Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Slaget om pensionen är inte vunnet

19 maj, 2022

Skrivet av

Krönika En trygg pension efter arbetslivet borde vara en självklarhet. Och det måste gå att leva ett bra liv också för den som tvingas lämna i förtid.

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

Alltför många industriarbetare kan inte jobba till pensionen. Detta är ett problem som är djupt oroande.
Ofta beror det på monotona arbetsuppgifter, tunga lyft eller arbetsmoment som långsamt bryter ner kroppen. Ibland handlar det om regelrätta skador. Men uppenbart är att det alltför ofta inte går att skydda sig mot att slitas ut i förtid.

Så många som en av fem kvinnliga och en av åtta manliga processoperatörer lämnar arbetslivet vid 60–64 års ålder, visar en statlig utredning. Och det ser inte särskilt mycket bättre ut inom övriga industrin.
Och problemet skiljer arbetare från tjänstemän över tid, detta visar också statistiken. Allt fler anställda i arbetaryrken tvingas lämna i förtid medan tjänstemännen ser en motsatt utveckling.

Men borde det inte vara självklart att alla ska kunna jobba ett helt arbetsliv – också industriarbetarna med sina samhällsviktiga jobb – utan att slita ut sig? Att alla ska kunna njuta av sin tid som pensionär oavsett klassbakgrund?

Jag tycker det.

Och visst behöver det å ena sidan börja i en hållbar arbetsmiljö. Att göra mer förebyggande på arbetsplatserna för att det ska gå att jobba utan skador eller förslitningar.

Men det måste å andra sidan finnas en väg ut för den som inte kan jobba längre. Det måste gå att leva ett bra liv också för den som tvingas lämna i förtid.

Som det är nu märks det direkt i plånboken för den som inte kan jobba till 65, och ofta får det sedan ännu större konsekvenser när pensionsåldern väl uppnås. Det säger sig självt hur svårt det kan bli för den som drabbas.

Och även om den socialdemokratiska regeringen har hörsammat behovet av en väg ut för utslitna arbetare, med det som Ardalan Shekarabi kallar ”trygghetspension” som fanns med i regeringens vårändringsbudget, är saken inte vunnen.

Det är nu upp till riksdagen när budgeten ska klubbas i juni. Och utgången är långt ifrån solkar.
Svaret från oppositionen har hittills oftast varit höjd pensionsålder och sänkt sjuk- och aktivitetsersättning, det som tidigare kallades förtidspension.

För mig är det enkelt. Våra medlemmar förtjänar ett bra arbetsliv men också en trygg ålderdom.
En bättre och tryggare pension är därför ett självklart krav för IF Metall att ställa inför höstens val. Men för att det ska bli verklighet krävs att politikerna gör sitt, också efter valet.

Vi behöver en regering som lyssnar på oss. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Lite vila innan utmaningarna

Lite vila innan utmaningarna

Efter en intensiv kongress kommer ett viktigt val och en ny avtalsrörelse. Nu samlar vi krafterna, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Rösta på en industri­arbetare

Rösta på en industri­arbetare

En industriarbetare vet hur hårt jobb påverkar kroppen och hur en osäker anställning påverkar själen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

Ska människor i tunga LO-yrken klara av att jobba längre måste arbetsskadeförsäkringen bli säkrare och bättre, skriver juristen Lennart Steen.

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

Nationell folkräkning, mer resurser till gränspolisen och krafttag mot fusket. Så kan vi stoppa skuggsamhället, skriver Liberalernas Roger Haddad och Malin Danielsson.

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Som industriarbetare ser jag att det är Socialdemokraterna som bär våra frågor. Och det är upp till oss att hjälpa dem att driva dem ännu bättre, skriver pappersarbetaren Jim Svensk Larm.

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

Därför behövs en knegarpension

Den som sliter ut sig och inte kan jobba fram till pensionen bör inte straffas med att bli fattig, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

Vi har utbildningar för förtroendevalda och skyddsombud. Vi har både lokala och centrala förhandlingar. Men det räcker inte, skriver IF Metalls Susanne Östh.

Stå upp för skydds­ombuden

Personlig erfarenhet från arbetsplatserna går inte att ersätta med en chattbot på Arbetsmiljöverkets hemsida, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.