Industriarbetarnas tidning

Tryggad inkomst för arbetslösa kommunalare

2 januari, 2008

Skrivet av FREDRIK WÅHLSTEDT

Sedan den 1 januari är samtliga Kommunals medlemmar försäkrade mot försämrad a-kassa. Kommunal blir det fjärde LO-facket att införa inkomstförsäkring. Men fortfarande är tveksamheten stor bland LO:s medlemsförbund.

Drygt en tredjedel av Kommunals 535 000 medlemmar tjänar mer än 18 700 kronor i månaden. Därmed hamnar de över det inkomsttak för a-kassan som riksdagen beslutade om för ett år sedan.

Genom den nya försäkringen får de nu en garanterad ersättning på 80 procent av inkomsten över taket om de blir ofrivilligt arbetslösa. En övre inkomstgräns är satt till 35 000 kronor.

I maj beslutade LO att ett ramavtal för en inkomstförsäkring skulle tecknas med Folksam. Bakom beslutet låg det faktum att regeringens försämringar av a-kassan kommer att drabba medlemmar under många år framöver. Men beslutet föregicks av stor tveksamhet.

Kommunal blir det fjärde LO-förbundet att införa den omdiskuterade inkomstförsäkringen. Först ut var livsmedelsarbetarna, följt av Transport och Handels. Och flera andra förbund diskuterar frågan.

IF Metall ska behandla en motion i frågan vid kongressen i maj och Grafikerna har under året räknat på olika modeller. De planerar nu att gå ut med en stor informationskampanj till medlemmarna. Därefter kommer man undersöka hur stort intresset är i förbundet, berättar förbundets kanslichef Michael Nyqvist.

– Medlemmarna får bestämma. Det ska finnas ett brett stöd för en inkomstförsäkring innan vi tar ett beslut.

Michael Nyqvist beskriver det dilemma som många fackförbund står inför när de ska välja om de ska ansluta sig eller inte.

– Inkomstförsäkringen kan vara ett bra sätt att höja medlemsvärdet. Samtidigt finns det en politisk risk eftersom det kan bli svårare för politiker att i framtiden göra förbättringar i a-kassan.

FAKTA/Kommunals inkomstförsäkring

* Försäkringen har tecknats med Folksam och gäller från 1 januari 2008.

* Den ingår i medlemsavgiften och omfattar automatiskt alla som är under 65 år, medlemmar i Kommunal och a-kassan sedan minst tolv månader.

* Arbetslösheten ska vara ofrivillig. Den som har avtalspension, blivit uppsagd på grund av misskötsel i jobbet eller sagt upp sig själv får ingen ersättning.

* Den betalas ut till medlemmar med inkomster mellan 18 700 kronor och max 35 000 kronor i månaden.

* Försäkringen betalas ut i 100 dagar efter 5 karensdagar med max 5 ersättningsdagar i veckan eller 22 i månaden.

* Försäkringen omfattar alla som är medlemmar i Kommunal och a-kassan sedan minst tolv månader och som är under 65 år.

* Den som varit medlem i annat förbund med likadan inkomstförsäkring får räkna den perioden i medlemsvillkoret.

Läs mer om inkomstförsäkringen på Kommunals hemsida.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.