Industriarbetarnas tidning

Trävarukoncernen Rörvik försöker överleva

30 juni, 2009

Skrivet av KJELL JOHANSSON

En av landets största sågverksrörelser är illa ute. Rörvik Timber kämpar för att överleva. 130 av närmare 600 anställda ­– nästan alla arbetare – har fått sluta. Tillverkningen har minskat med 40 procent. Rörvik behöver mera pengar. Rekonstruktion pågår.

Finanskris och lågkonjunktur slår hårt mot sågverksgruppen Rörvik Timber. När byggandet närapå upphörde kunde Rörvik såga 950 000 kubikmeter bräder.

– De har i princip återinvesterat varenda krona de tjänat, säger Bo Lindwall, truckförare vid Rörvik Timber Tvärskog AB. Han sitter också med i bolagsstyrelsen som personalrepresentant.

Rörvik Timber AB med bland annat sju sågverk är alltså rätt välinvesterade, anser Bo Lindwall. Men det hjälper inte när efterfrågan försvinner, som hände förra året. Borttagna skift, uppsägningar, tillfälliga produktionsstopp förslog inte. Kassan sinade ändå.

I slutet av april ansökte ägarna om rekonstruktion. I slutet av juli ska den vara klar eller så får rekonstruktören ytterligare tre månader på sig. Vilket personalrepresentanten Bo Lindwall tror blir fallet.

– Det finns goda förutsättningar för att rekonstruktionen lyckas. Det säger såväl fackets Bo Lindwall, som företagets representanter. Trä som material har framtiden för sig och byggandet måste komma i gång, påpekar man.

Rörviks vd Per Rodert har sagt att rekonstruktionen går enligt plan. En nyemission ska förse gruppen med nödvändigt kapital.

Viss ökning på efterfrågan och till lite bättre priser är några ljuspunkter. Det har skett en bättring på marginalen. Men än så länge är det inte aktuellt att ta in mer folk.

I stället råder brist på virke. Det huggs för lite. Vilket också inverkar på prisbilden.

Rörvik måste handla kontant när det befinner sig under rekonstruktion. Det kostar på när mesta virket måste köpas på marknaden.

Trävarukoncernen Rörvik
• Bedriver träförädling vid 11 produktionsenheter i södra Sverige. Sju sågverk, två enheter för tryckimpregnering samt vardera en för byggnadslist och stallströ. Omsatte förra året 2,3 miljarder kronor. Förlusten var 198 miljoner kronor.
•Första kvartalet minskade produktionen med 40 procent. Rörelseresultatet var minus 95 miljoner kronor.
•Rekonstruktionen syftar till att förbättra Rörviks resultat och finansiella ställning för att kunna säkerställa verksamheten.
•Extra bolagsstämma i mitten av juli, nyemission ska vara genomförd slutet av augusti.

Du kanske också vill läsa…

Stampen i rekonstruktion

Mediekoncernen Stampen, där bland annat tryckeriföretaget V-tab ingår, ansöker om rekonstruktion. Orsaken är allvarliga finansiella svårigheter som har förstärkts efter Högsta domstolens beslut i tryckerimomsfrågan.

Näringslivstoppar köper in sig i Northlands konkursbo

Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg och flera andra industritoppar har köpt anrikningsverket i Kaunisvaara av gruvbolaget Northlands konkursbo. Förhoppningen är att skapa ett stort antal nya jobb.

Så blir nya Saab

Snabbt ökad produktion och fortsatt utvecklingsansvar i Trollhättan, men med 500 färre anställda. Ett nytt distributionsbolag och lokal tillverkning i Kina. Så ser det nya Saab ut. Företaget siktar på att tillverka 200 000 bilar och bli lönsamt 2014. Rekonstruktören Guy Lofalk presenterade Saabs rekonstruktionsplan inför borgenärerna i Vänersborgs tingsrätt i dag. Det nya Saab […]

Nya pengar till Rörvik Timber

I april förra året påbörjades en besvärlig rekonstruktion för börsnoterade Rörvik Timber AB. En nyemission ser nu ut att rädda en av landets största sågverks- och träföretag. Problemet blir att få tag i timmer. – Jag bedömer ändå att det värsta är över, säger GS klubbordförande Bo Lindwall vid sågen i Tvärskog, sydväst om Kalmar. […]

Saab blir kinesiskt

Saab Automobile blir kinesiskt. Samtidigt har rekonstruktören Guy Lofalk dragit tillbaka sin begäran att rekonstruktionen ska avbrytas. Rekonstruktionen fortsätter alltså. Youngman och Pang Da köper hela Saab för drygt 900 miljoner kronor. Uppgifterna bekräftas av Saab Automobile. Till TT säger Victor Muller att prislappen är ”helt okej” och att han är lättad över försäljningen. – […]

Nu avgörs Saabs framtid

I morgon fredag beslutar tingsrätten i Vänersborg om rekonstruktionen av Saab Automobile ska avslutas eller fortsätta. Saab får inget anstånd med sitt yttrande. Stefan Nilsson, en av tingsrättens tre domare, säger till TT: – Vi har sagt att vi fortsätter handläggningen enligt plan och om Saab kommer in med någonting som vi kan beakta, kommer […]

Ny ödesvecka för Saab

Saab står inför avgörandets vecka – igen. På fredag kan tingsrätten upphäva rekonstruktionen som öppnar dörren för konkurs. Och kanske nya, kinesiska ägare. Uppsagda avtal, rykten om en ny finansiär och en begäran om att rekonstruktionen ska stoppas. Det har stormat rejält kring Saab Automobile de senaste dagarna. Dramat har ett antal aktörer: 1. De […]

Saab får ny chans

Saab får ny chans

Hovrätten säger ja till rekonstruktion för Saab. Det sargade bilföretaget får därmed en ny chans. Och de anställda kan få sina löner via den statliga lönegarantin. Tingsrätten sa tidigare nej. Underlaget var för bristfälligt, finansieringen för osäker och dessutom hade den förra rekonstruktionen från 2009 inte hjälpt. Inför överklagandet i hovrätten hade Saab presenterat fler […]

Saabs öde kan avgöras på tisdag

Om det inte blir rekonstruktion för Saab lämnar IF Metall in konkursansökan på tisdag nästa vecka. Senast tisdag 20 september måste hovrättens beslut om rekonstruktion för Saab lämnas in. Annars lämnar IF Metall in en konkursansökan på tisdag eftermiddag, meddelar IF Metall i ett pressmeddelande. Skälet är att säkerställa att reglerna om lönegaranti för de […]

Ingen konkursbegäran från IF Metall

IF Metall kommer inte att begära Saab i konkurs idag. Saab lämnar in sitt överklagande om rekonstruktionen under dagen och därför har IF Metall beslutat att vänta. Saabs ansökan om en ny prövning av begäran om rekonstruktion väntas komma in till hovrätten på tisdagen. – Hovrätten har sagt att ärendet ska behandlas skyndsamt, säger Lars […]

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen