Industriarbetarnas tidning

Matrester – en godbit för Väja

24 januari, 2023

Skrivet av

Klimatsmart Snart ska alla i Sverige slänga matavfall i bruna kompostpåsar. Det är bra för miljön. Och det är väldigt bra för Väja bruk, där det speciella papperet görs.

Det är här, intill Ångermanälven utanför Kramfors, som det görs: Advantage EcoComp. I PM5 anläggningen på Mondi Dynäs i Väja.

Papperet sägs stå emot mycket fukt men är samtidigt biologiskt nedbrytbart – och passar därför särskilt bra till matavfallspåsar. Själva påsarna tillverkas av andra företag, till exempel Svenco som säljer stora mängder till bland andra Stockholms stad. De delas ut till stadens allt fler matavfallssorterande invånare; påsen och dess innehåll omvandlas i slutändan till biogas eller biogödsel.

Väja bruk utanför Kramfors tillverkar både massa och papper. Ett av papperen är världens starkaste. Foto: Niklas Porter

Att sortera sitt eget matavfall i separata kärl har hittills varit frivilligt. Vissa hushåll och vissa verksamheter gör det redan, andra inte. I många kommuner är det inte ens möjligt än, eftersom de saknar insamlingsfordon och/eller behandlingsanläggningar som kan ta hand om avfallet. Som i Kramfors där de allra flesta anställda på Väja bruk bor.

Foto: Niklas Porter

Jag trivs jättebra och blir glad varje gång jag kommer hit.

Anneli Ångman, efterbehandlingsoperatör

Men i januari 2024 ska det bli obligatoriskt med så kallad fastighetsnära matavfallsinsamling, i Kramfors liksom i landets övriga 289 kommuner. I Stockholm, där många redan bekantat sig med papperet från PM5, kommer de nya reglerna att börja gälla redan från den 1 januari 2023.

Annelie Ångman är en av många som tillverkar detta papper. Hon är efterbehandlingsoperatör på rullmaskin och har arbetat här i ett och ett halvt år nu, berättar hon medan hon visar oss runt.

– Tidigare jobbade jag inom hemtjänsten i tio år, men till slut ledsnade jag och kände att jag ville göra något nytt. Jag trivs jättebra och blir glad varje gång jag kommer hit. Arbetskamraterna är bra och jag har mycket ledighet. Dessutom tjänar jag mycket bättre här.

Anneli Ångman hade gärna visat oss hur processen går till när maskinen rullar, men ett plötsligt driftstopp sätter dessvärre stopp för det. Hon pekar och pratar ändå, och kan bland annat berätta att det är här inne – på PM5 – som också världens starkaste papper tillverkas. Advantage MF Springpack Plus, som de kallar det. Papperet är så starkt att det kan lyfta ett lok till och med, det har de själva testat. Ett litet lok, men i alla fall.

Fullt så starkt är inte standardsäckpapperet som tillverkas på Väjas andra och mer moderna pappersmaskin, PM6. Men till cementsäckar och liknande duger det tydligen utmärkt – det skvallrar den höga efterfrågan från framför allt Asien om. Och vid PM6 träffar vi lite senare operatören och huvudskyddsombudet Pär Norberg.

Han har jobbat på bruket sedan mitten av 80-talet och minns hur det var då, när han var ”ung och ny”, som han säger. Innan de stora moderniserings- och effektiviseringsvågorna sköljde över branschen och efterlämnade arbetsplatser där allt färre skulle göra allt mer.

Det är mycket renare nu. Säkrare framför allt.

Pär Norberg, huvudskyddsombud.

– Det var roligare då, vi var fler. Och det kändes inte så allvarligt allting. Men det var heller inte bättre förr.

Tvärtom faktiskt, allt har egentligen blivit bättre.

Särskilt arbetsmiljön, fortsätter han.

– Det är mycket renare nu. Säkrare framför allt. Visst sker det mindre olyckor och så nu också, men de är betydligt färre i dag. Jo, det är mycket mer fokus på säkerhet nu.

På vilket sätt?

