Industriarbetarnas tidning

Hård höst på arbetsmarknaden

5 augusti, 2009

Skrivet av

DA-ANALYS: Varslen planar ut men krisen består. Tecken till ljusning kan skönjas men än är det för tidigt för att tala om vändning. En sak är säker: i höst exploderar arbetslösheten.

Precis för ett år sedan fanns i stort sett ett enda problem i fokus: prisökningarna. Inflationen hade gjort come back i spåren av den långa, heta högkonjunkturen som i grund och botten hade USA:s lånefinansierade konsumtion som motor.

Den motorn skar ihop som en obesiktigad, illa underhållen bil i september 2008.

Skadorna tar tid att reparera. Den som tittar efter en vändning i ekonomin inser att det inte är någon sedvanlig konjunkturuppgång som väntas. Snarare en skakig, riskfylld resa med många fallgropar.

De ljusa signalerna har varit många. Huspriserna i USA har vänt uppåt, ett viktigt tecken många väntat på. Inköpschefer på bägge sidor Atlanten har återfått en försiktig optimism. Den globala industriproduktionen börjar stiga igen efter ett halvår av fritt fall.

Men ändå kan inte världen återgå till den ordning som gällde före krisen. Hela kreditsystemet – utlåningen av pengar – måste återfå sin trovärdighet och regleras så att det främjar både tillväxt och risktagande utan att hela världen sätts i pant. Vägen dit är lång.

I fortsättningen kan inte världsekonomin – som hittills – drivas av den amerikanska konsumtionen. Köplusten i USA möjliggjordes av vidlyftig utlåning och minimalt sparande. Den festen är över sedan ofattbara 13 000 000 000 000 dollar gått upp i rök på grund av finanskrisen. Amerikanerna måste spara mer och det påverkar de andra ländernas export till Amerika.

Samtidigt måste Kina hitta en ny roll där konsumtion inom landet ökar och exporten minskar.

När världsekonomins giganter – den konsumtionsdrivna USA och exportledda Kina – funnit sina nya roller väntas ett mer balanserat och bättre fungerande utbyte mellan världens länder. Men även vägen dit är lång.

Åtskilliga ekonomer varnar för en ”double dip”, det vill säga en ny snar kris innan det kan bli bättre på allvar. Ungefär som i skarven mellan 1970- och 80-tal. Men den krisen var ändå en västanfläkt och mindre komplicerad jämfört med dagens.

Sveriges viktigaste exportmarknad är Europa. Där väntas vändningen inte komma förrän i mitten på nästa år.

De tecken på uppgång som hittills kunnat skönjas är mestadels effekter av regeringars ingripande. I Kina såväl som i USA. Skrotbilspremierna i Tyskland och Frankrike har varit en succé som nu kopieras till USA där man räknar med att en kvarts miljon nya, mer bränslesnåla bilar kommer att säljas på fyra veckor.

Sverige saknar en skrotbilspremie och här fortsätter bilförsäljningen att rasa. Bil Swedens vd klagar på att politikerna har ”klister i händerna”.

Sverige saknar också en typ av statligt permitteringsstöd som i länder som Tyskland och Frankrike stabiliserat nivån på arbetslösheten. Annat är det i länder som saknar möjligheter att övervintra. Extremlandet är Spanien där arbetslösheten nu tredubblas till 20 procent under hösten.

Men även i Sverige ökar arbetslösheten snabbt. Nästa år väntas drygt en halv miljon – 539 000 personer – gå utan arbete. Mer än en fördubbling på bara två år.

Den globala kollapsen har slagit hårt mot ett extremt exportberoende land som Sverige. Under första halvåret i år föll den samlade produktionen av varor och tjänster (BNP) med historiska 6 procent.

BNP faller men ändå vill många se hur ljuset i tunneln börjar skönjas. Börsen har vänt uppåt, värdet på dina fonder börjar återhämta sig och på arbetsmarknaden har varslen planat ut. Vårens varsel var ungefär hälften av de dystra vintermånadernas.

Men lugnet har inte infunnit sig. Den där motorn som skar är ännu inte reparerad. Under tiden stiger arbetslösheten oavbrutet.

Även om ekonomin nu återhämtar sig väntas den höga arbetslösheten bestå långt efter den dag ekonomin får kraft igen. Det är bara att titta på hur det var vid förra krisen.

Då vände ekonomin uppåt under 1993. Men det dröjde över sex år innan vi hade en någorlunda normal nivå på antalet sysselsatta. Börsen må ta glädjeskutt och inköpschefer gripas av försiktig optimism – men på arbetsmarknaden väntar en lång vargavinter.

Du kanske också vill läsa…

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Många branscher har fortfarande gigantiska problem, enligt regeringens coronasamordnare Anders Ferbe. Däremot kan stora delar av industrin vara på väg att återhämta sig. I mars, två veckor efter att du hade utsetts till coronasamordnare, sa du att ”det känns som att jag har hållit på med det här i ett halvår”. Nu har du gjort […]

Anställda på V-tab: ”Det värsta är att vi har blivit luttrade”

Anställda på V-tab: ”Det värsta är att vi har blivit luttrade”

Vårens varsel innebär att en redan slimmad organisation nu ska krympa ännu mer.

Från varsel till högtryck

Från varsel till högtryck

Snabbt och brutalt svepte effekterna av coronaviruset in på Gnutti Carlo i Kungsör. Alla inhyrda fick sluta och 38 sades upp. Men efter semestrarna var alla välkomna tillbaka.

”Det är självklart jättejobbigt”

”Det är självklart jättejobbigt”

Pappers i Ortviken förhandlar nu med SCA-ledningen om hur nedläggningen ska gå till.

Unga får gå först

Unga får gå först

Coronakrisen, med restriktioner och minskad efterfrågan, ökade varslen kraftigt inom industrin.

Låt parterna ta hand om las

Låt parterna ta hand om las

En av de få saker vi vet säkert just nu är att arbetslösheten stiger, och väntas stiga ännu mer. Därför måste regeringen också ompröva kravet på ändringarna i anställningsskyddet, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

SKF-facket befarar varsel

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

Allt fler varsel inom industrin

Allt fler varsel inom industrin

2456 personer inom tillverkningsindustrin varslades om uppsägning i mars. Är du en av dem? Då vill vi på DA komma i kontakt med dig!

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Företag som säger upp personal har rätt att få statligt stöd enligt reglerna om korttidspermittering. Något som upprör IF Metall. ”Själva poängen är att företagen inte ska behöva säga upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet. 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.