Industriarbetarnas tidning

Electrolux satsar på god etik

26 januari, 2006

Skrivet av JOHANNA THORELL

Electrolux är ett av de företag som gjort mest framsteg med sitt etikarbete under 2005. Det visar en utvärdering från fondförvaltaren Banco Fonder.

Electrolux har låtit utomstående revisorer se över hur företaget hanterar etiska frågor vid sina fabriker över hela världen. Revisionerna har till exempel berört löner, fackliga rättigheter, arbetstider och hanteringen av miljöfrågor. Företaget har också kommit med åtgärdsprogram för hur eventuella etiska problem ska hanteras.

– Ett fantastiskt arbete som vi ser det, säger Sasja Beslik, chef för etikfrågor på Banco.

Sasja Beslik kan inte svara på vilka eventuella etiska problem som kan ha framkommit vid revisionerna eller var de i så fall skulle finnas. Han påpekar trots berömmet att en stor del av arbetet med etikfrågorna fortfarande återstår.

– Att göra revisioner räcker inte. Det är arbetet som kommer efteråt som är viktigt.

Att arbeta med etiska frågor innebär ofta att företaget antar en frivillig så kallad uppförandekod. I den förbinder sig företaget bland annat att se till att de anställda har rätt till fackföreningsverksamhet. Vidare är barnarbete, tvångsarbete och diskriminering förbjudet. Lönerna ska enligt uppförandekoden vara korrekta, arbetstiden ska regleras och arbetsmiljön ska vara säker.

Uppförandekoderna utgår från förklaringen om de mänskliga rättigheter, regler från Internationella arbetsorganisationen ILO och konventionen om barns rättigheter. Enligt föreningen Fair Trade Center ska företaget anta, införa och följa upp sin uppförandekod samt tillåta oberoende kontroller.

Under förra året analyserade Banco ett 30-tal svenska företag. Bland dem var Electrolux och Alfa Laval enligt fondförvaltaren de företag som förbättrat sitt etikarbete mest under året.

Banco fonder förvaltar etiska och ideella fonder för sparande och pensionssparande. De har särskilt riktat in sig på investeringar i företag som tar ansvar för miljön och följer internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter. De investerar inte i företag som främst arbetar inom vapen-, tobak- och alkoholindustrin.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.