Industriarbetarnas tidning

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

2 december, 2021

Skrivet av

Skadeersättning Två år efter olyckan skulle Jimmy Hildingsson söka försäkringspengar för ärr och invaliditet. Men en knapptryckning på nätet var nära att kosta honom 25 000 kronor.

Kollektivavtalade försäkringar

Alla som jobbar på arbetsplatser med kollektivavtal omfattas av flera försäkringar. För privatanställda arbetare gäller följande:

AGS: Sjukförsäkring som kompletterar ersättningen från Försäkringskassan från sjukdag 15.
TFA: Olycksfallsförsäkring vid olycksfall på jobbet eller på väg till eller från jobbet, samt sjukdom som uppkommit på grund av jobbet.
FPT: Föräldra­penningtillägg.
TGL: Livförsäkring.
AGB: Omställningsstöd vid uppsägning på grund av arbetsbrist (från 40 år).

Medlemsförsäkringar

För medlemmar i GS-facket ingår följande försäkringar:

  • Hemförsäkring.
  • Olycksfalls­försäkring fritid.
  • Inkomstförsäkring.
  • Kompletterande livförsäkring.
  • Barngrupplivförsäkring.

Fler försäkringar

  • Arbetsgivaren kan ha ytterligare försäkringar för anställda.
  • Har olyckan inträffat under en idrottsaktivitet kan föreningen/klubben som du är medlem i eller anläggningen där du utövat sporten ha olycksfallsförsäkringar.

En aprildag för två år sedan vaknade Jimmy Hildingsson upp i en ambulans. Allt han minns är hur han under motocrosstävlingen hakat i en annan förare i ett hopp. Sedan var det svart.

– De har berättat att jag låg på backen, men jag vet inte om de som kom bak­ifrån landade på mig eller körde över mig. Jag hade nyss köpt en ny hjälm och den var i fem–sex bitar, det var bara smulor kvar. Jag hade en väldig tur.

Efter undersökning med magnetkamera på Gävle sjukhus blev det transport till Akademiska sjukhuset i Uppsala för steloperation av nacken. Sedan följde en lång sjukskrivning på åtta månader.

Jimmy visste att han hade försäkringar via facket och tog hjälp av GS-fackets försäkringshandläggare Sandra Särnholm, som precis som Jimmy jobbar på Svenska Fönster i Edsbyn. Han fick snabbt ersättning för sveda och värk, förstörda kläder och utrustning. Sedan följde en tid av väntan innan han kunde söka ersättning för invaliditet och ärr. Det var under den perioden som han såg en annons från företaget Insurello, som letar upp försäkringspengar åt folk. Han fyllde i sina uppgifter och skrev under med bank-id.

– Jag tänkte att det kan väl vara bra att göra en extra koll, om det finns någon mer ersättning jag har rätt till. De svarade att de inte kunde hjälpa till just då, utan att de skulle vänta två år för att söka ersättning för invaliditet och ärr. Men det fixar jag ju själv, tänkte jag. Sen glömde jag bort det där.

När de två åren hade gått tog Jimmy och Sandra kontakt med Folksam för att få ärr och invaliditetsgrad bedömda.

Men Folksam svarade att Sandra inte kunde vara Jimmys ombud, eftersom Insurello hade den fullmakten.

– Då berättade Sandra hur det där funkar, säger Jimmy.

Insurello tar 25 procent i arvode, upp till 25 000 kronor, om de lyckas hjälpa kunden att få ersättning.

– Det blev lite smått panik. Det kan ju bli en rätt stor klumpsumma från försäkringsbolaget.

Jimmy Hildingsson fick hjälp av GS försäkringshandläggare Sandra Särnholm, som också jobbar på Svenska Fönster i Edsbyn. Foto: David Lundmark

Han ringde direkt till Insurello för att häva fullmakten. Det gick bra eftersom de inte hade börjat jobba med hans ärende än.

– Men jag hade fått några mejl från dem om att jag skulle söka den där ersättningen och att jag skulle logga in med bank-id igen. Jag bara ignorerade det, och det var ju tur.

Sammanlagt fick Jimmy ut drygt 100 000 kronor från två olika försäkringar för invaliditet och ärr. Är man medlem i facket ingår det att få hjälp med fackets försäkringar. Hade Insurello drivit Jimmys ärenden hade det kostat honom 25 000 kronor.

– Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent. Det stod ingenstans när jag fyllde i mina uppgifter.

Funderade du aldrig på varför du skulle skriva under med bank-id?

