Industriarbetarnas tidning

Minister räddar isocyanat­forskningen

11 december, 2002

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Arbetslivsministern Hans Karlsson tog sig an isocyanatfrågan när han kom med i regeringen tidigare i höstas. En förklaring, menar han, till att det hittats en lösning så snabbt är hans personliga engagemang kring frågan.

– Jag hade ett hum om vad det handlade om redan från början. På 1970-talet när jag arbetade som målare fick vi information om hur det låg till med bland annat tvåkomponentslacker på billackeringssidan.

Hans Karlsson förklarar att han till varje pris ville se till att rädda forskningen och att ett snabbt beslut var nödvändigt.

– Isocyanater är en förrädisk arbetsmiljörisk som inte går att se med blotta ögat. Nu är jag glad att vi lyckades lösa det så bra. Forskningen har hög kvalité och är även ansedd internationellt.

Hur kommer det sig att det tagit så lång tid att hitta en lösning?

– Jag kan inte svara på vad som gjorts innan jag kom in i bilden. Min historia börjar 21 oktober i år då jag fick det på mitt bord.

Den lösning som nu presenteras är att Hässleholmsgruppen från år 2005 kommer att finansieras dels genom anslagsökningar till Stockholms universitet med 3,35 miljoner kronor, och dels med externa medel. För åren 2003 och 2004 finns redan 6,7 miljoner kronor avsatta i regeringens budgetproposition för 2003. Forskarteamet anställs av Stockholms universitet men kommer att fortsätta bedriva sitt arbete i samma lokaler i Hässleholm.

– Det är länge sedan jag varit så glad och det passar fint eftersom vi äter julbord ikväll, säger Gunnar Skarping forskare i Hässleholm och fortsätter: Senaste tiden har varit osäker och har förbrukat mycket energi. Nu är långsiktigheten tryggad och vi andas ut och fokuserar på forskningen.

Sven Bergström, ordförande för LO:s kemigrupp tycker att det positiva beskedet är en välkommen julklapp.

– Äntligen, vi har kämpat hårt för det här. Nu ser vi fram emot goda forskningsresultat, säger han.

Sjuka Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna. Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Nu agerar Arbetsmiljöverket mot Samhall

Först la Arbetsmiljöverket ner skyddsombudets anmälan. Sen ändrar sig myndigheten. Nu tvingas Samhall i Eskilstuna att svara.

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

”Det finns inget människovärde kvar överhuvudtaget.” Det skriver en av alla anställda på Samhall. Medarbetare och chefer från norr till söder hör av sig för att berätta om situationen på det statligt ägda företaget.

Samhall i Umeå: Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Andreas Zittra, områdeschef och affärschef på Samhall i Umeå, svarar på kritiken om bristande skyddsutrustning och utbildning för de anställda.

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan städar i polishuset, men får bara ett visir som skydd. ”Vi städar ju med vatten. Det stänker”, säger hon. Som skyddsombud känner hon sig motarbetad av företaget när hon påpekar brister.