Industriarbetarnas tidning

Näringslivstoppar köper in sig i Northlands konkursbo

15 juli, 2015

Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg och flera andra industritoppar har köpt anrikningsverket i Kaunisvaara och delar av en logistiklösning av gruvbolaget Northlands konkursbo.

– Planen är att skapa mer tid för att hitta en lösning för Tornedalen, säger vindkraftbolaget Vestas svenske ordförande Bert Nordberg till Dagens Industri.

Han ingår i ett konsortium som i första rundan investerar 50 miljoner kronor i anrikningsverket. De andra i gruppen är Carl-Henric Svanberg, byggbolaget Peabs huvudägare Mats Paulsson, fastighetbolaget Balders ägare Erik Selin och Tele 2:s tidigare ordförande Bruce Grant.

Planen är att anrika malm, den behöver inte komma från just den här gruvan. Vi tror att anrikningen kan generera 500 jobb och gruvdriften ytterligare 500 jobb, säger Bert Nordberg till Di.

Northland Resources öppnade sin järnmalmsgruva utanför lappländska Pajala i slutet av 2012, vilket gav flera hundra nya jobb, men bolaget tvingades till rekonstruktion redan vintern 2013. Den slutade med ett kapitaltillskott på 355 miljoner dollar – bland annat från tre svenska storföretag.

Men inte minst fallande malmpriser ledde till nya ekonomiska svårigheter och sommaren 2014 var det dags för en ny rekonstruktion. Företaget slimmade företaget, lade planerna på en andra produktionslinje på hyllan och strypte verksamheten i Finland.

I oktober i fjol I oktober sades dock 240 anställda, varav 154 IF Metallare, upp vid Northlands gruva i Pajala, i december kastade företaget in handduken och ansökte om konkurs.

En kommentar till “Näringslivstoppar köper in sig i Northlands konkursbo

  • Synd att dessa herrar inte var intresserade att gå in med pengar innan konkursen!. Går bra nu att köpa billigt! Kapitalismens fula tryne!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Tidsfråga innan Northlandgruvan öppnar igen”

”Tidsfråga innan Northlandgruvan öppnar igen”

Det är inte frågan om utan när Northlandgruvan i Pajala kommer att öppnas igen, enligt gruvexperten Magnus Ericsson.

Första malmtåget från Pajalagruvan

Första malmtåget från Pajalagruvan

Northlands gamla gruva i Pajala är i gång sedan i somras – och nu rullar första malmtåget till Narvik sedan 2014. Gruvan drivs nu av Kaunis Iron och har gett cirka 200 personer jobb, den siffran kan stiga till 300 när produktionen är i full gång.

Nystart av Pajalagruva rycker närmare

Nystart av Pajalagruva rycker närmare

Planerna för Northlands gamla gruva utanför Pajala blir allt konkretare efter ett möte mellan fack och arbetsgivare. Gruvavtalet ska gälla, men vid starten i sommar kommer nya ägaren Kaunis Iron att lägga ut brytningen på underentreprenörer.

Northlands gamla gruva öppnar igen

Kaunis Iron, med svenska investerare, planerar att återuppta brytningen i Northlands gamla gruva i Kaunisvaara redan nästa sommar. Det kan ge 300 nya jobb. ”En tidig julklapp”, säger Jari Törmänen ombudsman på IF Metalls avdelning 1.

Nytt hopp för Northlands stängda gruva

Nytt hopp för Northlands stängda gruva

Pajala kommun och Luleå tekniska universitet vill starta en testverksamhet för gruvindustrin i arktiskt klimat i Northlands övergivna gruva. Pengar finns för en pilotstudie, nu vill man ha statligt stöd för en storskalig satsning.

Stampen i rekonstruktion

Mediekoncernen Stampen, där bland annat tryckeriföretaget V-tab ingår, ansöker om rekonstruktion. Orsaken är allvarliga finansiella svårigheter som har förstärkts efter Högsta domstolens beslut i tryckerimomsfrågan.

Så blir nya Saab

Snabbt ökad produktion och fortsatt utvecklingsansvar i Trollhättan, men med 500 färre anställda. Ett nytt distributionsbolag och lokal tillverkning i Kina. Så ser det nya Saab ut. Företaget siktar på att tillverka 200 000 bilar och bli lönsamt 2014. Rekonstruktören Guy Lofalk presenterade Saabs rekonstruktionsplan inför borgenärerna i Vänersborgs tingsrätt i dag. Det nya Saab […]

Trävarukoncernen Rörvik försöker överleva

En av landets största sågverksrörelser är illa ute. Rörvik Timber kämpar för att överleva. 130 av närmare 600 anställda ­– nästan alla arbetare – har fått sluta. Tillverkningen har minskat med 40 procent. Rörvik behöver mera pengar. Rekonstruktion pågår. Finanskris och lågkonjunktur slår hårt mot sågverksgruppen Rörvik Timber. När byggandet närapå upphörde kunde Rörvik såga […]

Nya pengar till Rörvik Timber

I april förra året påbörjades en besvärlig rekonstruktion för börsnoterade Rörvik Timber AB. En nyemission ser nu ut att rädda en av landets största sågverks- och träföretag. Problemet blir att få tag i timmer. – Jag bedömer ändå att det värsta är över, säger GS klubbordförande Bo Lindwall vid sågen i Tvärskog, sydväst om Kalmar. […]

Northlands produktion dras igång igen

Det blev grönt ljus för Northland på tisdagens möte med obligationsägarna. Räddningsplanen godkändes vilket innebar ett nytt lån på 335 miljoner dollar. Produktionen dras nu igång omedelbart.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.