Industriarbetarnas tidning

Så mycket kan du få i ersättning

28 mars, 2022

Skrivet av

KOLL PÅ Regeringen har lovat en tryggare sjukförsäkring. Högre ersättning och mer flexibilitet är några av nyheterna som infördes i början av året.

Högre sjukpenning

Ersättningen är fortfarande cirka 80 procent av din sjukpenninggrundande inkomst (SGI), men maxnivån för SGI har höjts från 8 till 10 prisbasbelopp. Det innebär att inkomster upp till 40 250 kronor i månaden, i stället för 32 200 kronor, är sjukpenninggrundande. Den högsta ersättningen är 1 027 kronor om dagen (förra året 810).

Tillfällig covidregel

Den som väntar på en försenad operation eller rehabilitering ska få sjukpenning även efter sjukdag 180. Det måste vara troligt att man kan återgå till arbetet efteråt, annars prövas arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden. Regeln som gällt under pandemin är nu införd i lagen, men upphör den 1 januari 2023.

Starkare skydd för långvarigt sjuka

Sjuka som behöver en längre tids vård eller rehabilitering får sjuk-penning även efter sjukdag 365, om det är tydligt att personen kan återgå till sitt arbete innan dag 550. Annars prövas arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden.

Tryggare för behovsanställda

Den som bara kallas in till jobb vid behov har rätt till sjukpenning i 90 dagar om hen inte klarar sitt normala arbete, även om inget jobb var inbokat vid sjukskrivningstillfället. Tidigare beviljades sjukpenning endast om hen inte klarade något arbete alls på hela arbetsmarknaden.

Flexiblare deltid

Kravet på att arbetstiden ska minskas lika mycket varje dag för deltidssjukskrivna har mjukats upp.
Om det inte försämrar möjligheten att komma tillbaka till arbetet ska deltidssjukskrivna kunna förlägga sin arbetstid på annat sätt, till exempel jobba färre dagar i veckan.

Mindre press på äldre

Den som har fyllt 62 år och varit sjukskriven i 180 dagar ska inte längre få arbetsförmågan prövad mot hela arbetsmarknaden. För att få sjukpenning räcker det att inte klara något jobb hos sin egen arbetsgivare.

Rätten till sjukpenning

Dag 1–90: Om du inte klarar ditt vanliga arbete eller annat tillfälligt arbete hos din arbetsgivare.
Efter dag 90: Om du inte klarar något arbete alls hos din arbetsgivare.
Efter dag 180: Om du inte klarar något arbete alls på arbetsmarknaden.
Efter dag 364: Om du inte klarar något arbete alls och på nytt ansöker om sjukpenning.
Ersättningen sänks till 75 procent av SGI om du inte har en allvarlig sjukdom.

Fotnot: Den här så kallade rehabiliteringskedjan infördes 2008.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Lättare att få full ersättning

Lättare att få full ersättning

Blir du sjuk av jobbet är det från årsskiftet lite lättare att få pengar.

När coronan inte släpper

När coronan inte släpper

Många har kvarstående symtom efter att ha drabbats av covid-19. Det här ska du tänka på om du är drabbad.

Ministern: Vi har en sjuk­försäkring som gått sönder

Ministern: Vi har en sjuk­försäkring som gått sönder

Ardalan Shekarabi (S) efter mötet med GS om utförsäkrade medlemmar: ”Vi måste göra allt vi kan för att återupprätta tryggheten vid sjukdom.”

GS möter minister om sjuk­försäkring

Två GS medlemmar dog, men ansågs inte vara tillräckligt sjuka för sjukpenning.Efter att det uppmärksammades i DA ska GS i dag träffa socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S).

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

IF Metall: Sjuk­försäkringen måste bli bättre

Sex av tio av IF Metalls medlemmar oroas enligt en ny undersökning för att inte klara ekonomin vid en längre tids sjukdom. ”Socialdemokraterna måste visa att vi kan lita på dem i den här frågan”, säger förbundsordförande Marie Nilsson.

Få rätt pengar när du är sjuk

Få rätt pengar när du är sjuk

Har din arbetsplats kollektivavtal har du flera försäkringar automatiskt. Bland annat om du blir sjuk. Det är det många som missar.

”Försäkringskassan utgår från lagen”

”Vi ser fram emot förtydliganden av regelverket som underlättar och gör en rättssäker prövning mer transparent” skriver Eva Nordqvist, chef för rättsavdelningen på Försäkringskassan.

”Försäkringskassan följer inte domen”

”Försäkringskassan följer inte domen”

”I februari 2016 togs den omstridda tidsgränsen för sjukskrivningar bort. Då känns det märkligt att Försäkringskassan i praktiken återinfört en ny bortre parantes”, skriver Hans Hoff, riksdagsledamot för S.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.