Vinstfest för Dagens Arbetes journalistik
Dagens Arbetes redaktion tog hem tre av åtta priser på Fackförbundspressens dag på tisdagen.
Industriarbetarnas tidning
21 april, 2023 - 19:14
Skrivet av Artur Nordfors Kowalski
Dagens Arbete och Dagens Arbetsmiljö är nominerade till inte mindre än fyra av Fackförbundspressens journalistpriser. Rasmus Lygner är nominerad till två av dem.
9 maj träffas Sveriges fackförbundspress för seminarier, diskussioner samt prisutdelning i åtta journalistiska kategorier. I år har skribenter från Dagens Arbete och systertidningen Dagens Arbetsmiljö nominerats i hälften av dem.
– Jag är så glad och så stolt över våra skickliga journalister, som gång på gång producerar angelägen journalistik – för våra läsare och för den bredare samhällsdebatten. De här nomineringarna är ett kvitto på det, säger Dagens Arbetes redaktionschef Helena Reistad.
Mordet på facktopparna, Dagens Arbete, Mikael Färnbo
Dagens Arbetes poddserie Mordet på facktopparna har redan vunnit pris i ljudklassen på Tidskriftsgalan. Den har också nominerats till Guldspaden, Guldörat och Prix Europa. Dessutom blev Mikael Färnbo nominerad till Årets journalist.
I sitt ambitiösa gräv har Mikael Färnbo försökt lösa den över 30 år gamla gåtan kring fackföreningsledarna Bertil Whinberg och Ove Fredriksson, som hittades mördade i Tallinn 1991. Efter att ha läst hemligstämplade dokument i sovjetiska arkiv och intervjuat otaliga vittnen och anhöriga kan han göra ett sensationellt avslöjande: att ett politiskt motiv högst troligt legat bakom dådet.
Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan, Dagens Arbete, Anna Julius
Avtalsbevakning – så viktig för en fackförbundstidning och samtidigt så svår att presentera på ett lättförståeligt och intressant sätt. Hur förenklar man utan att det blir fel? Strax före jul, då stressade parter utbytte hårda avtalskrav, intervjuade Anna Julius fackliga företrädare och arbetsgivare. Resultatet är skarp, saklig analys, uttryckt med enkelt och exakt språk. Anna Julius texter gör ett snårigt ämne transparent.
Den stora modebluffen, Dagens Arbete, Rasmus Lygner
I Rasmus Lygners insatta reportage får vi följa hur svensk träråvara blir till viskos åt bland annat H&M i det indiska Fortune 500-företaget Aditja Birlas fabrik. Trots att industrijättens representanter följer Rasmus Lygner hack i häl, lyckas han få med sig intervjuer och vattenprover tillbaka som visar hur framställingen av det ”gröna” materialet skadar arbetare, lokalbefolkning och miljö.
Orden som tar plats i politiken, Dagens Arbetsmiljö (Lotta Holmström och Rasmus Lygner)
Tillfrågade politiker säger förstås att arbetsmiljö är viktig och prioriterad. Men hur ofta diskuterar de egentligen arbetsmiljöfrågor i riksdagen? För att ta reda på det skrev Lotta Holmström och Rasmus Lygner ett datascript som plöjde genom samtliga anföranden som arbetsmarknadspolitiska talespersoner gjort under förra mandatperioden. Ett unikt grepp som ledde till konkreta siffror i kontrast till politikernas tillrättalagda uttalanden.
– Jättekul att en sån här satsning uppmärksammas! Granskningen var en del av vår valbevakning. Tack vare Lotta Holmströms och Rasmus Lygners tekniska briljans kunde vi kringgå de vanliga klyschorna och i stället presentera data på politikernas engagemang, säger Isak Krantz, redaktör och AD för Dagens Arbetsmiljö.
Rasmus Lygner, du har lyckats bli nominerad i två kategorier. Har du ingen fritid?
– Näe, inte nu när jag har barn…
Du har valt att berätta historien om den indiska fabriken så sakligt och samtidigt är den nästan skriven som prosa?
– Det klassiska sättet att börja ett sånt här jobb är hos familjen som blivit drabbad, hos offren. Men det kändes klyschigt och exploaterande. Och samtidigt måste de också få en röst, annars står företaget oemotsagt. Så jag lyfte in mig själv i berättelsen, något jag avskyr egentligen.
Du och Lotta Holmström programmerade ett script som letade arbetsmiljötermer i politikernas tal. Hur lång tid tog det?
– Vi skrev väl det på en vecka ungefär. Det stora jobbet var att tolka resultaten. Det visade sig till exempel att SD pratade mest om skyddsombud och då kan man tänka ok, är de så positiva till arbetsmiljö? Men de pratar om skyddsombuden i ett annat, politiskt, sammanhang, säger Rasmus Lygner.