Industriarbetarnas tidning

Oro för jobben när lokala företag byts ut

22 februari, 2022 - 08:42

Skrivet av

Villkor Kommer lönerna att dumpas? Oron är stor när Stora Enso ersätter lokala entreprenörer med snabbutbildade skogsmaskinförare från Rumänien.

”Det är många som tänker att ’jag behöver inte vara med för jag får ju ändå allt som står i kollektiv­avtalet’”, säger Rickard Backlund, ombudsman, GS-facket. Foto: Marie Edholm

Det är mörkt som det bara kan bli en snöfattig kväll i mitten av december. För att hitta till vägkrogen i Hällefors måste man veta att den ligger där, strax ovanför Svartälvens utlopp till sjön Torrvarpen. Utspridda bland borden sitter elva skogsmaskin­förare och lyssnar på Rickard Backlund, ombudsman från GS-facket.

– 120 års slitande för det här, säger han och viftar med skogsarbetarnas kollektiv­avtal.

Han låter blicken svepa över åhörarna innan han fortsätter:

– Och vi håller på att loosa det nu.

Att värva säsongsanställda plantörer från andra länder är svårt, men även svenska fastanställda maskinförare väljer att stå utanför facket.

– Det är många som tänker att ”jag behöver inte vara med för jag får ju ändå allt som står i kollektivavtalet”, säger Rickard Backlund.

Därför håller facket på att förlora greppet om skogen, menar han. För att två av tre väljer att inte gå med. Men också för att något nytt håller på att hända. Något som oroar GS-­facket väldigt mycket.

Vid ett av borden sitter fyra personer som redan vet vad det nya innebär. ­Ronny Gustavsson, Hans Jansson, ­Roger Karlsson och Johan Elovara jobbar för en entreprenör som i många år har haft avtal med Stora Enso om att avverka skog i Värmland. Men i höstas fick de och tre andra entreprenörer veta att kontrakten inte skulle förlängas.

En annan entreprenör i en helt annan del av landet har fått uppdragen, och har snabbutbildat 30 tidigare säsongsanställda rumäner till maskinförare. Det har fått GS-facket att anklaga Stora Enso och skogsbranschen för att bidra till lönedumpning och utarmning av ­lokalsamhället.

Facket befarar att mönstret från skogsvårdens plantering och röjning ska gå igen på avverkningssidan – att lokalanställd arbetskraft på bara några år ska ersättas med migrantarbetare.

– Det spelar ingen roll vilken etnicitet de har, säger maskinföraren Johan ­Elovara vid bordet på vägkrogen i Hällefors.

– Men det här är ett hån mot dem som har jobbat 20–30 år i skogen, fortsätter han.

Läs också

GS: Risk att villkor för maskinförare dumpas

Stora Enso bidrar till lönedumpning i skogen. Det menar GS-facket som anklagar skogsbolaget för att ha en ny affärsstrategi, där migrantarbetare ska ersätta svenska maskinförare.

De fyra är märkbart irriterade på vad de tycker är dubbelmoral från Stora ­Enso. Å ena sidan snack om kvalitetskrav och vikten av lokalkännedom och kompetens. Å andra sidan – det här.

– Det kommer att bli körskador, säger Ronny Gustavsson.

Tio veckors utbildning kan aldrig ge så mycket erfarenhet att alla beslut som fattas i förarhytten blir rätt, menar de.

– Under alla år som vi har jobbat så har vi fått massor med utbildning, säger Ronny Gustavsson.

– Vi ska kunna allt och vara ansvariga för allt, fyller Johan Elovara i.

De hyser inget agg mot de nya maskinförarna. Att gå från säsongsanställd skogsarbetare till fast anställd maskinförare är en jättechans, som troligen ger betydligt bättre betalt än något jobb de skulle kunna få i hemlandet Rumänien.

Och där ligger också orsaken till ­fackets oro över vad den här enskilda händelsen kan få för konsekvenser.

GS-fackets erfarenhet är att migrantarbetare jobbar under helt andra förutsättningar än lokalt anställd personal, och att de lever under ett ständigt hot om att skickas hem om de ställer krav. Enligt GS gör det att de varken vågar gå med i facket eller säga till om de får för lite lön eller jobbar för långa dagar.

Utan medlemmar tappar facket sin insyn. Villkoren för de utländska maskinförarna kommer att dumpas och de lokala entreprenörerna kommer att konkurreras ut, befarar GS.

Facket befarar att utländska förare kommer att acceptera villkor som är sämre än kollektivavtalet. Foto: Simon Rydén

Oron delas inte av arbetsgivarsidan. Rebecka Rödin, chef för drivning på Stora Enso Skog, svarar att de ställer samma krav på alla leverantörer att följa lagar och fackliga avtal. Detta följs också upp i Stora Ensos internrevision.

