisavtalet. Från panelsamtalet under klimatkonferensen tar hon med sig att facken måste bli mer konkreta i sina krav.

– Vi måste bli bättre kravställare mot politiken. Vi måste göra ett bra internt arbete och förklara vad vi vill konkret. Sen måste vi bli bättre på att påverka politikerna, trycka på ännu mer och gå framåt tillsammans.

Klimatkonferensen i Glasgow 2021

Pågår från 31 oktober till 12 november.

Förkortningen Cop 26 står för Conference of the parties, vilket kan översättas till parternas konferens. Parterna är de 196 länder plus EU som har undertecknat FN:s ramkonvention om klimat från 1994. Siffran 26 betyder att den är den 26:e klimatkonferensen. FN:s första klimatkonferens ägde rum i Berlin 1995.

Kyotoprotokollet från klimatkonferensen i Japan 1997, var ett avtal om att minska de årliga klimatutsläppen under åren 2008-2012 med fem procent jämfört med 1990 års utsläpp.

Parisavtalet från klimatkonferensen i Frankrike 2015 är undertecknat av världens alla länder, som har förbundit sig att genomföra åtgärder för att hålla den globala temperaturökningen väl under 2 grader, och sträva efter att begränsa den till 1,5 grader. Ambitionerna ska öka efter hand och stämmas av vart femte år. Rika länder ska ge ekonomiskt stöd till fattiga länder.

Just transition (rättvis omställning) är ett begrepp som först användes av den amerikanska fackföreningsledaren Tony Mazzocchi, när han 1993 pläderade för en superfond som skulle ge ekonomiskt stöd och utbildningsmöjligheter för arbetare som blev av med jobbet när USA skulle få bort miljöskadliga industrier.

Nu har begreppet antagits av FN-organet ILO som – liksom den globala fackföreningsrörelsen – driver på för att världens klimatsomställning inte ska drabba arbetare genom förlorade jobb, utan skapa nya gröna jobb med schysta villkor och att de som förlorar sina jobb ska utbildas för att kunna ta de nya jobben.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

En chans att göra nya livsval

En chans att göra nya livsval

Ska klimatomställningen lyckas måste den vara socialt hållbar. Därför är vidareutbildning och omställningsstöd så viktigt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

Förnekandet av klimatkrisen gav Donald Trump en stor del av de amerikanska gruvarbetarnas röster i presidentvalet. Men nu välkomnas president Joe Bidens klimatpolitik av gruvarbetarförbundet som kräver ”en rättvis omställning”.

Här är framtiden fossilfri

Här är framtiden fossilfri

Klimatfrågan och vårt sätt att producera energi blir en ödesfråga för politiken, företagen – och därmed jobben. Det har man insett för länge sedan i Skutskär.

”Den här gången finns ett politiskt tryck”

”Den här gången finns ett politiskt tryck”

FN:s toppmöte om klimatet är igång i Paris, världen håller andan för att fiaskot från Köpenhamn inte ska upprepas. DA har frågat tre industriförbund om deras förväntningar.

Vi ska äga välfärden tillsammans

Vi ska äga välfärden tillsammans

Nej, industriarbetarna har aldrig varit ”basically gone”. I och med den gröna omställningen är vi viktigare än någonsin för klimatet – och vår välfärd, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Visst blir det historiskt – men på vilket sätt?

Visst blir det historiskt – men på vilket sätt?

Det var ett stort beslut när IF Metalls avtalsråd sa ja till ett nytt huvudavtal om trygghet och omställning. En lång och sårig process närmar sig mål. Ändå – det är nu det börjar på riktigt, skriver Anna Julius.

Stoppa myterna om nya las

När vi diskuterar nya las är det viktigt att vi pratar om vad som faktiskt står i överenskommelsen. Allt annat förlorar vi på, skriver vi Marie Nilsson.

LO svänger om las

LO svänger om las

”Vi tycker inte att las-uppgörelsen är bra, men för att kunna påverka framåt vill vi att LO är en part”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

I-ordet inte längre tabu

I-ordet inte längre tabu

PERSPEKTIV Industripolitiken är tillbaka. Men inte den gamla som försökte hålla skakiga företag under armarna. Utan en ny som handlar om grön och digital omställning. Och om din kompetensutveckling. Länge, länge var i-ordet bannlyst från den politiska debatten. Ett pestsmittat ord fördrivet ur den ekonomisk-politiska vokabulären. I dag är det annorlunda. Nu är inte i-ordet […]

Sprickan som skakade Industriavtalet

Sprickan som skakade Industriavtalet

Var det början till slutet som sågs när Livs i konflikt med tjänstemännen tog paus från Facken inom industrin och GS-facket funderade på detsamma? frågar sig DA:s Harald Gatu inför Industriavtalets 25-årsjubileum.