– Till exempel tvingar vi ju aldrig någon att utföra något jobb som känns osäkert. Så var det inte när jag började. Då fick man gå in i maskin även om man var helt grön. ”Där ska du vara!”, sa de bara. Och gjorde du inte det som du blev tillsagd att göra, då behövde du heller inte komma tillbaka dagen efter.

Mycket macho, alltså?

– Ja, så var det. Inga säkerhetsgenomgångar alls, och ingen som förklarade vilka kemikalier som kunde vara farliga heller. Och maskinföraren – han var som en gud. Det var han som bestämde om du skulle få fortsätta jobba eller inte.

Eldar bark. Skiftkamraterna Annelie Törnebrink och Mattias Lilja började jobba på Väja på samma dag för åtta år sedan. Foto: Niklas Porter

På PM6 görs även innanmätet till de välbekanta Pringles-tuberna. Men den sortens chips är uppenbarligen inget som faller operatör Mattias Lilja i smaken.

– Kul att Pringles använder vårt papper, men … Nä, torkat potatismos! Jag provade en ny variant med pizzasmak hemma hos svärmor nyligen, och den smakade ju allt annat än pizza!

Vi träffar Mattias Lilja på PM5, i manöverrummet till barkpannan, sida vid sida med skiftkollegan Annelie Törnebrink som just hastat i sig en portion ryggbiff framför några skärmar. De känner varandra sedan länge, ända sedan skoltiden, och det märks. På sättet de pratar och skämtar med vararandra,
fyller i vad den andra säger.

Och båda säger att de trivs bra på jobbet, att arbetsuppgifterna är varierande och att de själva ser till att de får lite rotation under skiften.

Men lönen då? Vad hoppas de att avtalsrörelsen ska ge? Snart, strax före jul, ska ”märket” sättas och nyligen gick ju Facken inom industrin ut och krävde 4,4 procent, varpå arbetsgivarna inte oväntat slog bakut.

– Ja, vad ska man säga … Men helvete vad mycket pengar det går åt till mat och annat nu, säger Mattias Lilja. En vanlig veckohandling kostar ju nu lika mycket som det förr kostade inför julhelgen, och jag har två tonåringar som äter som hästar.

– Så 4,4 procent tycker jag är rimligt.

Pappers avdelningsordförande Rainor Melander välkomnar de nya reglerna för matavfall. ”Ju fler produkter vi säljer desto bättre för oss!” Foto: Niklas Porter

Pappersavdelningens ordförande Rainor Melander, däremot, anser inte bara att det är rimligt. Han menar att 4,4 procent är för lite.

– Nej, det tycker jag är i lägsta laget. Och hade vi begärt noll i påslag så hade väl arbetsgivarna tyckt att det hade varit för mycket det också!

Vad för procentsiffra vill du se?

– Åtminstone någon som är i närheten av dagens inflationssiffra. För förra avtalet förlorade vi på, det innebar ju en reallönesänkning för oss. Dessutom fick vi inget retroaktivt för alla månader under pandemin som vi höll fabrikerna i gång.

André Sjödin har jobbat på PM6 i elva år. Men framåt vårkanten ska han vara tjänstledig i fyra månader, berättar han. ”Jag ska jobba som svetsare tillsammans med en kompis som har en svetsfirma. Det ska bli kul att testa på det. Men jag har trivts här också.” Foto: Niklas Porter

Då, hösten 2020, enades fack och arbetsgivare om 5,4 procent i löneökning under en avtalsperiod om tre år. Det vill säga betydligt lägre än vad Pappers hade begärt: 4 procent på ett år.

– Det var väl mer ett försök att pressa upp märket, men nu havererade tyvärr hela den strategin i och med pandemin. Nej, det var långt under förväntningarna och vi medlemmar på Väja var ju nära att gå ut i strejk då.

Den här gången förväntar han sig ett bättre utfall.

– Massa- och pappersindustrin går ju som helhet väldigt bra. De genererar ett resultat som vi anställda känner att vi inte får ta del av, och därför borde vi också kräva mer.

Senast den 31 mars nästa år ska ett nytt kollektivavtal vara på plats.

