Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Slaget om pensionen är inte vunnet

19 maj, 2022

Skrivet av

Krönika En trygg pension efter arbetslivet borde vara en självklarhet. Och det måste gå att leva ett bra liv också för den som tvingas lämna i förtid.

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

Alltför många industriarbetare kan inte jobba till pensionen. Detta är ett problem som är djupt oroande.
Ofta beror det på monotona arbetsuppgifter, tunga lyft eller arbetsmoment som långsamt bryter ner kroppen. Ibland handlar det om regelrätta skador. Men uppenbart är att det alltför ofta inte går att skydda sig mot att slitas ut i förtid.

Så många som en av fem kvinnliga och en av åtta manliga processoperatörer lämnar arbetslivet vid 60–64 års ålder, visar en statlig utredning. Och det ser inte särskilt mycket bättre ut inom övriga industrin.
Och problemet skiljer arbetare från tjänstemän över tid, detta visar också statistiken. Allt fler anställda i arbetaryrken tvingas lämna i förtid medan tjänstemännen ser en motsatt utveckling.

Men borde det inte vara självklart att alla ska kunna jobba ett helt arbetsliv – också industriarbetarna med sina samhällsviktiga jobb – utan att slita ut sig? Att alla ska kunna njuta av sin tid som pensionär oavsett klassbakgrund?

Jag tycker det.

Och visst behöver det å ena sidan börja i en hållbar arbetsmiljö. Att göra mer förebyggande på arbetsplatserna för att det ska gå att jobba utan skador eller förslitningar.

Men det måste å andra sidan finnas en väg ut för den som inte kan jobba längre. Det måste gå att leva ett bra liv också för den som tvingas lämna i förtid.

Som det är nu märks det direkt i plånboken för den som inte kan jobba till 65, och ofta får det sedan ännu större konsekvenser när pensionsåldern väl uppnås. Det säger sig självt hur svårt det kan bli för den som drabbas.

Och även om den socialdemokratiska regeringen har hörsammat behovet av en väg ut för utslitna arbetare, med det som Ardalan Shekarabi kallar ”trygghetspension” som fanns med i regeringens vårändringsbudget, är saken inte vunnen.

Det är nu upp till riksdagen när budgeten ska klubbas i juni. Och utgången är långt ifrån solkar.
Svaret från oppositionen har hittills oftast varit höjd pensionsålder och sänkt sjuk- och aktivitetsersättning, det som tidigare kallades förtidspension.

För mig är det enkelt. Våra medlemmar förtjänar ett bra arbetsliv men också en trygg ålderdom.
En bättre och tryggare pension är därför ett självklart krav för IF Metall att ställa inför höstens val. Men för att det ska bli verklighet krävs att politikerna gör sitt, också efter valet.

Vi behöver en regering som lyssnar på oss. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Vi ska äga välfärden tillsammans

Vi ska äga välfärden tillsammans

Nej, industriarbetarna har aldrig varit ”basically gone”. I och med den gröna omställningen är vi viktigare än någonsin för klimatet – och vår välfärd, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Nu måste löntagarna hålla ihop

Nu måste löntagarna hålla ihop

Trots S-regering har det under lång tid varit en borgerlig majoritet i riksdagen. Det har inte varit till löntagarnas fördel, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Därför ställer jag upp för C i riksdagen”

”Därför ställer jag upp för C i riksdagen”

En stark och självständig lokalpolitik som är en garant för jobben. Och yrkesutbildningen – som krävs för att kvalificerade industrijobb ska hålla bra ingångslöner, skriver Gustav Malm, som kandiderar till riksdagen för C.

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

Lite vila innan utmaningarna

Lite vila innan utmaningarna

Efter en intensiv kongress kommer ett viktigt val och en ny avtalsrörelse. Nu samlar vi krafterna, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.