Industriarbetarnas tidning

Inga höjda böter för företagen i sikte

12 oktober, 2022 - 08:32

Skrivet av

2020 höjdes taket för företagsbot i Sverige. Nu skulle det kännas mer för arbetsgivaren att göra fel, trodde många. Men Dagens Arbetsmiljös granskning visar att beloppen ligger kvar på samma nivåer som tidigare.

SÅ SÄGER LAGEN

Möjligheten till företagsbot infördes i svensk lag 1986. Senaste lagändringen gjordes 2020 då maxbeloppet höjdes till 500 miljoner.

Enligt 36 kap. 8 § brottsbalken ska företagsboten normalt bestämmas till lägst fem tusen kronor och högst tio miljoner kronor. Därutöver finns en möjlighet till en förhöjd företagsbot riktad mot stora företag.

När storleken på boten bestäms ska särskild hänsyn tas till den skada eller fara som brottsligheten inneburit samt till brottslighetens omfattning och förhållande till näringsverksamheten.

Efter kritik från EU införde Sverige 2020 nya regler om så kallad företagsbot. Det innebar att bötestaket för företag som bröt mot lagen höjdes från 10 miljoner kronor till en halv miljard. Kritikerna menade att de låga bötesbeloppen knappt varit kännbara för riktigt stora företag.

”Det är varken rimligt eller rättvist, och det rättar vi också till nu genom att vi föreslår att medelstora och större företags betalningsförmåga ska ha betydelse för företagsbotens storlek”, skrev justitieminister Morgan Johansson (S) tillsammans med dåvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson 2019 när det nya lagförslaget presenterades i en debattartikel med rubriken ”Höjda böter vid arbetsmiljöbrott”.

De flesta utomstående tolkade nog ändringen som att böterna för företag som begick arbetsmiljöbrott skulle höjas. Men så har det inte blivit. När Dagens Arbetsmiljö granskat utvecklingen närmare visar det sig i stället att höjda böter i sig inte är ett mål för åklagare och domstol.

”Vi har landat i nivåer som känns rimliga”, säger chefsåklagare Kristina Falk Strand om bötesbeloppen vid arbetsmiljöbrott. Foto: TT Nyhetsbyrån

Statistik från Åklagarmyndigheten visar att antalet utdömda företagsbot ökat kraftigt de senaste åren, om än från låga nivåer. Men när Dagens Arbetsmiljö räknar ut genomsnittsnivån på en företagsbot med hjälp av åklagarnas egen statistik visar det sig att snittboten är närmast konstant de tre senaste åren, trots att lagen alltså ändrats och ansvariga ministrar utlovat högre böter för just arbetsmiljöbrott. Men det är inte så konstigt, menar chefsåklagare Kristina Falk Strand:

– Vi höjde inte beloppen i vår rekommendation specifikt i samband med att lagen ändrades, säger hon och påpekar även att det flesta avgjorda mål än så länge är händelser som inträffat före lagändringen.

Även företag som återkommande döms för arbetsmiljöbrott kan få högre bötesbelopp. Men när Dagens Arbetsmiljö detaljgranskat samtliga böter som utdömts sedan 2020 återfinns inga sådana exempel, trots att flera företag faktiskt återkommer bland domarna.

– Det där kan tyvärr bero på en brist i våra system. Vi har inga jämförande databaser där vi kan se om företag bötfällts tidigare, säger Kristina Falk Strand.

Läs hela granskningen i Dagens Arbetsmiljö nr 3, 2022.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

LO-projekt ska stärka facken och arbetsmiljöarbetet

LO-projekt ska stärka facken och arbetsmiljöarbetet

Maktbalansen på arbetsplatserna har starkt förskjutits mot arbetsgivarsidan de senaste årtiondena, säger Carola Löfstrand. Hon håller i LO:s program ”Det goda arbetet i en ny tid”.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.

Arbetsmiljöverket: Vi kunde varit tydligare

Arbetsmiljöverket: Vi kunde varit tydligare

Arbetsmiljöverkets arbete med att banta ner antalet regler har mött stenhård kritik. Nu ska ställföreträdande generaldirektör Håkan Olsson försöka bygga upp förtroendet för verkets arbete igen.

Majoriteten av skyddsstoppen under coronakrisen hävdes

Majoriteten av skyddsstoppen under coronakrisen hävdes

Första stoppet kom i mars. En våg av skyddsombudsstopp drog fram över landet med anledning av coronaviruset under våren 2020. Men Arbetsmiljöverket hävde fler än hälften.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Nya arbetsmiljöregler klubbas – trots hård kritik

Nya arbetsmiljöregler klubbas – trots hård kritik

Både fack och arbetsgivare är kritiska. ”Vi är rädda att skyddsnivån minskar”, säger LO:s Carola Löfstrand.

Dom: Northvolt frias efter att utländska arbetare jobbat utan tillstånd

Dom: Northvolt frias efter att utländska arbetare jobbat utan tillstånd

Northvolt frias av Skellefteå tingsrätt. De tolv utländska arbetarna, som jobbade olagligt inne på företagets område, var inte Northvolts ansvar.

Ständigt saknad – 15 år efter dödsolyckan hyllas Samir i Vårgårda

Ständigt saknad – 15 år efter dödsolyckan hyllas Samir i Vårgårda

Bästa kompisen Dino Palalija sörjer fortfarande sin vän Samir Terzic som dog på sitt nattpass för 15 år sedan. ”Det går inte en dag utan att jag tänker på honom”, säger han.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.