Fackets relation med arbetsgivaren beskriver Rainor Melander som ”varken bra eller dålig”.

– Mondi Dynäs är en skötsam arbetsgivare. Och trygg, i den mening att de betalar ut löner i tid och i övrigt följer de lagar och regler som gäller på arbetsmarknaden. Sen är vi ju inte eniga om allt, och då förhandlar vi om saken och försöker komma överens, säger Rainor Melander.

mondi dynäs väja

Väja bruk började tillverka massa och papper för över ett hundra år sedan. Tidigare låg även ett äldre sågverk på platsen.

Bruket sysselsätter i dag 350 personer, däribland 210 kollektivanställda, vilka tillverkar massa samt säck- och kraftpapper. Merparten går på export. Bruket har två pappersmaskiner.

Av papperet görs bland annat kompostpåsar och bruna bärkassar.

Världens starkaste papper?

Japp! År 2000 tillverkade Mondi Dynäs i Väja ett enbladigt kraftpapper som man lyckades lyfta en hel container med. Vikten: 2 820 kilo. Detta styrkeprov bekräftades av Guinness rekordbok, och sedan dess har ingen annan slagit rekordet. Mondi Dynäs uppger i dag att man har ett ännu starkare papper, det används bland annat till emballering av fjädermadrasser.

1 januari 2024

Då ska alla hushåll, både villor och flerbostadshus, börja sortera matavfall i separata kärl. Det beslutade regeringen i september 2020, och målet är att 75 procent av allt matavfall ska sorteras ut. Det insamlade matavfallet omvandlas sedan till biogödsel eller biogas, som exempelvis kan användas som bussbränsle.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Stora investeringar för klimatet

Stora investeringar för klimatet

Utforska kartan: Här är jättesatsningarna som ska skapa en ny, grön industri.

Snurror i vattnet värda miljarder

Snurror i vattnet värda miljarder

Nu vill Europa ha vindkraftverk till havs. Men hur märks satsningarna i svensk industri – och vad krävs för att hänga med i den snabba utvecklingen i Europa?

Rätt mått

Rätt mått

Klockan är 10.42 på Mondi Dynäs i Väja, Kramfors.

Made in Europe – men hur?

Made in Europe – men hur?

USA storsatsar på grön omställning som ska ge nya industrijobb i Amerika. Europa famlar efter ett motdrag för att behålla sin industri. Ska ditt jobb få stödpengar från EU?, frågar sig DA:s Harald Gatu.

Så mycket el kan industrin spara

Så mycket el kan industrin spara

Svensk industri skulle ­kunna spara 4,1 TWh varje år, enligt Nordic Energy Audit. Det motsvarar ­ungefär den årliga elförbrukningen för samtliga hushåll i Skåne.

Jakten på energitjuvarna

Jakten på energitjuvarna

Hushållen uppmanas att spara el när priserna är rekordhöga. Samtidigt läcker svensk industri mer el än vad alla hushåll i hela Skåne förbrukar under ett år. Och på företagen finns inga besparingskrav.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Oro för att den gröna omställningen går för långsamt

Oro för att den gröna omställningen går för långsamt

IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson är inte bekymrad för att jobb försvinner när industrin ställer om till fossilfritt. 
– Det kommer också nya jobb, säger hon i Dagens Arbetes podd.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Bojkott mot transport av Teslabilar genom Norge

Bojkott mot transport av Teslabilar genom Norge

”En tydlig signal till Tesla om att de inte kan transportera svenska Tesla genom Norge”, säger Fellesförbundets Jørn Eggum.

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar i hela Norden inom kort

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar i hela Norden inom kort

Danska transportfacket har varslat om sympatiåtgärder och även de norska och finska facken väntas lägga varsel inom kort, erfar Dagens Arbete.

Så blev kampen för några bilmekanikers villkor en storstrid alla pratar om

Så blev kampen för några bilmekanikers villkor en storstrid alla pratar om

Från varsel till sympatiåtgärder. Fem veckors strejk för att värna den svenska modellen.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.