Lättare att få full ersättning
Blir du sjuk av jobbet är det från årsskiftet lite lättare att få pengar.
Industriarbetarnas tidning
28 mars, 2022
Skrivet av Marie Edholm
KOLL PÅ Regeringen har lovat en tryggare sjukförsäkring. Högre ersättning och mer flexibilitet är några av nyheterna som infördes i början av året.
Ersättningen är fortfarande cirka 80 procent av din sjukpenninggrundande inkomst (SGI), men maxnivån för SGI har höjts från 8 till 10 prisbasbelopp. Det innebär att inkomster upp till 40 250 kronor i månaden, i stället för 32 200 kronor, är sjukpenninggrundande. Den högsta ersättningen är 1 027 kronor om dagen (förra året 810).
Den som väntar på en försenad operation eller rehabilitering ska få sjukpenning även efter sjukdag 180. Det måste vara troligt att man kan återgå till arbetet efteråt, annars prövas arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden. Regeln som gällt under pandemin är nu införd i lagen, men upphör den 1 januari 2023.
Sjuka som behöver en längre tids vård eller rehabilitering får sjuk-penning även efter sjukdag 365, om det är tydligt att personen kan återgå till sitt arbete innan dag 550. Annars prövas arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden.
Den som bara kallas in till jobb vid behov har rätt till sjukpenning i 90 dagar om hen inte klarar sitt normala arbete, även om inget jobb var inbokat vid sjukskrivningstillfället. Tidigare beviljades sjukpenning endast om hen inte klarade något arbete alls på hela arbetsmarknaden.
Kravet på att arbetstiden ska minskas lika mycket varje dag för deltidssjukskrivna har mjukats upp.
Om det inte försämrar möjligheten att komma tillbaka till arbetet ska deltidssjukskrivna kunna förlägga sin arbetstid på annat sätt, till exempel jobba färre dagar i veckan.
Den som har fyllt 62 år och varit sjukskriven i 180 dagar ska inte längre få arbetsförmågan prövad mot hela arbetsmarknaden. För att få sjukpenning räcker det att inte klara något jobb hos sin egen arbetsgivare.
Dag 1–90: Om du inte klarar ditt vanliga arbete eller annat tillfälligt arbete hos din arbetsgivare.
Efter dag 90: Om du inte klarar något arbete alls hos din arbetsgivare.
Efter dag 180: Om du inte klarar något arbete alls på arbetsmarknaden.
Efter dag 364: Om du inte klarar något arbete alls och på nytt ansöker om sjukpenning.
Ersättningen sänks till 75 procent av SGI om du inte har en allvarlig sjukdom.
Fotnot: Den här så kallade rehabiliteringskedjan infördes 2008.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.