Industriarbetarnas tidning

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

2 december, 2021

Skrivet av

Skadeersättning Två år efter olyckan skulle Jimmy Hildingsson söka försäkringspengar för ärr och invaliditet. Men en knapptryckning på nätet var nära att kosta honom 25 000 kronor.

Kollektivavtalade försäkringar

Alla som jobbar på arbetsplatser med kollektivavtal omfattas av flera försäkringar. För privatanställda arbetare gäller följande:

AGS: Sjukförsäkring som kompletterar ersättningen från Försäkringskassan från sjukdag 15.
TFA: Olycksfallsförsäkring vid olycksfall på jobbet eller på väg till eller från jobbet, samt sjukdom som uppkommit på grund av jobbet.
FPT: Föräldra­penningtillägg.
TGL: Livförsäkring.
AGB: Omställningsstöd vid uppsägning på grund av arbetsbrist (från 40 år).

Medlemsförsäkringar

För medlemmar i GS-facket ingår följande försäkringar:

  • Hemförsäkring.
  • Olycksfalls­försäkring fritid.
  • Inkomstförsäkring.
  • Kompletterande livförsäkring.
  • Barngrupplivförsäkring.

Fler försäkringar

  • Arbetsgivaren kan ha ytterligare försäkringar för anställda.
  • Har olyckan inträffat under en idrottsaktivitet kan föreningen/klubben som du är medlem i eller anläggningen där du utövat sporten ha olycksfallsförsäkringar.

En aprildag för två år sedan vaknade Jimmy Hildingsson upp i en ambulans. Allt han minns är hur han under motocrosstävlingen hakat i en annan förare i ett hopp. Sedan var det svart.

– De har berättat att jag låg på backen, men jag vet inte om de som kom bak­ifrån landade på mig eller körde över mig. Jag hade nyss köpt en ny hjälm och den var i fem–sex bitar, det var bara smulor kvar. Jag hade en väldig tur.

Efter undersökning med magnetkamera på Gävle sjukhus blev det transport till Akademiska sjukhuset i Uppsala för steloperation av nacken. Sedan följde en lång sjukskrivning på åtta månader.

Jimmy visste att han hade försäkringar via facket och tog hjälp av GS-fackets försäkringshandläggare Sandra Särnholm, som precis som Jimmy jobbar på Svenska Fönster i Edsbyn. Han fick snabbt ersättning för sveda och värk, förstörda kläder och utrustning. Sedan följde en tid av väntan innan han kunde söka ersättning för invaliditet och ärr. Det var under den perioden som han såg en annons från företaget Insurello, som letar upp försäkringspengar åt folk. Han fyllde i sina uppgifter och skrev under med bank-id.

– Jag tänkte att det kan väl vara bra att göra en extra koll, om det finns någon mer ersättning jag har rätt till. De svarade att de inte kunde hjälpa till just då, utan att de skulle vänta två år för att söka ersättning för invaliditet och ärr. Men det fixar jag ju själv, tänkte jag. Sen glömde jag bort det där.

När de två åren hade gått tog Jimmy och Sandra kontakt med Folksam för att få ärr och invaliditetsgrad bedömda.

Men Folksam svarade att Sandra inte kunde vara Jimmys ombud, eftersom Insurello hade den fullmakten.

– Då berättade Sandra hur det där funkar, säger Jimmy.

Insurello tar 25 procent i arvode, upp till 25 000 kronor, om de lyckas hjälpa kunden att få ersättning.

– Det blev lite smått panik. Det kan ju bli en rätt stor klumpsumma från försäkringsbolaget.

Jimmy Hildingsson fick hjälp av GS försäkringshandläggare Sandra Särnholm, som också jobbar på Svenska Fönster i Edsbyn. Foto: David Lundmark

Han ringde direkt till Insurello för att häva fullmakten. Det gick bra eftersom de inte hade börjat jobba med hans ärende än.

– Men jag hade fått några mejl från dem om att jag skulle söka den där ersättningen och att jag skulle logga in med bank-id igen. Jag bara ignorerade det, och det var ju tur.

Sammanlagt fick Jimmy ut drygt 100 000 kronor från två olika försäkringar för invaliditet och ärr. Är man medlem i facket ingår det att få hjälp med fackets försäkringar. Hade Insurello drivit Jimmys ärenden hade det kostat honom 25 000 kronor.

– Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent. Det stod ingenstans när jag fyllde i mina uppgifter.

Funderade du aldrig på varför du skulle skriva under med bank-id?

– Nej. Jag tror jag tänkte att det hade att göra med att det kanske skulle betalas ut pengar. Att man behövde legitimera sig.

”Många missar att söka ersättning för ärr”, säger Sandra Särnholm som är försäkringshandläggare på facket. Foto: David Lundmark

Sandra Särnholm berättar att fler medlemmar har nämnt för henne att de funderar på att kontakta Insurello.

– Jag frågar om de vet att det kostar att få hjälp av dem. Det är bättre att de tar hjälp av mig först, det är gratis. Om jag inte skulle lyckas få ut några pengar så kan de gå till Insurello. Då kommer de också se att det inte finns något att hämta.

– Går de till Insurello först kan jag inte göra något, för då har Insurello ensamrätt att driva deras ärende.

Hennes råd till den som skadat sig på jobbet eller på fritiden är att kontakta facket på arbetsplatsen. Finns ingen försäkringsinformatör där kan man vända sig till den avdelning man hör till, där det finns försäkringshandläggare.

Nu hoppas Jimmy att andra ska undvika misstaget som han höll på att göra. Själv har han blivit försiktigare.

– Jag har lärt mig att man ska tänka efter några gånger innan man klickar på saker och legitimerar sig via bank-id, säger han.

KO slog ner på Insurellos villkor

Konsumentverket har anmärkt på otydliga villkor vid två tillfällen. Men när man skriver under fullmakten framgår villkoren tydligt, förklarar Insurello.

Insurello hjälper till att leta upp olycksfallsförsäkringar som kan ge ersättning. De tar 25 procent av utbetald försäkringsersättning, upp till 25 000 kronor. Om ingen ersättning betalas ut kostar det inget.

Förra året och i våras öppnade Konsumentverket ärenden mot Insurello med krav på att villkoren måste bli tydligare.

Insurello har gjort de förändringar som krävs. På Dagens Arbetes frågor svarar företaget att man i första steget identifierar sig med bank-id för att de ska veta att man är den man utger sig för att vara. Därefter får man svara på ytterligare frågor och signera en fullmakt. Först då godkänner man villkoren och blir kund. Det framgår då, enligt Insurello, tydligt att de tar 25 procent av utbetald ersättning.

Fotnot: Texten uppdaterad 2021-12-03 kl. 17:43. Dagens Arbete beklagar att den tidigare versionen innehöll felaktiga uppgifter om Insurellos arvode.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Svenska fönstertillverkare storvarslar

Svenska fönstertillverkare storvarslar

Byggkrisen fortsätter slå hårt mot underleverantörerna. Förra veckan lades de största varslen hittills på Sveriges största fönstertillverkare, Elitfönster och Svenska fönster.

Hundratals förlorar jobbet i byggkrisen

Hundratals förlorar jobbet i byggkrisen

Den värsta byggkrisen på många år slår hårt mot husföretagen och deras underleverantörer. Svenska fönster tvingas nu säga upp nästan hundra industriarbetare. 

Så fungerar de nya reglerna

Så fungerar de nya reglerna

Under coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

”Okej med korttidsarbete, bara lönetappet inte blir för stort”

”Okej med korttidsarbete, bara lönetappet inte blir för stort”

Många företag har infört korttidsarbete på grund av coronakrisen. DA frågade fyra industriarbetare: Är du beredd att gå ner i tid och inkomst för att säkra jobbet? 

Sandra hittar de glömda försäkringspengarna

Sandra hittar de glömda försäkringspengarna

Sandra Särnholm älskar att prata försäkringar och hitta glömda pengar åt medlemmar. Det är inte alltid hon är välkommen till arbetsplatserna, men det gör henne bara mer beslutsam.

”Skulle gärna vara mer med barnbarnen”

”Skulle gärna vara mer med barnbarnen”

På Svenska Fönster i Edsbyn är det inte ovanligt att gå ner i tid när pensionsåldern närmar sig. En riktig långhelg varannan vecka kan göra de sista yrkesåren lite lättare.

Svenska Fönster i Edsbyn varslar 25

Svenska Fönster i Edsbyn varslar 25 anställda om uppsägning. – Men det är ännu fler som berörs, säger GS klubbordförande Anna-Greta Söderlund. Svenska Fönster ingår i Dovista, som är en av Europas ledande tillverkare av fasadfönster och ytterdörrar, och finns i sju länder. (Dovita ägs i sin tur av VKR-gruppen med 14 000 medarbetare i […]

När får jag ersättning för skadan?

Vad gäller för invalidersättning när man skadat sig? Försäkringsexpert Lennart Stéen svarar en läsare som fått en fraktur i tummen.

Vad ska jag tänka på inför semestern?

Vad ska jag tänka på inför semestern?

Sommaren är ett bra tillfälle att se över allt försäkringsskydd. Att ha ett bra skydd gör att du kan koppla av och njuta mer av ledighet och resor. Privatekonomen Annika Creutzer ger sina bästa tips.

Sämre skydd för cyklister

Sämre skydd för cyklister

Om du cyklar till jobbet är du mindre skyddad av försäkringarna än om du kör bil. Det fick Mikael Myhre erfara när han ramlade på cykeln.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.