Svenska gruvor ska bryta Europas beroende av Kina
I den svenska berggrunden ruvar de ovanliga grundämnen som är nödvändiga för den nya gröna tekniken. EU älskar våra gruvfyndigheter, men vägen till produktion är lång, skriver DA:s Harald Gatu.
Industriarbetarnas tidning
13 november, 2023 - 16:14
Skrivet av Elinor Torp
Perspektiv Än en gång har det hänt, och än en gång handlar det om en underentreprenör, skriver Elinor Torp.
Sorg på LKAB i Kiruna. Ung. Underentreprenör. Fordon. Tre komponenter som statistiskt chockhöjer risken för att skadas allvarligt eller dö på jobbet. Den här gången är det en artonårig tjej som drabbas, påkörd av en dumper på fikarasten. Och ja. Arbetsmiljölagen gäller även på rasten. Och nej. Det stämmer inte som det står i Expressen: ”Det finns ingen misstänkt för brott.”
Skulle det visa sig att det är fel på fordonet och detta inte åtgärdats, om det slarvats med riskbedömningar eller på något annat sätt genats med säkerheten så är det ett brott som ska utredas. Ett arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.
Andra veckan in i november och redan har 48 personer mist livet på svenska arbetsplatser. Så ser statistiken ut i Sverige – 2023.
En människa i veckan kommer inte hem från jobbet till sin familj. Och faktum är att dödsolyckorna har ökat i år.
I fallet med den unga kvinnan i Kiruna tog arbetslivet slut knappt innan det ens hunnit börja.
Jag läste nyheten i morse precis innan jag klev in i ett klassrum för att föreläsa om farliga jobb. Studenterna hade sett den dystra notisen i kvällstidningarna. Vi pratade en stund om det inträffade. Sedan visade jag dem stillbilder över hur illa det kan gå om ansvaret tappas bort.
I år har det gått tio år sedan min bok med titeln Döden på jobbet kom ut. Där följde jag en kille som mirakulöst överlevde en svår olycka inne på SSAB:s område i Luleå, i en anläggning ägd av Nordkalk.
Gustaf som var 19 år brännskadades över hela kroppen och läkarna tvingades kapa alla hans fingertoppar för att rädda honom. Men han lever.
Det gör inte Johan, som jobbade med Gustaf den kvällen. Han fyllde 24 år på Karolinska sjukhusets ecmo-avdelning och omkom strax därpå med invändiga frätskador så omfattande att läkarna tappade orden. ”Kan man jobba i sådana arbetsmiljöer i Sverige i dag?” frågade de sig när de kunde prata igen.
Gustaf som överlevde sin arbetsolycka åkte under flera års tid runt i industrin och föreläste. Hans insatser har säkerligen – utan att jag kan belägga det – förebyggt ett stort antal förlorade liv.
13 november 2023 är sorgens dag för medarbetarna hos den underentreprenör som tidigare i år vann ett stort kontrakt med statligt ägda järnmalmsproducenten LKAB.
Läs också
Kalkolyckan för fyra år sedan tog jobbarkompisen Johans liv – men Gustaf Seppelin Solli undkom döden. Nu föreläser han om sin olycka på industrier och skolor runtom i landet. Se DA:s drabbande bildspel. Läs Elinor Torps reportage – eller ladda ner hennes inläsning.