Industriarbetarnas tidning

Han får Pappers kulturstipendium

26 november, 2022

Skrivet av

Pris.50 000 kronor – det har pappersarbetaren Johnny Nilsson fått för sin trädgård hemma i Billingsfors. Plus en statyett i brons.

Pappers kulturkommittés motivering till Johnny Nilsson lyder;

Johnny Nilsson kultiverar sina plantor, sådd och trädgård från tidig vår till sommar. Trots de sex förvaringsväxthusen, som rymmer 100 plantor var, så blir det mycket bära fram och tillbaka när dessa ska avhärdas… Det blir många mil förklarar han… Vi är övertygade om att Johnny bokstavligen odlar sin trädgård, vilket Voltaire rekommenderar, en var av oss att göra, i slutat av boken Candide. Genom att mixa erfarenheter från mixeriet, musiken och sin trädgård har Johnny blivit en kultiverad person i dess sanna bemärkelse – något en var av oss har att sträva mot!”

Johnny Nilsson, 59, arbetar på Billingsfors bruk sedan många år, och vid sidan om jobbet har han lagt ner oräkneliga arbetstimmar på sin trädgårdsskapelse ”Bland blommor & blues”. Där förenar han sina två stora intressen: trädgård och musik.
–Jag spelar gitarr och har turnerat mycket med band, men sedan 2008 – när jag började anlägga trädgården – har det intresset tagit över allt mer. Men man kan säga att jag gillar att arbeta med händerna, att skapa, och både trädgård och gitarr kräver ju det!

Johnnys trädgård mäter cirka 800 kvadratmeter, men att beskriva den i en enda mening är nästintill hopplöst, skrattar han.
– Oj! Man kliver ju in som i en liten saga där… Nä, den måste bara ses!

Och nu har du fått Pappers medlemsstipendium för just din trädgård. Hur känns det?
– Jättebra, Fantastiskt! Det hade jag aldrig räknat med.
50 000 kronor har du fått, vad ska du göra med dem?
– Det är faktiskt inte så långt ifrån det jag brukar lägga pengar på trädgården under ett år, så det kommer att bli ett väldigt bra tillskott.
Dessutom får du liten bronsstatyett, ”Cellulosarbetaren” av Per Nilsson-Öst. Var ska den stå?
– Den får stå ute i trädgården, såklart!

En likadan statyett, och lika mycket pengar, har Pappers skänkt till Lessebo hembygdsförening som bland annat brukar binda midsommarkransar av – papper.

Pappers kulturkommittés motivering till Lessebo hembygdsförening lyder:

”Lessebo hembygdsförening knyter med bindandet av de 24 midsommarkransarna an till ett över 300 årigt arv. För på Lessebo bruk har det tillverkats papper sen 1693! Även om bindandet av kransarna blott har en drygt hundraårig tradition och då från 1905, så imponeras vi av det historiska arvet och hoppas att bindandet av midsommarkransarna ska fortsätta åtminstone i 100 år till!”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Processteknikern Johnny blommar upp varje vår: ”Trädgården blir som en tavla för mig”

Processteknikern Johnny blommar upp varje vår: ”Trädgården blir som en tavla för mig”

Till vardags jobbar Johnny Nilsson som processtekniker på Billingsfors bruk. All annan tid tillbringar han hemma i sin trädgård.

”Jag hade trott att det skulle blir ännu mer debatt”

”Jag hade trott att det skulle blir ännu mer debatt”

Hur tycker du att kongressen har varit?

Fortsatt förtroende för Georgsson

Fortsatt förtroende för Georgsson

JAAA! ropade kongressombuden högt och enhälligt på valberedningens förslag om att omvälja Pontus Georgsson till Pappers förbundsordförande.

”Någon jävla ordning måste det vara i ett förbund”

”Någon jävla ordning måste det vara i ett förbund”

Pappers skulle besluta om nya stadgar på helgens kongress. Men det fanns ett problem: i princip samtliga inskickade motioner bröt mot just stadgarna.

”Det känns … ärofyllt!”

”Det känns … ärofyllt!”

Vi frågar några deltagare om förväntningar och känslor inför helgens kongress.

Pappers samlas för kongress

Pappers samlas för kongress

Vilka förslag kommer att hissas och dissas den här gången? Och hur kommer den nya förbundsstyrelsen att se ut? I dag startar Pappers kongress i Uddevalla.

Så är dagsformen för ditt bruk

Så är dagsformen för ditt bruk

Svenska pappersbruk och massabruk 2021. De som tillverkar finpapper är i farozonen. På kartong- och massabruken är det däremot goda tider. Dagens Arbete har kartlagt samtliga bruk efter deras ekonomiska förutsättningar. 

Framtidstro i Lessebo

Framtidstro i Lessebo

Pappersbruket i Lessebo har länge haft det kämpigt. Men nu ökar orderingången samtidigt som man börjat spana efter nya och lite lyxigare marknader.

Conny Nilsson: Tryckpapperet drabbas hårdast

Conny Nilsson: Tryckpapperet drabbas hårdast

Coronapandemin har slagit hårt mot bruken som producerar fin-, bok-, och tidningspapper.

Pappers har fått ny ordförande

Pappers har fått ny ordförande

Pontus Georgsson – så heter Pappers nya förbundsordförande. ”Det känns fantastiskt, nästan ofattbart!” säger förbundets förhandlingschef som nu tar över efter Matts Jutterström.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.