Industriarbetarnas tidning

Döden på jobbet

16 mars, 2006

Skrivet av

Dyrt att fuska
Det klagas ibland på att a-kasseersättningen är för låg.
Men aldrig har väl a-kasseersättningen varit så hög som när man måste betala tillbaka den, säger Liv Silnes, föreståndare för Skogs- och Träfackets a-kassa, i en artikel om a-kassefusk i tidningen Sia nr 3/06.

Certifieringen som försvann
Skogscertifieringen FSC kom som ett jordskred för ett tiotal år sedan. Alla skogsaktörer ville certifiera sig.
Men certifieringen har svårt att nå ut till konsumenterna. På årets möbelmässa, hittade Sia nr 3/06 inga FSC-certifierade möbler.
FSC, vart tog du vägen, undrar tidningen?

”Sune Ekbåge får gå”
Konflikten på Pappers fördjupas. I en öppenhjärtig intervju i Sia nr 3/06, berättar sparkade avtalssekreteraren Lennart Olovsson om turerna i konflikten. Förbundsordförande Sune Ekbåge och stora delar av Pappers förbundsstyrelse får nog gå vid kongressen i höst, tippar Lennart Olovsson.

Svenskar dog efter Gudrun
Det dog 13 skogsarbetare under arbete förra året. Nio av dem när de röjde efter stormen Gudrun i södra Sverige. Bara en var utlänning, skriver Sia och citerar ”stormombudsmannen” Anders Karlsson: ”Vi räknade med att okvalificerat folk skulle strömma in från utlandet, men sällan har jag sett så mycket välklätt folk i skogen.” De flesta som miste livet var svenskar som jobbade deltid i skogen, ofta skedde dödsolyckan på egen mark.
Sia nr 3/06

Skogsgifterna kvar
Skogsarbetarna får dras med gifterna i skogsbruket flera år till, skriver Sia. De förhoppningar som knutits till det mekaniska plantskyddet Conniflex som alternativ till gifterna Cyper Plus och Merit Forest har varit förhastade. Den prototyp som behandlar skogsplantorna måste utvecklas ytterligare av ägaren Sveaskog. Först hösten 2007 kan Conniflex börja fungera kommersiellt. Om inget kommer emellan.
Sia nr 3/06

Fredrik ”skapar”
Fredrik Reinfeldt har sina högst speciella tankar om hur de nya jobben ska skapas. Han menar att man ”skapar jobb” genom att göra livet till ett än större helvete för sjuka och arbetslösa. Sänk ersättningarna för dem som har det sämst, sparka lite på dem som redan ligger, och Sverige kommer att blomstra.
Skogs- och Träfackets ordförande Kjell Dahlström i Sia nr 3/06.

Kjell Johansson/Sia

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Marcus Bolin

Pappers: Kravet på 4 procent ligger fast

Trots lågkonjunktur och krisande tider för tidningspapper kommer Pappers fortsätta kräva fyraprocentiga lönepåslag för sina medlemmar.

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

Läge att ”besinna sig”, anser industrins chefsekonomer inför att de pausade löneförhandlingarna ska återupptas. Men facken kräver 3 procent från den 1 april.

”Våra beslut påverkar alla medlemmar”

Avtalsförhandlingarna drar snart i gång igen och Lizette Lindqvist är en av dem som har makt över resultatet.

”För många arbetare var det ingen hemester”

”Hemestern” är slut för alla som har så mycket pengar att det är exotiskt att inte resa utomlands. För oss andra börjar i stället kampen mot nollavtal och allt sämre anställningsskydd, skriver truckföraren Zara Biske.

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

Industriarbetsgivarna har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse, men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.

Pontus Georgsson

Pappers: Slopa aktieutdelningarna

Företagen inom massa- och pappersindustrin bör avstå från aktieutdelningar. Det anser Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson som nu tecknat avtal om korttidsarbete med Industriarbetsgivarna.

LO och Svenskt Näringsliv: Förläng alla avtal

LO och Svenskt Näringsliv är överens. Nu uppmanar de alla fackförbund och arbetsgivarorganisationer att skjuta upp årets avtalsrörelse till hösten.

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Arbetsrätt Striden om las

”Använd strejken mot försämringarna som föreslås”

Det finns ingen anledning att sätta sig vid ett förhandlingsbord där försämringar kommer att bli vägledande, skriver sex tidigare förtroendevalda inom IF Metall.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

Mer fokus på kompetens än turordning. Det hoppas Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf blir resultatet när parterna de närmaste månaderna ska förhandla om anställningsskyddet.

Öppnare förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

En rejäl omstart, mer insyn och inflytande och några röda linjer som inte får korsas – så hoppas LO läka ihop sprickan som uppstått under diskussionerna om arbetsrätten.

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.