Industriarbetarnas tidning

Döden på jobbet

16 mars, 2006

Skrivet av

Dyrt att fuska
Det klagas ibland på att a-kasseersättningen är för låg.
Men aldrig har väl a-kasseersättningen varit så hög som när man måste betala tillbaka den, säger Liv Silnes, föreståndare för Skogs- och Träfackets a-kassa, i en artikel om a-kassefusk i tidningen Sia nr 3/06.

Certifieringen som försvann
Skogscertifieringen FSC kom som ett jordskred för ett tiotal år sedan. Alla skogsaktörer ville certifiera sig.
Men certifieringen har svårt att nå ut till konsumenterna. På årets möbelmässa, hittade Sia nr 3/06 inga FSC-certifierade möbler.
FSC, vart tog du vägen, undrar tidningen?

”Sune Ekbåge får gå”
Konflikten på Pappers fördjupas. I en öppenhjärtig intervju i Sia nr 3/06, berättar sparkade avtalssekreteraren Lennart Olovsson om turerna i konflikten. Förbundsordförande Sune Ekbåge och stora delar av Pappers förbundsstyrelse får nog gå vid kongressen i höst, tippar Lennart Olovsson.

Svenskar dog efter Gudrun
Det dog 13 skogsarbetare under arbete förra året. Nio av dem när de röjde efter stormen Gudrun i södra Sverige. Bara en var utlänning, skriver Sia och citerar ”stormombudsmannen” Anders Karlsson: ”Vi räknade med att okvalificerat folk skulle strömma in från utlandet, men sällan har jag sett så mycket välklätt folk i skogen.” De flesta som miste livet var svenskar som jobbade deltid i skogen, ofta skedde dödsolyckan på egen mark.
Sia nr 3/06

Skogsgifterna kvar
Skogsarbetarna får dras med gifterna i skogsbruket flera år till, skriver Sia. De förhoppningar som knutits till det mekaniska plantskyddet Conniflex som alternativ till gifterna Cyper Plus och Merit Forest har varit förhastade. Den prototyp som behandlar skogsplantorna måste utvecklas ytterligare av ägaren Sveaskog. Först hösten 2007 kan Conniflex börja fungera kommersiellt. Om inget kommer emellan.
Sia nr 3/06

Fredrik ”skapar”
Fredrik Reinfeldt har sina högst speciella tankar om hur de nya jobben ska skapas. Han menar att man ”skapar jobb” genom att göra livet till ett än större helvete för sjuka och arbetslösa. Sänk ersättningarna för dem som har det sämst, sparka lite på dem som redan ligger, och Sverige kommer att blomstra.
Skogs- och Träfackets ordförande Kjell Dahlström i Sia nr 3/06.

Kjell Johansson/Sia

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen