Industriarbetarnas tidning

Belönas för brinnande bokspridning

20 juni, 2016

 Foto: THEO ELIAS
Foto: THEO ELIAS

Eli Abadji från västgötska Vara får LO:s stora kulturpris för sitt läsfrämjande arbete.

Läs DA:s porträtt av Eli Abadji:

Industrikonstnären

Han är född i Libanon, där han bland annat jobbade som grafisk formgivare och illustratör. I 20 år har han jobbat på ventilationsföretaget Swegon i Kvänum, är fackligt engagerad i bland annat utbildningsfrågor och är kulturansvarig inom IF Metalls avdelning 28.

På söndagen fick han LO:s stora kulturpris på 50 000 kronor vid den pågående kongressen i Stockholm. Motiveringen lyder:

”Eli är en eldsjäl med ständig tro på läsandets och högläsandets kraft och möjligheter. Med stort engagemang har han under många år arbetat med ´Läs för mej Pappa´ och på senare tid även med ´Läs för mig!´. Insatser som båda handlar om vikten av läsning och högläsning. Eli har idogt engagerat författare, bedrivit uppsökande verksamhet på arbetsplatser samt startat ett flertal arbetsplatsbibliotek runt om i Skaraborg.”

LO delade samtidigt ut två mindre kulturpris, på 25 000 kronor vardera. Dels till ”Läsa för integration” som drivs av Assyriska föreningens kvinnosektion i Södertälje, dels till Eivor Schultz på ABF Västernorrland för hennes jobb med högläsning för barn och novelläsning i fackliga studier.

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

HR styr allt men slipper ta ansvaret

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

I ett helt år har Samhall använt desinfektionsmedel som de anställda tillverkar själva. Om medlet inte hanteras rätt fungerar det inte. Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud, kräver att Samhall plockar bort medlet.

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Emilia städar på en skola i Mellansverige och blev nyligen sjuk i covid. Här berättar hon med egna ord.

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

”Det finns inget människovärde kvar överhuvudtaget.” Det skriver en av alla anställda på Samhall. Medarbetare och chefer från norr till söder hör av sig för att berätta om situationen på det statligt ägda företaget.

Hon vill skydda de oskyddade

Hon vill skydda de oskyddade

Maj-Len är allas Maj-Len, den Samhall­städarna vänder sig till när de inte orkar mer. Men ibland säger även hennes kropp ifrån.

Samhall struntar i smittan

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar äldreboenden, mataffärer och gym. Utan skydd. Lyssna på det inlästa reportaget om Samhalls städare, som glömdes bort i pandemin.

Samhall – från stiftelse till bemanningsbolag

Samhall – från stiftelse till bemanningsbolag

Samhall har förändrats mycket genom åren. Konflikten mellan uppgiften att erbjuda personer med funktionsnedsättning ett meningsfullt och utvecklande arbete och kraven på lönsamhet har präglat verksamheten under senare år.

Dagens Arbete granskar Samhall

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.