Industriarbetarnas tidning

GS: Risk att villkor för maskinförare dumpas

14 december, 2021 - 14:59

Skrivet av

Stora Enso bidrar till lönedumpning i skogen. Det menar GS-facket som anklagar skogsbolaget för att ha en ny affärsstrategi, där migrantarbetare ska ersätta svenska maskinförare.

Tidigare i höst fick fyra värmländska maskinentreprenörer besked från Stora Enso om att deras kontrakt inte skulle förlängas efter årsskiftet. I stället har en entreprenör med säte i Uppsala fått uppdragen att avverka skogen i Värmland. Det är Magnus Thor AB, en stor aktör inom skogsvård och markberedning, som nu även ska slå sig in på avverkning av skog. Några av företagets rumänska medarbetare, som tidigare har varit säsongsanställda, går nu en tio veckor lång utbildning för att bli maskinförare.

Det här har rört upp känslor bland maskinentreprenörer och GS-facket som organiserar bland annat skogsarbetare. I en debattartikel går nu GS ut och anklagar Stora Enso för att bidra till lönedumpning och utarmning av lokalsamhället.

Maskinförarens etnicitet är oviktig, men effekten på lönebildning och lokalsamhälle när föraren är en migrantarbetare går inte att blunda för, skriver GS i debattartikeln.

– Själva den enskilda händelsen i sig kanske inte har så stor effekt, men vi ser ju tendenserna här. Om det här lyckas nu så är vi väldigt oroliga för att avverkningssidan i skogsbruket går samma öde till mötes som skogsvårdssidan, säger Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS till Dagens Arbete.

I debattartikeln skriver GS att de vet av erfarenhet att migrantarbetare jobbar under helt andra förutsättningar än lokalt anställd personal, samt att de lever under det ständiga hotet av att skickas hem om de ställer avtalsenliga krav. Detta innebär att de nästan aldrig vågar kontakta facket om ett brott mot kollektivavtalet sker, skriver GS.

Det här leder i sin tur till att entreprenörer som följer kollektivavtalet kommer att konkurreras ut, vilket kommer att slå mot lokalsamhället i glesbygden, menar GS.

I dagsläget har GS ingen medlem bland de maskinförare som jobbar för Magnus Thor.

– Vi ska göra allt vi kan för att organisera dem. Men vi vet ju ifrån skogsvårdssidan att man hamnar i en väldigt stark beroendeställning till arbetsgivaren, så det är uppförsbacke för oss. Men vi ska göra allt vi kan, säger Per-Olof Sjöö.

Stora Ensos kommunikationschef Agnes Hejll har tidigare svarat att deras entreprenörer verkar på en konkurrensutsatt marknad, och att det är till godo för hela branschen då den utvecklas och kvaliteten höjs. En fri arbetsmarknad inom EU är något som Stora Enso stöttar. Det är dock en förutsättning att kollektivavtal och regler följs.

Läs också

Stora Enso anmäls till FSC

Nyutbildade utländska maskinförare ska ersätta lokala entreprenörer. Nu anmäls Stora Enso för brott mot FSC:s regelverk – för andra gången i år.

Lena-Liisa Tengblad, vd för arbetsgivarorganisationen Gröna Arbetsgivare, svarar att de gärna har en dialog med GS och de stora skogsbolagen om frågan. De bjöd därför redan i november in till ett möte som kommer att äga rum i början av nästa år. Tanken är att GS på ett sådant möte ska kunna lyfta de farhågor de ser, och att de sedan kan ha en fortsatt dialog direkt med skogsbolagen, säger Lena-Liisa Tengblad.

Hon delar inte GS-fackets oro kring en eventuell ökning av andelen utländska maskinförare med hemvist i ett annat land.

– Jag kan inte säga att jag ser en risk med utländsk arbetskraft, vi har en fri rörlighet i EU så det är klart att folk kan komma hit och arbeta precis som svenskar kan åka utomlands och arbeta.

