Industriarbetarnas tidning

Jäktig röjning efter stormen Hans: ”Värre än man trodde”

10 oktober, 2023

Skrivet av

Malå Ovädret varade i 20 minuter, men lämnade efter sig en miljon kubikmeter fallen skog. Nu pågår en kamp mot klockan för att rädda det virke som räddas kan.

Johan Lundmark hade svårt att tro på allt snack. ”Vad svamlar de om”, tänkte han när han körde in i skogen några mil norr om Malå. Han hade visserligen sett följderna av stormen Hans framfart, uthus hade blåst bort, tak släppt, studsmattor och träd låg över vägarna. Men att det skulle vara så här illa, det trodde han inte förrän han tog den sista svängen upp för skogsvägen.

– När man svängde in på vägen här borta var det ju inte så farligt, men så kom man längre in och då började man ju inse att det här var värre än man trodde.

Johan Lundmark har jobbat i skogen länge, nästan hela sitt vuxna liv. ”Men jag hade uppehåll på elva år för att jobba i gruvan.” Foto: David Lundmark

En dryg vecka tidigare hade det här varit som vilken tallskog som helst. Nu var Johan, en erfaren skogsmaskinförare, osäker på om det över huvud taget skulle gå att få in trailern. Ovädret Hans hade fällt nästan allt i ett fem kilometer brett och sju mil långt skogsområde – och linjen mellan liggande och stående skog var som dragen med en linjal.

Sedan dess har uppemot 30 maskinlag beordrats till skogen utanför Malå för att ta hand om stormfällningen. Ett enormt arbete har inletts i skogarna i norra Västerbotten.

Vi vill röja så mycket som möjligt innan snön kommer.

Lars Djerf.

Det har hunnit bli september. Johan Lundmark och arbetskamraten Lars Djerf tar var sin kopp kokkaffe i det som var stormens epicentrum. Utanför rastkojans fönster leker Johans hundar Diesel och Kee, och bakom dem ligger en miljon kubikmeter stormfälld skog. Kilometer efter kilometer liggande tallar.

Lars har aldrig tidigare varit med om något liknande. Åtminstone inte här i Västerbotten. Och då har han ändå arbetat i skogen i nästan fyra decennier.

– Allting ligger som ett bröt. Efter en vanlig storm ligger väl något träd här och var. Men här ligger allting, säger han och lägger till:

– Det som är fascinerade är att det bara blåste i knappt 20 minuter.

Sveaskog har beordrat 27 maskinlag till skogarna runt Malå. ”Det var länge sen man träffade så här mycket folk i jobbet. Kaffet tar ju snart slut”, säger Lars Djerf, till höger, skämtsamt. Foto: David Lundmark

Ovädret Hans drog in över Sverige söderifrån i början av augusti. Under stormens första timmar registrerade SMHI 25 443 blixtar i landet. I Skåne stoppades färjor, i Jönköping fick räddningstjänsten in 20 larm inom loppet av två timmar. Göta älv svämmade över och utanför Hudiksvall rasade en banvall med ett urspårat SJ-tåg som följd.

 När ovädret sedan drog in över norra Västerbotten, den 8 augusti, befann sig Lars och Johan några mil från Malå. De hade precis avslutat arbetsdagen och satt sig i bilen hemåt när himlen svartnade och åskmolnen rullade in.

– Visst regnade det och blåste lite grann, men man tänkte att det bara var ett vanligt åskoväder, säger Lars Djerf.

Allt tyder, enligt SMHI, på att området drabbades av kraftiga – nästan vertikala – fallvindar. Sådana vindar kan nå orkanstyrka och lokalt orsaka stora skador, men ofta i begränsade områden. Som här. Bara två svängar ned för skogsvägen, in mot samhället några mil söderut, syns knappt längre några vindfällen över huvud taget.

Ändå är det nu enorma ytor skog som måste tas om hand. Bara för Sveaskog, Lars och Johans arbetsgivare, rör det sig om skog värd hundratals miljoner.

– Det är nästan två och en halvårsavverkning i vår mark, konstaterar Nils Nilsson, produktionsansvarig på Sveaskog i Västerbotten.

Lars Djerf har jobbat i skogen i 36 år. Foto: David Lundmark

Nils Nilsson har en hel del att hålla i huvudet. Sveaskog har flyttat hit 27 maskinlag från hela Västerbotten. För i samma stund som ovädret Hans drog in över Norrlands inland inleddes också en kamp mot klockan – en kamp för att hinna rädda så mycket virke som möjligt innan snön faller. Något som i den här delen av landet kan ske redan i oktober. 

– På så sätt är det ju bråttom, säger Lars Djerf. Vi vill röja så mycket som möjligt innan snön kommer. Till våren kommer virket börja bli blått och då går det varken att använda som timmer eller massaved. Då blir det brännved av alltihop.

