Industriarbetarnas tidning

Fyra liv om dagen

24 oktober, 2022

Skrivet av

BILDREPORTAGE Dagens Arbetes David Lundmark visar bilder ur sitt personliga fotoprojekt. Om alla de människor som berörs när någon tagit sitt liv. Anhöriga – men också de som möter det i sina jobb.

Som ringar på vattnet. Självmord blev för mig en förfärande verklighet för tre år sedan. En släkting tog sitt liv. Det väckte motstridiga känslor: djup sorg, skuldkänslor och ibland ilska som är svår att förklara. Kan man vara arg på någon som tagit sitt liv?

Händelsen är som när någon kastat en sten i vattnet. Det kaotiska stänket när stenen träffar ytan, sedan ringarna på vattnet som breder ut sig och blir allt glesare.

Många människor blev berörda, involverade och påverkade. Självmordet synliggjorde trådarna i samhällsväven som binder oss samman, och mitt i sorgen kände jag ett starkt behov av att berätta om det som hänt, att fotografera och intervjua människor som på ett eller annat sätt kommit i kontakt med självmord. Anhöriga, vänner och yrkespersoner.

Jag valde att anonymisera människorna på bilderna. De kunde då prata fritt och låta personliga tankar ta plats. De som berörs i sitt arbete kunde lämna sin yrkesroll. Citaten här nedanför hör därför inte direkt samman med bilderna. I stället hoppas jag att de kan ge utrymme för egna tankar och reflektioner.

David Lundmark

Är anställd fotograf på Dagens Arbete och utbildad vid Nordens Fotoskola.

Har en kandidatexamen i konstfotografi vid Yrkeshögskolan Novia, Jakobstad.

David har fått flera utmärkelser, bland annat Årets bild och Dokumentärfotopriset.

Hans bilder har också ställts ut, till exempel på Arbetets museum, Västerbottens museum, Galleri kontrast och Fotografiska.

Bilderna i det här reportaget är hämtade ur examensarbetet vid Yrkeshögskolan Novia, med titeln X60–X84. Titeln refererar till de koder som alla dödsfall får enligt en internationell standard. Är suicidavsikten uppenbar används koderna X60–X84.

Jag tänker att eftersom jag är från en småstad så tänker alla som ser mig att där går han vars pappa tog livet av sig. Eller, om någon pratar om mig och någon undrar vem de menar så kanske de säger ’Jo men du vet, han vars pappa tog livet av sig’. Det blir ju en skam att ha en pappa som tog livet av sig. Särskilt i en småstad. Jag kommer för evigt vara den som har en pappa som tagit livet av sig.

Du är ett universum och jag är ett universum och vi vet så lite om vad som pågår inom varandra. Det professionella är att kunna gå i och ur yrkesrollen.

Ingen av mina vänner vill prata om det som hänt. Folk undviker att prata om det för de vet inte vad de ska säga. Jag blir irriterad när folk ältar en massa skitproblem utan att ens fråga hur jag mår. Det hade ju varit soft om någon kunde ringa och kolla läget.

Jag har märkt att när man pratar med folk och berättar om självmord så visar det sig att fler har samma erfarenhet. Alla känner ju någon som har gjort det.

Jag har varit med under en självmordsvåg och kört trettiofyra personer på tjugofyra timmar, nästan bara självmord. Ett otroligt dygn, vi hade jobb hela jävla natten.

Jag har varit rädd ibland eftersom jag har bröder, tänk om de gör likadant som pappa gjorde.

Jag går i dödens fotspår. Det är mitt liv och närmare döden än så här kan man inte komma. En del självmord fastnar i skallen.

De som blir kvar efteråt. Jag har så många gånger hört när jag pratat med självmordsbenägna att de tycker att det kommer att bli bättre för de anhöriga, att de slipper mig nu för att jag krånglar så mycket. Det där är en sådan klassisk tankevurpa. Jag har träffat så många genom åren som blivit kvar efter ett självmord, och jag har aldrig träffat någon som har sagt att det har blivit bättre. Eller att någon har sagt ’det var skönt, nu blev vi av med det där’. Man förstör andra människors liv också. Det blir aldrig bättre, det blir alltid sämre.

Här finns råd och stöd:

Jourhavande medmänniska: jourhavande-medmanniska.se, telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst: svenskakyrkan.se, telefon via 112.

Mind Självmordslinjen: chatt via mind.se, telefon 901 01.

Riksförbundet SPES, Suicid­prevention och efterlevandes stöd: spes.se, telefon 020-18 18 00.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Året i samebyn

Året i samebyn

De här bilderna är tagna under ett år i Unna tjerusj, tidigare Sörkaitums sameby.

Vilda fångar

Vilda fångar

Under tio års tid har fotografen Julia Lindemalm skildrat djurparker och vår obesvarade kärlek till vilda djur.

Kattfolket

Kattfolket

I bildserien Katt People utforskar fotograf Julia Lindemalm den speciella relationen mellan människa och katt.

I migranternas spår

I migranternas spår

I läckande gummibåtar lyckades mer än en miljon människor ta sig över Medelhavet till Europa under flyktingkrisen 2015. Fem år senare anlände färre än 100 000 personer, och EU-ledare utropade triumferande krisen över. Men vad döljer sig bakom de låga siffrorna?

Frihet på fyra hjul

Frihet på fyra hjul

Fotografen Benjamin Nørskov reser tusen mil för att fånga epa-kulturen.

I permafrostens rike

I permafrostens rike

I republiken Sacha (Yakutia) lever invånarna under hårda villkor och stora klimatkontraster.

Vår ändliga värld

Vår ändliga värld

Bildsviten On the Ending of Species beskriver ett meditativt tillstånd, djurens stillsamma betraktande av världens tillstånd och mänsklighetens härjningar där hotade djurarter har huvudrollerna.

Det dagliga doppet

Det dagliga doppet

”Jag fick deras tillåtelse att fotografera om jag själv tog ett dopp”, berättar fotografen Markku Lähdesmäki. ”Det blev en andlig, uppfriskande – och naturligtvis – hisnande kall upplevelse.”

Längtan hem

Längtan hem

Utöver mitt konstnärskap har jag arbetat med hemlösa i tjugo år. Men det har aldrig slagit mig att ens ta en bild. Tills Britt-Marie bad mig.

Gatusmarta fåglar

Gatusmarta fåglar

Erik Berglins gatukonstprojekt tar fasta på hur fåglar anpassat sig väl till ett liv i urbana miljöer. Se bildspelet här!

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.