– Men självklart ska kollektivavtal följas. Vi är precis lika stora motståndare till arbetskraftsexploatering som GS är. Det är helt oacceptabelt. Vi får bara hoppas att anställda vågar och kan säga ifrån om det är något som inte är korrekt.

GS lyfter ju fram att migrantarbetare sällan vågar berätta om de inte får vad de har rätt till enligt kollektivavtalet?

– De har samma anställningsform och samma trygghet och regelverk som gäller för svensk arbetskraft. Så lika gärna som svensk arbetskraft kan reagera och säga ifrån om något inte är korrekt så hoppas jag att utländsk arbetskraft också gör det.

Oron för att lokala entreprenörer ska slås ut och därmed utarma lokalsamhället känns dystopiskt, tycker Lena-Liisa Tengblad.

– Att börja spekulera om hur det kan se ut i framtiden, det blir för lösa antaganden tycker jag.

Som en reaktion på Stora Ensos beslut att ersätta de lokala entreprenörerna med en ny entreprenör som snabbutbildar maskinförare, har GS valt att pausa arbetet om utbildningsfrågor som har bedrivits tillsammans med motparten Gröna Arbetsgivare.

– Det är ju en dramatisk signal tycker jag, när man sätter människor i en snabbutbildning på tio veckor och samtidigt jobbar med oss och säger att inte ens en treårig yrkesutbildning är tillräcklig utan du måste ha ytterligare påbyggnad. Det rimmar illa, säger Per-Olof Sjöö.

Enligt Gröna Arbetsgivare är 10-veckorsutbildningen framtagen för yrkesbytare med annan relevant arbetslivserfarenhet. Att GS drar sig ur samarbetet kring utbildningsfrågor och kompetensutveckling ser Lena-Liisa Tengblad som olyckligt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Oro för jobben när lokala företag byts ut

Oro för jobben när lokala företag byts ut

Kommer lönerna att dumpas? Oron är stor när Stora Enso ersätter lokala entreprenörer med snabbutbildade skogsmaskinförare från Rumänien.

Stora Enso anmäls till FSC

Stora Enso anmäls till FSC

Nyutbildade utländska maskinförare ska ersätta lokala entreprenörer. Nu anmäls Stora Enso för brott mot FSC:s regelverk – för andra gången i år.

Prispress driver fusk med löner i skogen

Prispress driver fusk med löner i skogen

Skogsbolagens prispress tvingar entreprenörerna att fiffla med lönerna. Adam från Polen har aldrig blivit så lurad som när han kom till Sverige för att plantera träd.

GS välkomnar tuffare krav för arbetstillstånd

GS välkomnar tuffare krav för arbetstillstånd

GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö är även positiv till att bara tillåta arbetskraftsinvandring i branscher med brist på arbetskraft.

Får inte arbetstillstånd på grund av kriget

Får inte arbetstillstånd på grund av kriget

Migrationsverket avslår ukrainska skogsarbetares ansökan om arbetstillstånd. Motivering: på grund av kriget finns en risk att de inte lämnar Sverige när säsongen är slut.

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Svenska Kyrkan ska inte bidra till att arbetsvillkoren dumpas, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Ett systemfel i branschen”

”Ett systemfel i branschen”

GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tycker att skogsbolagen måste börja ta sitt ansvar.

”Skogsbruket är en framtids­industri”

”Skogsbruket är en framtids­industri”

GS kommer alltid att jobba för att skogsbruket ska skapa hållbara jobb, både för klimatet och skogsarbetarna, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Sverige gynnas av globalisering

Sverige gynnas av globalisering

”Globaliseringen skapar jobb och bidrar till att även små och medelstora regioner kan utvecklas och erbjuda sysselsättning åt sina invånare”, skriver GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Skogs­arbetare kräver 1,9 miljoner

Sju kamerunska skogsarbetare kräver sammanlagt 1,9 miljoner kronor i skadestånd från ägaren till bolaget Skogsnicke AB. Ärendet har pågått i flera år. Den här veckan läggs de sista orden i tingsrätten.