Svenska fönstertillverkare storvarslar
Byggkrisen fortsätter slå hårt mot underleverantörerna. Förra veckan lades de största varslen hittills på Sveriges största fönstertillverkare, Elitfönster och Svenska fönster.
Industriarbetarnas tidning
2 december, 2021
Skrivet av Marie Edholm
Skadeersättning Två år efter olyckan skulle Jimmy Hildingsson söka försäkringspengar för ärr och invaliditet. Men en knapptryckning på nätet var nära att kosta honom 25 000 kronor.
Alla som jobbar på arbetsplatser med kollektivavtal omfattas av flera försäkringar. För privatanställda arbetare gäller följande:
AGS: Sjukförsäkring som kompletterar ersättningen från Försäkringskassan från sjukdag 15.
TFA: Olycksfallsförsäkring vid olycksfall på jobbet eller på väg till eller från jobbet, samt sjukdom som uppkommit på grund av jobbet.
FPT: Föräldrapenningtillägg.
TGL: Livförsäkring.
AGB: Omställningsstöd vid uppsägning på grund av arbetsbrist (från 40 år).
För medlemmar i GS-facket ingår följande försäkringar:
En aprildag för två år sedan vaknade Jimmy Hildingsson upp i en ambulans. Allt han minns är hur han under motocrosstävlingen hakat i en annan förare i ett hopp. Sedan var det svart.
– De har berättat att jag låg på backen, men jag vet inte om de som kom bakifrån landade på mig eller körde över mig. Jag hade nyss köpt en ny hjälm och den var i fem–sex bitar, det var bara smulor kvar. Jag hade en väldig tur.
Efter undersökning med magnetkamera på Gävle sjukhus blev det transport till Akademiska sjukhuset i Uppsala för steloperation av nacken. Sedan följde en lång sjukskrivning på åtta månader.
Jimmy visste att han hade försäkringar via facket och tog hjälp av GS-fackets försäkringshandläggare Sandra Särnholm, som precis som Jimmy jobbar på Svenska Fönster i Edsbyn. Han fick snabbt ersättning för sveda och värk, förstörda kläder och utrustning. Sedan följde en tid av väntan innan han kunde söka ersättning för invaliditet och ärr. Det var under den perioden som han såg en annons från företaget Insurello, som letar upp försäkringspengar åt folk. Han fyllde i sina uppgifter och skrev under med bank-id.
– Jag tänkte att det kan väl vara bra att göra en extra koll, om det finns någon mer ersättning jag har rätt till. De svarade att de inte kunde hjälpa till just då, utan att de skulle vänta två år för att söka ersättning för invaliditet och ärr. Men det fixar jag ju själv, tänkte jag. Sen glömde jag bort det där.
När de två åren hade gått tog Jimmy och Sandra kontakt med Folksam för att få ärr och invaliditetsgrad bedömda.
Men Folksam svarade att Sandra inte kunde vara Jimmys ombud, eftersom Insurello hade den fullmakten.
– Då berättade Sandra hur det där funkar, säger Jimmy.
Insurello tar 25 procent i arvode, upp till 25 000 kronor, om de lyckas hjälpa kunden att få ersättning.
– Det blev lite smått panik. Det kan ju bli en rätt stor klumpsumma från försäkringsbolaget.
Han ringde direkt till Insurello för att häva fullmakten. Det gick bra eftersom de inte hade börjat jobba med hans ärende än.
– Men jag hade fått några mejl från dem om att jag skulle söka den där ersättningen och att jag skulle logga in med bank-id igen. Jag bara ignorerade det, och det var ju tur.
Sammanlagt fick Jimmy ut drygt 100 000 kronor från två olika försäkringar för invaliditet och ärr. Är man medlem i facket ingår det att få hjälp med fackets försäkringar. Hade Insurello drivit Jimmys ärenden hade det kostat honom 25 000 kronor.
– Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent. Det stod ingenstans när jag fyllde i mina uppgifter.
Funderade du aldrig på varför du skulle skriva under med bank-id?
– Nej. Jag tror jag tänkte att det hade att göra med att det kanske skulle betalas ut pengar. Att man behövde legitimera sig.
Sandra Särnholm berättar att fler medlemmar har nämnt för henne att de funderar på att kontakta Insurello.
– Jag frågar om de vet att det kostar att få hjälp av dem. Det är bättre att de tar hjälp av mig först, det är gratis. Om jag inte skulle lyckas få ut några pengar så kan de gå till Insurello. Då kommer de också se att det inte finns något att hämta.
– Går de till Insurello först kan jag inte göra något, för då har Insurello ensamrätt att driva deras ärende.
Hennes råd till den som skadat sig på jobbet eller på fritiden är att kontakta facket på arbetsplatsen. Finns ingen försäkringsinformatör där kan man vända sig till den avdelning man hör till, där det finns försäkringshandläggare.
Nu hoppas Jimmy att andra ska undvika misstaget som han höll på att göra. Själv har han blivit försiktigare.
– Jag har lärt mig att man ska tänka efter några gånger innan man klickar på saker och legitimerar sig via bank-id, säger han.
Konsumentverket har anmärkt på otydliga villkor vid två tillfällen. Men när man skriver under fullmakten framgår villkoren tydligt, förklarar Insurello.
Insurello hjälper till att leta upp olycksfallsförsäkringar som kan ge ersättning. De tar 25 procent av utbetald försäkringsersättning, upp till 25 000 kronor. Om ingen ersättning betalas ut kostar det inget.
Förra året och i våras öppnade Konsumentverket ärenden mot Insurello med krav på att villkoren måste bli tydligare.
Insurello har gjort de förändringar som krävs. På Dagens Arbetes frågor svarar företaget att man i första steget identifierar sig med bank-id för att de ska veta att man är den man utger sig för att vara. Därefter får man svara på ytterligare frågor och signera en fullmakt. Först då godkänner man villkoren och blir kund. Det framgår då, enligt Insurello, tydligt att de tar 25 procent av utbetald ersättning.
Fotnot: Texten uppdaterad 2021-12-03 kl. 17:43. Dagens Arbete beklagar att den tidigare versionen innehöll felaktiga uppgifter om Insurellos arvode.