Industriarbetarnas tidning

Fyra liv om dagen

24 oktober, 2022

Skrivet av

BILDREPORTAGE Dagens Arbetes David Lundmark visar bilder ur sitt personliga fotoprojekt. Om alla de människor som berörs när någon tagit sitt liv. Anhöriga – men också de som möter det i sina jobb.

Som ringar på vattnet. Självmord blev för mig en förfärande verklighet för tre år sedan. En släkting tog sitt liv. Det väckte motstridiga känslor: djup sorg, skuldkänslor och ibland ilska som är svår att förklara. Kan man vara arg på någon som tagit sitt liv?

Händelsen är som när någon kastat en sten i vattnet. Det kaotiska stänket när stenen träffar ytan, sedan ringarna på vattnet som breder ut sig och blir allt glesare.

Många människor blev berörda, involverade och påverkade. Självmordet synliggjorde trådarna i samhällsväven som binder oss samman, och mitt i sorgen kände jag ett starkt behov av att berätta om det som hänt, att fotografera och intervjua människor som på ett eller annat sätt kommit i kontakt med självmord. Anhöriga, vänner och yrkespersoner.

Jag valde att anonymisera människorna på bilderna. De kunde då prata fritt och låta personliga tankar ta plats. De som berörs i sitt arbete kunde lämna sin yrkesroll. Citaten här nedanför hör därför inte direkt samman med bilderna. I stället hoppas jag att de kan ge utrymme för egna tankar och reflektioner.

David Lundmark

Är anställd fotograf på Dagens Arbete och utbildad vid Nordens Fotoskola.

Har en kandidatexamen i konstfotografi vid Yrkeshögskolan Novia, Jakobstad.

David har fått flera utmärkelser, bland annat Årets bild och Dokumentärfotopriset.

Hans bilder har också ställts ut, till exempel på Arbetets museum, Västerbottens museum, Galleri kontrast och Fotografiska.

Bilderna i det här reportaget är hämtade ur examensarbetet vid Yrkeshögskolan Novia, med titeln X60–X84. Titeln refererar till de koder som alla dödsfall får enligt en internationell standard. Är suicidavsikten uppenbar används koderna X60–X84.

Jag tänker att eftersom jag är från en småstad så tänker alla som ser mig att där går han vars pappa tog livet av sig. Eller, om någon pratar om mig och någon undrar vem de menar så kanske de säger ’Jo men du vet, han vars pappa tog livet av sig’. Det blir ju en skam att ha en pappa som tog livet av sig. Särskilt i en småstad. Jag kommer för evigt vara den som har en pappa som tagit livet av sig.

Du är ett universum och jag är ett universum och vi vet så lite om vad som pågår inom varandra. Det professionella är att kunna gå i och ur yrkesrollen.

Ingen av mina vänner vill prata om det som hänt. Folk undviker att prata om det för de vet inte vad de ska säga. Jag blir irriterad när folk ältar en massa skitproblem utan att ens fråga hur jag mår. Det hade ju varit soft om någon kunde ringa och kolla läget.

Jag har märkt att när man pratar med folk och berättar om självmord så visar det sig att fler har samma erfarenhet. Alla känner ju någon som har gjort det.

Jag har varit med under en självmordsvåg och kört trettiofyra personer på tjugofyra timmar, nästan bara självmord. Ett otroligt dygn, vi hade jobb hela jävla natten.

Jag har varit rädd ibland eftersom jag har bröder, tänk om de gör likadant som pappa gjorde.

Jag går i dödens fotspår. Det är mitt liv och närmare döden än så här kan man inte komma. En del självmord fastnar i skallen.

De som blir kvar efteråt. Jag har så många gånger hört när jag pratat med självmordsbenägna att de tycker att det kommer att bli bättre för de anhöriga, att de slipper mig nu för att jag krånglar så mycket. Det där är en sådan klassisk tankevurpa. Jag har träffat så många genom åren som blivit kvar efter ett självmord, och jag har aldrig träffat någon som har sagt att det har blivit bättre. Eller att någon har sagt ’det var skönt, nu blev vi av med det där’. Man förstör andra människors liv också. Det blir aldrig bättre, det blir alltid sämre.

Här finns råd och stöd:

Jourhavande medmänniska: jourhavande-medmanniska.se, telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst: svenskakyrkan.se, telefon via 112.

Mind Självmordslinjen: chatt via mind.se, telefon 901 01.

Riksförbundet SPES, Suicid­prevention och efterlevandes stöd: spes.se, telefon 020-18 18 00.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Året i samebyn

Året i samebyn

De här bilderna är tagna under ett år i Unna tjerusj, tidigare Sörkaitums sameby.

Vilda fångar

Vilda fångar

Under tio års tid har fotografen Julia Lindemalm skildrat djurparker och vår obesvarade kärlek till vilda djur.

Kattfolket

Kattfolket

I bildserien Katt People utforskar fotograf Julia Lindemalm den speciella relationen mellan människa och katt.

I migranternas spår

I migranternas spår

I läckande gummibåtar lyckades mer än en miljon människor ta sig över Medelhavet till Europa under flyktingkrisen 2015. Fem år senare anlände färre än 100 000 personer, och EU-ledare utropade triumferande krisen över. Men vad döljer sig bakom de låga siffrorna?

Frihet på fyra hjul

Frihet på fyra hjul

Fotografen Benjamin Nørskov reser tusen mil för att fånga epa-kulturen.

I permafrostens rike

I permafrostens rike

I republiken Sacha (Yakutia) lever invånarna under hårda villkor och stora klimatkontraster.

Gatusmarta fåglar

Gatusmarta fåglar

Erik Berglins gatukonstprojekt tar fasta på hur fåglar anpassat sig väl till ett liv i urbana miljöer. Se bildspelet här!

Gubbar gör saker tillsammans

Gubbar gör saker tillsammans

Att gå i pension och tappa kontakten med arbetslivet kan bli en svår omställning. För att motverka det har ett gäng gubbar på lilla Asperö i Göteborgs södra skärgård startat ett ”gubbdagis”.

Hjortronlandet – spåren går norrut

Hjortronlandet – spåren går norrut

Fotografen Krister Hägglund har dokumenterat författaren Sara Lidmans hembygd Missenträsk med omnejd.

Ljusets hemlighet

Ljusets hemlighet

Fotografen Maria Lax har återvänt till sin hemort, tittat i gamla tidningsarkiv och försökt återskapa dåtidens mystik i ljuset av det okända.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.