Industriarbetarnas tidning

En tupplur i Kina

21 november, 2005

Skrivet av

En tupplur i Kina
När Skogs- och Träfackets ordförande Kjell Dahlström var i Peking, gick han in på Ikeas varuhus för att se hur man säljer möbler på andra sidan jordklotet, skriver Sia, Skogsindustriarbetaren.
Döm om hans förvåning, när han fann ett antal kineser som sov i varuhusets sängar och fåtöljer. En Ikeaansvarig gav förklaringen: när kineser är trötta, går de gärna in i en möbelaffär och tar sig en lur. Utvilade kan de sedan ge sig ut igen i den mänskliga malströmmen i Peking.

Solidaritet med Polen
Ikea har ett ansvar för att produktionen inte bedrivs under ovärdiga former i andra länder.
Vi, som fackförbund, har också ett ansvar, skriver Kjell Dahlström, Skogs- och Träfackets ordförande i Sia, Skogsindustriarbetaren. Vi måste hjälpa till att starta fackföreningar i andra länder och se till att de får kollektivavtal. I Polen resulterade vårt arbete med Ikea i 1500 nya medlemmar och kollektivavtal för facket.
Vår solidaritet stannar inte vid Sveriges gränser.

Vem kan man lita på?
I Norden är det extra bra att leva. Det konstaterar LOs chefsekonom Dan Andersson i Sia, Skogsindustriarbetaren nr 11. Han lutar sig mot en rad undersökningar som bl a visar att vi känner hög tillit till varandra och staten. En förklaring är det generella välfärdssystemet. Omsatt till den lilla verkligheten, den runt köksbordet, innebär det att den som delar en kaka får välja bit sist. Då blir det rättvist.

Onödigt lidande
Efter åtta veckors sjukskrivning av läkare meddelade försäkringskassan i Falun: ”Ditt trasiga knä ger ingen sjukersättning”. Arbetslöse sågverksarbetaren Ulf Nyström i Fredriksberg blev utan inkomst i över två månader, skriver Sia, Skogsindustriarbetaren. Han tvingades arbeta på rekommendation av försäkringsläkarna. Nu, ett år senare, ska han äntligen opereras. Knäet har slitits ut. Hade han fått vård direkt hade han troligen varit frisk idag. Onödigt lidande för en enskild och onödiga kostnader för samhället blev resultatet av försäkringskassans agerande.

Fackligt skvaller
Sia, Skogsindustriarbetaren är som vanligt fylld av både fakta och fackligt skvaller.
Missa inte historien om hur Metalls avgående ordförande Göran Johnsson vaknade upp dagen efter muck. Eller om hur Stig Malm, ex-LO-primus, fick nytt jobb på sjukhus!

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen