Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Är det här vår kisspaus i avtalsrörelsen?

22 juni, 2022

Skrivet av

Krönika Lika svårt som att neka busschaufförer rätten att gå på toa, bör det vara att neka pappersarbetare rätten att få ut sin ledighet.

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Fackförbundet Kommunal stred för bussförarnas kisspauser. Det var sommaren 2016 om jag minns rätt.

Deras skyddsombud gjorde aktioner ute i trafiken så att bussförarna skulle få möjlighet att ha en kisspaus efter 2,5 timmars arbete. Självklart även när det blev förseningar. Skyddsombuden delade ut flygblad om varför det blev försenat, förståelsen för förarna fanns hos de flesta och opinion kunde bildas.

Byggnads har drivit frågan om matplats, toalett och möjlighet att tvätta av sig efter jobbet även på tillfälliga arbetsplatser. Två exempel, som jag tar ur minnet, där arbetsgivarna startade i uppförsbacke. Krav som allmänheten tycker är helt rimliga och därför svårare att säga nej till.

Vart vi än kommer, vilket bruk vi än besöker, hör vi samma sak. Okej jag kanske generaliserar en aning men det är det lilla i så fall. Det är svårt att få ut ledighet när den behövs.

Olika ledigheter ställs mot varandra i prioritet och tyngd. Semester som är lagstadgad ställs mot avtalade ledigheter.

Arbetskamrater tycker att det är jobbigt ibland, till och med orättvist, att föräldrar lägger sin (också den lagstadgad) föräldraledighet på sommaren.

Grundproblemet är att arbetsgivaren har för få anställda. Alla ledigheter är viktiga och ska vara möjliga att ta ut. De flesta har vi kämpat för och ibland avstått andra villkor eller löneökningsutrymme för. Det har varit en del av priset vi vill och ska ta ut för vår arbetsinsats.

Att vi har olika syn på lediga dagar för skiftarbetare blev tydligt inför Ung 2022, när en arbetsgivare tyckte att de var generösa då de som var lediga enligt schemat ”fick” åka på kurs.

Stora och grundläggande skillnader i människosyn gör att företagen och dess företrädare fortsätter att slimma organisationer. All ledighet skapar problem för att de inte anställer tillräckligt många. När någon är sjuk på sommaren ringer de till och med anställda som har semester för att rädda produktionen. Under semestern finns ingen arbetsskyldighet, ändå avtalar fler och fler om vilken lön som gäller om du blir utkallad på din semester. För mig är det symptomen på en sjuk organisation.

På en modern arbetsmarknad ska en anställd inte behöva vända ut och in på sig för att vara till lags.

Aldrig bli skadad, och att man ska trivas på sitt arbete och få utvecklas som människa är kanske rimliga förväntningar på jobbet.

Om vi ser kisspaus som en metafor för ett bra avtalskrav, vad är då vår kisspaus?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

Äntligen vågar vi se lite framåt

Äntligen vågar vi se lite framåt

Med vaccinet i armen kan vi försiktigt börja drömma om ett händelserikt 2022, med många verkliga möten, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Så blir du din egen Bernie Sanders

Så blir du din egen Bernie Sanders

Volvoarbetaren Lars Henriksson erbjuder intresserade politiker en stilanalys som går bortom de stickade vantarna.

Är det verkligen så här arbetsgivaren ser på vår tid?

Är det verkligen så här arbetsgivaren ser på vår tid?

Jag hoppas innerligt att arbetsgivarnas tokiga semesterkrav beror på otur i tänkandet, för vad blir annars nästa steg? Tvingad julledighet i mars eller påskledigt i december, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

Striden om tiden har börjat – igen

Striden om tiden har börjat – igen

Precis som företagsledare kräver ökad förutsägbarhet av politiken behöver arbetarna känna ökad förutsägbarhet i arbetet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Pappers krav: kortare arbetstid för skift­arbetare

Pappers krav: kortare arbetstid för skift­arbetare

Pappers ska nu driva kravet på kortare arbetstid för skiftarbetare i avtalsrörelsen. Därmed vann Avdelning 111 Grycksbo över förbundsstyrelsen efter viss debatt.

Du har faktiskt rätt att åka till fjällen

Du har faktiskt rätt att åka till fjällen

Det är dags att ge individerna mer makt över arbetstiden. Och där kan du ge dig på att arbetsgivarna inte håller med.

Industrin viktigare än någonsin

Industrin viktigare än någonsin

När andra delar av samhället nu vill bli miljövänliga behöver de pappersindustrins gröna produkter, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Den som inte rör sig sjunker

Den viktiga gröna omställningen kräver att facket är handlingskraftigt – och att vi vågar drömma om framtiden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Därför är vi så tysta om lönekraven”

”Därför är vi så tysta om lönekraven”

Först när vi är överens om gemensamma avtalskrav och har en gedigen omvärldsanalys kan vi börja mejsla fram en siffra som ligger till grund för förhandlingarna, skriver GS Per-Olof Sjöö och Madelene Engman.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.