Får chefen berätta om min hälsa?
Får min gamla arbetsgivare tala om att jag varit sjukskriven och inte mått bra?, undrar en läsare som söker nytt jobb. Jurist Henric Ask svarar.
Industriarbetarnas tidning
Anställningsintervju Jag har läst en annons där de kräver de arbetssökande på informationen om deras etnicitet, religionstillhörighet och politiska åsikter. Det lät väldigt konstigt i mina öron. Får man enligt lagen ställa sådana frågor till de intervjuade?
Uppgifter om etnicitet, religionstillhörighet och politiska åsikter är enligt dataskyddsförordningen så kallade känsliga personuppgifter. Utgångspunkten är därför att det är förbjudet att behandla sådana uppgifter, men det finns vissa undantag: Om arbetsgivaren är en ideell organisation med politiskt, filosofiskt eller religiöst syfte.
Att fråga om någons tillhörighet utgör inte diskriminering i sig, men om det går att koppla till att personen missgynnas, till exempel genom att inte kallas till intervju eller inte få arbetet, kan det vara diskriminering enligt diskrimineringslagen.
Beroende på vilken anställning det handlar om så kan det vara möjligt att göra undantag från diskrimineringsförbudet. Det kan då bland annat vara anställning som präst eller företrädare för en ideell
organisation som arbetar med personer tillhörande en viss diskrimineringsgrund.
Henric Ask, jurist
Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.