Samtidigt fanns länge en oro för att arbetet skulle dra ut på tiden. Skogsvårdslagen säger nämligen att ansökan om avverkning ska göras sex veckor innan arbetet påbörjas – något som gäller oavsett om skogen är stående eller liggande.

Här kan du inte ens rotkapa för du har fem träd i hög.

Lars Djerf.

Lars och Johan har arbetat i stormfällningen i två veckor, men först nu, en dryg månad efter ovädrets framfart, har arbetet kunnat dra i gång i full skala. Skogsstyrelsen har gett dispens för avverkning, trakt för trakt. Stockarna har börjat staplas längs grusvägen.

– Risken är att du tappar två veckor i produktion och två veckor i den andra änden med snö, det är åtskilliga kubikmeter, säger Lars.

En stor del av den fällda skogen var aldrig tänkt att avverkas. Ett naturreservat med 200 år gamla tallar har skadats, och i det stormskadade områdets ytterkant ligger en nu totalförstörd renbeteshage. Stormen Hans var ett hårt slag för Malå sameby. Foto: David Lundmark

Skördaren rör sig långsamt framåt. Att avverka liggande skog tar åtminstone den dubbla tiden, konstaterar Lars Djerf medan skördaraggregatet söker sig över brötet. Sakta men säkert arbetar han sig inåt. Träden ligger i hög. Tre, fyra, ibland fem stammar på varandra. Det är ett plockepinn i stor skala och Lars greppar tag i trädstam efter trädstam.

– Man slår ju inga hastighetsrekord. Samtidigt går arbetsdagarna fort för det är så omständligt och många nya moment. Men att sitta i åtta timmar och köra vindfälle, det gör dig ju inte pigg och alert när du far hemåt. Du blir ju lätt hjärndöd.

Lars Djerf harröjt stormfälld skog förr. 2005 arbetade han i skogarna i Götaland, efter stormen Gudruns framfart. Stormen är en av de mest förödande som drabbat Sverige och fällde 75 miljoner kubikmeter skog. I röjningsarbetet dog tio arbetare och efter stormen gjordes 141 anmälningar om arbetsplatsolyckor. De allra flesta som en följd av manuellt arbete, som vid rotkapning med motorsåg. På så sätt skiljer sig arbetet i Malå åt – här är allt arbete maskinellt.

– Efter Gudrun var det ju helvetiska volymer, men träden låg liksom mer för sig själv, mer utspritt. Här kan du inte ens rotkapa för du har fem träd i hög. Om du kapar det översta trädet har du ändå flera meter ner till det som ligger på backen.

Johan Lundmark med border collie Kee. Foto: David Lundmark

En bit bort kör Johan Lundmark i skotaren. Han pratar i telefon med arbetskamrater medan han kör – passar på nu när det är så många andra maskinlag i området. För det har nog aldrig varit så mycket trafik på skogsvägen här intill som nu. 

Och det rör sig inte bara om andra skogsarbetare. När Lars häromdagen jobbade kvällsskift fylldes vägen av nyfikna privatpersoner som ville se förödelsen med egna ögon.

– Det var som på Ica Maxi en fredagskväll. Det var bil på bil på bil här ute. Det var folk från när och fjärran. Men det gör ju inte oss så mycket, så länge folk har vett nog att inte gå in i skogen. Tvärtom är det rätt kul att det är så mycket folk här. Jobbet kan ju bli rätt ensamt annars, säger han.

När nästan allt annat ligger i backen syns skotaren och skördaren på långt håll.

– Vi vet i alla fall var vi ska jobba ett tag framöver, sammanfattar Lars Djerf och fortsätter:

– Det är klart att om jag var här helt själv och visste att nu ska jag göra det här ensam i sex år, då kanske man skulle behöva ta ett piller extra på morgonen. Men nu är vi ju många som hjälps åt. 

stormar med svåra följder

Gudrun, 2005

Stormen Gudrun är ett av de mest för-ödande oväder som drabbat Sverige. 75 miljoner kubikmeter skog fälldes. Tio arbetare dog i uppröjningsarbetet och 141 arbetsplatsolyckor rapporterades.

Byholma, försvarets nedlagda flygfält, blev lagringsplats efter Gudrun. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Per, 2007 

14 januari drog stormen Per in och blåste stormvindar över hela Götaland och delar av Svealand och södra Norrland. 12 miljoner kubikmeter skog fälldes. 

Dagmar, 2011

Dagmar drog in över mellersta Sverige under annandag jul. I stormens spår följde omfattande strömavbrott, störningar i tågtrafiken och stora mängder stormfälld skog – 4,5 miljoner kubikmeter.

