Industriarbetarnas tidning

Chans till prisregn för Dagens Arbetes redaktion

21 april, 2023 - 19:14

Skrivet av

Dagens Arbete och Dagens Arbetsmiljö är nominerade till inte mindre än fyra av Fackförbundspressens journalistpriser. Rasmus Lygner är nominerad till två av dem.

9 maj träffas Sveriges fackförbundspress för seminarier, diskussioner samt prisutdelning i åtta journalistiska kategorier. I år har skribenter från Dagens Arbete och systertidningen Dagens Arbetsmiljö nominerats i hälften av dem.

– Jag är så glad och så stolt över våra skickliga journalister, som gång på gång producerar angelägen journalistik – för våra läsare och för den bredare samhällsdebatten. De här nomineringarna är ett kvitto på det, säger Dagens Arbetes redaktionschef Helena Reistad.

Nominerad, Bästa avslöjande

Mordet på facktopparna, Dagens Arbete, Mikael Färnbo

Dagens Arbetes poddserie Mordet på facktopparna har redan vunnit pris i ljudklassen på Tidskriftsgalan. Den har också nominerats till Guldspaden, Guldörat och Prix Europa. Dessutom blev Mikael Färnbo nominerad till Årets journalist.

I sitt ambitiösa gräv har Mikael Färnbo försökt lösa den över 30 år gamla gåtan kring fackföreningsledarna Bertil Whinberg och Ove Fredriksson, som hittades mördade i Tallinn 1991. Efter att ha läst hemligstämplade dokument i sovjetiska arkiv och intervjuat otaliga vittnen och anhöriga kan han göra ett sensationellt avslöjande: att ett politiskt motiv högst troligt legat bakom dådet.

Nominerad, Bästa kommenterande text

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan, Dagens Arbete, Anna Julius

Avtalsbevakning – så viktig för en fackförbundstidning och samtidigt så svår att presentera på ett lättförståeligt och intressant sätt. Hur förenklar man utan att det blir fel? Strax före jul, då stressade parter utbytte hårda avtalskrav, intervjuade Anna Julius fackliga företrädare och arbetsgivare. Resultatet är skarp, saklig analys, uttryckt med enkelt och exakt språk. Anna Julius texter gör ett snårigt ämne transparent.

Nominerad, Bästa berättande text

Den stora modebluffen, Dagens Arbete, Rasmus Lygner

I Rasmus Lygners insatta reportage får vi följa hur svensk träråvara blir till viskos åt bland annat H&M i det indiska Fortune 500-företaget Aditja Birlas fabrik. Trots att industrijättens representanter följer Rasmus Lygner hack i häl, lyckas han få med sig intervjuer och vattenprover tillbaka som visar hur framställingen av det ”gröna” materialet skadar arbetare, lokalbefolkning och miljö.

Nominerad, Bästa grepp

Orden som tar plats i politiken, Dagens Arbetsmiljö (Lotta Holmström och Rasmus Lygner)

Tillfrågade politiker säger förstås att arbetsmiljö är viktig och prioriterad. Men hur ofta diskuterar de egentligen arbetsmiljöfrågor i riksdagen? För att ta reda på det skrev Lotta Holmström och Rasmus Lygner ett datascript som plöjde genom samtliga anföranden som arbetsmarknadspolitiska talespersoner gjort under förra mandatperioden. Ett unikt grepp som ledde till konkreta siffror i kontrast till politikernas tillrättalagda uttalanden.

– Jättekul att en sån här satsning uppmärksammas! Granskningen var en del av vår valbevakning. Tack vare Lotta Holmströms och Rasmus Lygners tekniska briljans kunde vi kringgå de vanliga klyschorna och i stället presentera data på politikernas engagemang, säger Isak Krantz, redaktör och AD för Dagens Arbetsmiljö.


Dubbla nomineringar för Rasmus Lygner

Rasmus Lygner, reporter.

Rasmus Lygner, du har lyckats bli nominerad i två kategorier. Har du ingen fritid?

– Näe, inte nu när jag har barn…

Du har valt att berätta historien om den indiska fabriken så sakligt och samtidigt är den nästan skriven som prosa?

– Det klassiska sättet att börja ett sånt här jobb är hos familjen som blivit drabbad, hos offren. Men det kändes klyschigt och exploaterande. Och samtidigt måste de också få en röst, annars står företaget oemotsagt. Så jag lyfte in mig själv i berättelsen, något jag avskyr egentligen.

Du och Lotta Holmström programmerade ett script som letade arbetsmiljötermer i politikernas tal. Hur lång tid tog det?

– Vi skrev väl det på en vecka ungefär. Det stora jobbet var att tolka resultaten. Det visade sig till exempel att SD pratade mest om skyddsombud och då kan man tänka ok, är de så positiva till arbetsmiljö? Men de pratar om skyddsombuden i ett annat, politiskt, sammanhang, säger Rasmus Lygner.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Vinstfest för Dagens Arbetes journalistik

Vinstfest för Dagens Arbetes journalistik

Dagens Arbetes redaktion tog hem tre av åtta priser på Fackförbundspressens dag på tisdagen.

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Elinor Torp vann pris för ”bästa berättande text” när fackförbundspressen samlades på torsdagen. Reportaget om skyddsombudet Maj-Len Holmquist på Samhall lämnar ingen oberörd, menade en enhällig jury.

Flera vinstchanser för DA:s journalistik

Flera vinstchanser för DA:s journalistik

Fyra nomineringar av åtta möjliga. Dagens Arbete och Dagens Arbetsmiljö har chans att vinna flera priser på Fackförbundspressens dag.

Dagens Arbete kan vinna en guldspade

Dagens Arbete kan vinna en guldspade

Dagens Arbete har fått två nomineringar till Sveriges finaste pris för grävande journalistik. Granskningarna Mordet på facktopparna och Den stora modebluffen kan vinna Guldspaden.

Dagens Arbete kan vinna flera priser

Dagens Arbete kan vinna flera priser

Bästa avslöjande, Bästa förklarande text och Bästa berättande text. Dagens Arbete har chans på storslam när Fackföreningspressen ska dela ut sina årliga priser.

Skrev om farfar – kan få pris

Skrev om farfar – kan få pris

Dagens Arbete uppmärksammas med två nomineringar till Fackförbundspressens journalistpriser: Bästa berättande text och Bästa digitala satsning.

Två journalistpriser till Dagens Arbete

Två journalistpriser till Dagens Arbete

Det blev två vinster till Dagens Arbete, för bästa förklarande text och bästa fotografi, när Fackförbundspressen delade ut sina årliga utmärkelser.Dagens Arbetes redaktion var nominerad i fyra av de åtta priskategorierna. Harald Gatu prisades för sin perspektivtext ”Vinsten framför allt” i kategorin Årets bästa förklarande text. Juryns motivering lyder: “I en ambitiös, detaljerad och levande […]

DA:s podd fick pris på tidskriftsgala

DA:s podd fick pris på tidskriftsgala

Mordet på facktopparna är den bästa satsning på ljud och rörligt som gjorts av svenska tidskrifter det senaste året. På onsdagskvällen prisades Dagens Arbetes podd på Tidskriftsgalan.

DA:s reporter nominerad till dubbla priser

DA:s reporter nominerad till dubbla priser

Dagens Arbetes Mikael Färnbo kan bli årets journalist vid årets Tidskriftsgala. Han är dessutom nominerad i ljudklassen för sin podd Mordet på facktopparna.

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

DA-podden Mordet på facktopparna har nominerats till årets granskning på Europas största tv- och radiogala: Prix Europa.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.