– Nej. Jag tror jag tänkte att det hade att göra med att det kanske skulle betalas ut pengar. Att man behövde legitimera sig.

”Många missar att söka ersättning för ärr”, säger Sandra Särnholm som är försäkringshandläggare på facket. Foto: David Lundmark

Sandra Särnholm berättar att fler medlemmar har nämnt för henne att de funderar på att kontakta Insurello.

– Jag frågar om de vet att det kostar att få hjälp av dem. Det är bättre att de tar hjälp av mig först, det är gratis. Om jag inte skulle lyckas få ut några pengar så kan de gå till Insurello. Då kommer de också se att det inte finns något att hämta.

– Går de till Insurello först kan jag inte göra något, för då har Insurello ensamrätt att driva deras ärende.

Hennes råd till den som skadat sig på jobbet eller på fritiden är att kontakta facket på arbetsplatsen. Finns ingen försäkringsinformatör där kan man vända sig till den avdelning man hör till, där det finns försäkringshandläggare.

Nu hoppas Jimmy att andra ska undvika misstaget som han höll på att göra. Själv har han blivit försiktigare.

– Jag har lärt mig att man ska tänka efter några gånger innan man klickar på saker och legitimerar sig via bank-id, säger han.

KO slog ner på Insurellos villkor

Konsumentverket har anmärkt på otydliga villkor vid två tillfällen. Men när man skriver under fullmakten framgår villkoren tydligt, förklarar Insurello.

Insurello hjälper till att leta upp olycksfallsförsäkringar som kan ge ersättning. De tar 25 procent av utbetald försäkringsersättning, upp till 25 000 kronor. Om ingen ersättning betalas ut kostar det inget.

Förra året och i våras öppnade Konsumentverket ärenden mot Insurello med krav på att villkoren måste bli tydligare.

Insurello har gjort de förändringar som krävs. På Dagens Arbetes frågor svarar företaget att man i första steget identifierar sig med bank-id för att de ska veta att man är den man utger sig för att vara. Därefter får man svara på ytterligare frågor och signera en fullmakt. Först då godkänner man villkoren och blir kund. Det framgår då, enligt Insurello, tydligt att de tar 25 procent av utbetald ersättning.

Fotnot: Texten uppdaterad 2021-12-03 kl. 17:43. Dagens Arbete beklagar att den tidigare versionen innehöll felaktiga uppgifter om Insurellos arvode.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Så fungerar de nya reglerna

Så fungerar de nya reglerna

Under coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

”Okej med korttidsarbete, bara lönetappet inte blir för stort”

”Okej med korttidsarbete, bara lönetappet inte blir för stort”

Många företag har infört korttidsarbete på grund av coronakrisen. DA frågade fyra industriarbetare: Är du beredd att gå ner i tid och inkomst för att säkra jobbet? 

Sandra hittar de glömda försäkringspengarna

Sandra hittar de glömda försäkringspengarna

Sandra Särnholm älskar att prata försäkringar och hitta glömda pengar åt medlemmar. Det är inte alltid hon är välkommen till arbetsplatserna, men det gör henne bara mer beslutsam.

”Skulle gärna vara mer med barnbarnen”

”Skulle gärna vara mer med barnbarnen”

På Svenska Fönster i Edsbyn är det inte ovanligt att gå ner i tid när pensionsåldern närmar sig. En riktig långhelg varannan vecka kan göra de sista yrkesåren lite lättare.

Sämre skydd för cyklister

Sämre skydd för cyklister

Om du cyklar till jobbet är du mindre skyddad av försäkringarna än om du kör bil. Det fick Mikael Myhre erfara när han ramlade på cykeln.

Kan jag få ersättning för en gammal skada?

Kan jag få ersättning för en gammal skada?

En skada från 1991 ger besvär i dag, men läsaren har blivit nekad ersättning av Afa och undrar: vad gäller?

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Han fixade 13 miljoner till arbets­kamraterna

Han fixade 13 miljoner till arbets­kamraterna

Stålbolaget Ovako missade pensionsinbetalningar under flera år. Försäkringsexperten ”Lärs” detektivarbete lönade sig.

Hela månaden räknas för den som blir medlem i a-kassan i dag

Den som blir medlem i a-kassan den sista mars får tillgodoräkna sig hela månaden, vilket kan spela stor roll för rätten till ersättning.

Förhandlingar om försäkringar igång – kamp mot klockan

LO kräver tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Förhandlingarna om avtalsförsäkringarna ska vara på plats innan de vanliga avtalsförhandlingarna är klara.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.