Alnön utanför Sundsvall blev hårt drabbat av Dagmar. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Simone, Hilde, Sven och Ivar, 2013

Hösten 2013 drabbades Sverige av fyra på varandra följande stormar. Först drog Simone fram över Götaland och södra Svealand, sedan svepte Hilde över mellersta och norra Norrland och genererade ett nytt svenskt vindrekord i fjällen. I december passerade Sven och Ivar över landet. Totalt fälldes runt 12 miljoner kubikmeter skog.

Freja, Gorm och Helga, 2015

Under årets två sista månader berördes Sverige av tre kraftiga stormar. Den allra kraftigaste, Gorm, orsakade stora skador och bland annat Öresundsbron tvingades stänga. I stora delar av södra Sverige uppmättes vindar av orkanstyrka. De tre stormarna fällde runt 5,5 miljoner kubikmeter skog. 

Alfrida, 2019

Stormen Alfrida drabbade norra Europa i januari 2019. Stormen är den kraftigaste som någonsin har uppmätts i Finland, men även Sverige drabbades hårt. 100 000 abonnenter blev strömlösa och vägtrafik och transporter påverkades. I Uppland, Stockholms län och på Gotland fälldes 1,2 miljoner kubikmeter skog.

Arholma i Norrtäljes skärgård drabbades hårt av Alfrida. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

GS storsatsar för ordning i skogen

GS storsatsar för ordning i skogen

Extra personalresurser för uppsökeri och information, fler kontroller och ett nytt samarbete med skogsbolagen – GS-facket ökar insatserna för att motverka fusk och osund konkurrens i skogen.

Nu ska tusentals hektar skog och åker läggas i blöt

De pluggar diken för klimatets skull - tusentals hektar läggs i blöt

Johan Andersson: ”När jag skulle ut till första jobbet tyckte jag att allt kändes rätt konstig”

Torka och storm ställer till det i skogen

Torka och storm ställer till det i skogen

Extremväder tvingar skogsmaskinsförare att ta mer hänsyn till var, när och hur de kör.

Skogsbruk utan kalhyggen

Skogsbruk utan kalhyggen

När skogen ska brukas hyggesfritt måste maskinförarna sänka farten och tänka bort produktionskraven. I stället krävs eftertanke och större förståelse för skog och mark.

Nytt fokus hos GS: Bättre information ska ge säsongs­arbetare rätt villkor

Nytt fokus hos GS: Bättre information ska ge säsongs­arbetare rätt villkor

Facket har släppt pinnjakten och istället börjat informera på allvar

Thailändare gick back på skogsplantering – åker hem skuldsatta

Thailändare gick back på skogsplantering – åker hem skuldsatta

”Vi visste inte att det fanns andra som kan kämpa för oss”

Stora investeringar för klimatet

Stora investeringar för klimatet

Utforska kartan: Här är jättesatsningarna som ska skapa en ny, grön industri.

Snurror i vattnet värda miljarder

Snurror i vattnet värda miljarder

Nu vill Europa ha vindkraftverk till havs. Men hur märks satsningarna i svensk industri – och vad krävs för att hänga med i den snabba utvecklingen i Europa?

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vindkraft till havs ger nya jobb – men skulle kunna ge ännu mer

Vindkraft till havs ger nya jobb – men skulle kunna ge ännu mer

Så skimrande var aldrig havet och klimatomställningen aldrig så befriande. Och löftena om jobb aldrig så ljuvligt doftande, skriver DA:s Harald Gatu med utgångspunkt i en ny rapport som spår att den havsbaserade vindkraften kan lyfta svensk industri.

Finskt stopp för svenska Teslabilar: ”Ett enkelt beslut”

Finskt stopp för svenska Teslabilar: ”Ett enkelt beslut”

Finska transportarbetarförbundet AKT ger sig in i konflikten med Tesla.

Ännu ett bakslag för Tesla – Postnord ska inte lämna ut registreringsskyltar

Ännu ett bakslag för Tesla – Postnord ska inte lämna ut registreringsskyltar

”Mycket allvarligt, närmast systemhotande” anser Tesla

Bojkott: Norska facket stoppar alla transporter av Teslabilar till Sverige

Bojkott: Norska facket stoppar alla transporter av Teslabilar till Sverige

”En tydlig signal till Tesla” säger Fellesförbundets Jørn Eggum.

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar väntas i hela Norden

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar väntas i hela Norden

Nu sluter de nordiska fackförbunden upp bakom IF Metall. Bojkott väntar Tesla.

Hur en kamp för några få blev en storstrid – för alla

Hur en kamp för några få blev en storstrid – för alla

Mikael Färnbo tar oss igenom de senaste fem veckornas strejk för den svenska modellen. Från varsel till sympatiåtgärder.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.