Industriarbetarnas tidning

Elen större bov än transporterna

19 mars, 2009

Skrivet av ANDERS ELGHORN

– Att trycka trycksaker i Sverige är fördelaktigt ur klimatsynpunkt.
Det konstaterar forskaren Maria Enroth.
Det är inte de långa transporterna av trycksaker som ger mest påverkan på klimatet.
Det är hur elen produceras i det land där de trycks, visar hennes undersökning.

Maria Enroths undersökning ”Översiktlig bedömning av klimatpåverkan från trycksaker” visar att det är elmixen i landet som påverkar klimatet mest.

Papperet spelar en roll, transporterna likaså, men viktigast är om tryckeriet är energieffektivt och använder sig av energi och el som framställs på ett klimatvänligt sätt.

– Den fantastiska elen vi har gör att man har mycket gratis som tryckeri i Sverige, säger Maria Enroth, forskare och konsult på Management System Group, MSG.

Svensk vatten- och kärnkraft slår ut dansk kolkraft och framför allt polsk. I Danmark utgör kol 43 procent av elmixen, i Polen 92 procent.

Enroths studie har beställts av Sörmlands Grafiska i Katrineholm.

Uträkningarna har gjorts för ett 100-sidigt magasin med svenskt, respektive finskt, papper som utges i 75 000 exemplar. Marknaden finns i Sverige. Samtliga transporter antas ha skett med lastbil.

Om man använder svenskt papper och trycker på ett svenskt tryckeri, så blir utsläppen av fossil koldioxid (CO2) betydligt lägre än jämfört med tre andra länder:

Sämst för klimatet är det att trycka i Polen.

Danmark och Finland ligger däremellan, med fördel Finland.

Resultatet överraskar och gläder Peter Söderstam på Sörmlands Grafiska som har beställt studien.

– Vi hade väntat oss att transporter skulle vara avgörande, säger Söderstam. Vi finns ju i Sverige, så det här ger en oväntad fördel för oss.

– Trycksaker har förhållandevis låg klimatpåverkan, jämfört med exempelvis det vi äter och vårt privata resande, påpekar forskaren Maria Enroth på MSG. Och papper är en förnybar råvara, förhållandevis miljöanpassad.

– Särskilt om du trycker i Sverige.

Du kanske också vill läsa…

Räddad av konkursen

Räddad av konkursen

När tryckerimomsbubblan sprack gick Sörmlands Grafiska i konkurs. Men företaget räddades av en ovanlig köpare, som dessutom anser att den svenska branschen är lönsam. På tryckeriets golv känns framtiden ljusare än på länge.

Stibo tar över Sörmlands Grafiska

På torsdagkvällen blev det klart att danska Stibo köper Sörmlands Grafiska i Katrineholm.

De kan ta över Sörmlands Grafiska

Svenska V-Tab, danska Stibo Graphic och norska Ålgård Offset är intresserade av Sörmlands Grafiska, erfar Dagens Arbete. I morgon går anbudstiden ut.

Skatte­verket: nu måste kunderna betala momsskulden

Skatteverket gav förra året anstånd med betalningen till de kunder som drabbats av tryckerimomshärvan. Nu upphävs anståndet – den som inte betalar sätts under indrivning.

Sörmlands Grafiska i konkurs

Sörmlands Grafiska har begärts i konkurs efter Högsta domstolens besked att momsen ska betalas ut till tryckerikunderna.

Tryckerierna fick miljarder, kunderna fick notan

Tryckerierna fick miljarder, kunderna fick notan

Staten pumpade in mer än 3 miljarder kronor i svenska tryckerier. Vi förklarar tryckerimomshärvan genom två minuter animerad film.

Den stora momsdopningen

Den stora momsdopningen

Staten pumpade in mer än 3 miljarder kronor i svenska tryckerier. Olönsamma företag fick nytt liv och konkurrensen rubbades. Dagens Arbete berättar om hur slumpen skapat vinnare och förlorare, om brutna löften och kunder i ett juridiskt kaos.

Sörmlands Grafiska flyttar produktionen till nytt bolag

Sörmlands Grafiska flyttar hela produktionen till ett nybildat bolag. Detta ökar företagets chanser att slippa undan mångmiljonkraven i tryckerimomshärvan. Alla anställda får flytta med.

Sörmlands Grafiska vann i momsrättegång

I dag föll den första domen mot Sörmlands Grafiska om återbetalning av tryckerimoms. Enligt tingsrätten kan det ha betydelse för dem som har snarlika krav mot tryckeriet.

Fullt slagsmål om miljarderna

Fullt slagsmål om miljarderna

Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och kunder att gå i konkurs.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Varken polis eller politiker prioriterar dödsolyckor i arbetslivet. ”De långa utredningstiderna är oacceptabla”, säger Kammaråklagare Christer Forssman.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Osäkert anställda vågar sällan larma

Ryckigheten i det nya arbetslivet är en stor för­klaring till varför dödsolyckorna sker. Hur arbetet är organiserat, skriver Elinor Torp.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.