Industriarbetarnas tidning

Hand i hand med världsmästarna

22 mars, 2022

Skrivet av

Pingis. När det går bra för Sverige i bordtennis går det bra för Wood House i Tranås. Deras bordtennisstommar i plywood har använts av såväl nya världstoppar som gamla legendarer.

24 poäng mot 23. Jan-Ove Waldner mot Jean-Philippe Gatien, OS i Barcelona 1992. Det är final i bordtennis, herrarnas singel. I publiken sitter kung Carl XVI Gustaf och trampar nervöst med benet. Waldner servar till mitten av bordet till fransmannens forehand, som svarar med att returnera bollen djupt till Waldners forehand – ett enormt misstag. Inte ens en halv sekund senare är det över.

J-O Waldner har kämpat sig till ett olympiskt guld i bordtennis och har därmed vunnit alla stora internationella mästerskapstitlar i singel – en så kallad Grand Slam. Han är den enda personen i historien som inte är från Kina som lyckats med den bedriften. I handen som sträcks mot himlen håller han sitt bordtennisracket av märket Donic, tillverkat i Tranås utanför Jönköping.

Tomas Berner visar hur stommarna skärs ut för att kunna utnyttjas maximalt. Plywoodskivorna sätts samman av olika träslag beroende på modell. Foto: Robin Bäckman

Lättare träslag tar över

Under 1950-talet var det vanligare att europeiska och skandinaviska träslag användes i tillverkningen av bordtennisstommar, men i modern tid är det primärt afrikanska träslag som används.

De afrikanska träslagen är lättare än de skandinaviska. Det som skiljer dem åt är hur hårda eller mjuka de är, vilket ger bordtennisstommarna sina olika kvaliteter.

Wood House använder furu och ask från Sverige, samt importerar abachi, limba, koto, anegre, valnöt, mahogny och gabon.

Arvet efter Waldner, av kineserna benämnd som Cháng Qīng Shù – ”det evigt gröna trädet”, går inte att komma undan när man besöker fabriken i Tranås. Affischer, foton och lagbilder sitter uppsatta på flera av väggarna, som dessutom pryds av andra legendarer inom sporten.

Ma Lin, en av Kinas bästa spelare genom tiderna och även han en Grand Slam-vinnare, är en av dem. När Ma Lin hade sina storhetsdagar var det med ett racket av det japanska märket Yasaka, som är det andra märket Wood House i Tranås gör bordtennisstommar åt.
– Han är en av få spelare jag vet som bytt racket efter att ha vunnit en turnering, berättar Tomas Berner, vd för Wood House i Tranås AB.

Bordtennis är Kinas nationalsport. I landet återfinns också mycket av sportens rackettillverkning. Arbetskraften där är mycket billigare än i Sverige. Men hur kommer det sig då att Wood House trots allt ändå tillverkar och säljer 100 000 racketstommar per år?
– Mycket av det har att göra med att vi håller en jämn kvalitet i vårt hantverk. Om man av någon anledning råkar slå sönder sitt racket så ska nästa stomme man köper av samma modell vara precis likadan. Det får skilja något gram, men inte mer. Det är där vi är starka, säger Tomas Berner.

Han berättar att även om det fortfarande är billigare i Kina så går priserna för produktionen upp där med. Lönerna för arbetarna är på väg uppåt, samtidigt som myndigheterna i landet tar till hårdare tag för att förbättra arbetsmiljön och arbetstiderna.

Yasaka är ett fint gammalt japanskt märke som inte haft någon riktig toppspelare på flera år. När han kom tvåa i finalen 2019 hjälper det till och höjer hela märkets image.

Tomas Berner om Mattias Falcks VM-silver 2019.

En stomme måste enligt tävlingsreglerna bestå av minst 85 procent trä, resten brukar i dag bestå av kolfiber, glasfiber eller någon blandning av de två. Det är bland annat tack vare de reglerna som fabriken i Tranås kan fortsätta sin verksamhet, och inte gå samma öde till mötes som tillverkarna av tennisracketar i trä.

– Under mitten av 1970-talet fanns det åtminstone åtta fabriker i Europa som gjorde tennisracketar i trä. Men bara några år senare, när alla hade gått över till först aluminium och sedan glas- och kolfiber, fanns det knappt några kvar. Då hade all produktion flyttat till Taiwan där två–tre fabriker gjorde racketar åt alla märken, säger Tomas Berner.

Jan-Ove Waldners racketstomme för märket Donic tillverkas fortfarande på Wood House. Foto: Robin Bäckman

I dag är det inte längre bara gamla legendarer som Waldner eller Ma Lin som får pingisvärlden att rikta blickarna mot Tranås. Mattias Falck, i skrivande stund rankad som den elfte bästa manliga bordtennisspelaren i världen, vann nyligen VM-guld i dubbel tillsammans med Kristian Karlsson. Två år innan det stod han i VM-finalen i singel – med ett racket från Yasaka.

– Yasaka är ett fint gammalt japanskt märke som inte haft någon riktig toppspelare på flera år. När han kom tvåa i finalen 2019 hjälper det till och höjer hela märkets image. Det märks givetvis tydligast på modeller som bär hans namn, men det ger också hela märket ett uppsving, säger Tomas Berner.

Storsäljaren Yasakas Ma Lin Extra Offensive.

Flera grepp på repertoaren

Wood House i Tranås AB har elva anställda och tillverkar ungefär 50 olika modeller av bordtennisstommar som går att få med konkavt grepp, rakt grepp, anatomiskt eller för pennfattning. Deras mest sålda modell är Yasakas Ma Lin Extra Offensive.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.