Entreprenören som har fått uppdragen i Värmland har arbetat för Stora Enso i flera år – dock inte med avverkning – med goda resultat. Stora Enso strävar efter att låta sina mest effektiva leverantörer att växa och därför erbjuds entreprenören ett utökat samarbete, svarar Rebecka Rödin.

Lena-Liisa Tengblad, vd för arbetsgivarorganisationen Gröna Arbetsgivare ser ingen risk med utländsk arbetskraft, och betonar att kollektivavtal självklart ska följas.

– Vi får bara hoppas att anställda ­vågar och kan säga ifrån om det är något som inte är korrekt.

GS menar ju att migrantarbetare sällan vågar berätta att något är fel?

– De har samma anställningsform och samma trygghet och regelverk som ­gäller för svensk arbetskraft. Så lika gärna som svensk arbetskraft kan reagera och säga ifrån om något inte är korrekt så hoppas jag att utländsk arbetskraft också gör det.

Fotnot: Migrantarbetare är en person som arbetar i en stat där han eller hon inte är medborgare.

Tar strid för kvalitetsmärkning och utbildning

GS anmäler Stora Enso för brott mot FSC-reglerna och backar från branschens samarbete kring kompetensfrågor.

GS-facket har anmält Stora Enso till skogsbranschens eget certifierings­system – FSC och PEFC. En produkt som är märkt med FSC eller PEFC ska komma från ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart skogsbruk.

I regelverket står bland annat att före­tag ska bidra till att bibehålla eller förbättra lokalsamhällens sociala och ekonomiska välstånd. Något som GS anser att Stora Enso inte gör när de ­byter ut lokala entreprenörer mot ett företag i en annan del av landet vars personal inte är bofast i Sverige.

GS har också dragit sig ur delar av samarbetet i Skogsbrukets yrkesnämnd (Syn). Enligt GS har branschen länge varit kritisk till kompetensnivån hos nyexaminerade skogsmaskinförare. Att ett stort skogsbolag väljer en affärsmodell som innebär tio veckors snabbutbildning av migrantarbetare väcker frågor om branschens seriositet, anser GS.

Därför ställer de sig inte bakom Syns nya ansökningar om statsbidrag för kompetensförsörjningsområdet.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

GS: Risk att villkor för maskinförare dumpas

GS: Risk att villkor för maskinförare dumpas

Stora Enso bidrar till lönedumpning i skogen. Det menar GS-facket som anklagar skogsbolaget för att ha en ny affärsstrategi, där migrantarbetare ska ersätta svenska maskinförare.

Stora Enso anmäls till FSC

Stora Enso anmäls till FSC

Nyutbildade utländska maskinförare ska ersätta lokala entreprenörer. Nu anmäls Stora Enso för brott mot FSC:s regelverk – för andra gången i år.

Prispress driver fusk med löner i skogen

Prispress driver fusk med löner i skogen

Skogsbolagens prispress tvingar entreprenörerna att fiffla med lönerna. Adam från Polen har aldrig blivit så lurad som när han kom till Sverige för att plantera träd.

Skogs­arbetare kräver 1,9 miljoner

Skogs­arbetare kräver 1,9 miljoner

Sju kamerunska skogsarbetare kräver sammanlagt 1,9 miljoner kronor i skadestånd från ägaren till bolaget Skogsnicke AB. Ärendet har pågått i flera år. Den här veckan läggs de sista orden i tingsrätten.

”Vi ska försöka nå en lösning”

”Vi ska försöka nå en lösning”

Efter Dagens Arbetes avslöjande konstaterar Sveaskogs vd att varken Sveaskog eller dess entreprenörer har skött försäkringsfrågan på ett ansvarsfullt sätt. Nu har företagen träffat skogsarbetarna och de anhöriga i Rumänien för att lösa problemet.

”Populistiskt om arbetskraftsinvandringen”

”Populistiskt om arbetskraftsinvandringen”

Att koppla problemen med arbetskriminalitet till arbetskraftsinvandringen är både felaktigt och populistiskt, skriver Lena-Liisa Tengblad, vd för Gröna Arbetsgivare och Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

GS välkomnar tuffare krav för arbetstillstånd

GS välkomnar tuffare krav för arbetstillstånd

GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö är även positiv till att bara tillåta arbetskraftsinvandring i branscher med brist på arbetskraft.

Får inte arbetstillstånd på grund av kriget

Migrationsverket avslår ukrainska skogsarbetares ansökan om arbetstillstånd. Motivering: på grund av kriget finns en risk att de inte lämnar Sverige när säsongen är slut.

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Svenska Kyrkan ska inte bidra till att arbetsvillkoren dumpas, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.