Industriarbetarnas tidning

”Nonsens att Saab-affär spricker”

10 augusti, 2009

Skrivet av

Spekulationerna om att Saab–affären håller på att spricka är rent nonsens, säger Paul Åkerlund, IF Metallklubbens ordförande vid Saab Automobile i Trollhättan.

– Det är bara spekulationer från media. Inget annat.

Förhandlingarna mellan Saabs nuvarande ägare General Motors och Saabs tilltänkta köpare Koenigsegg Group fortsätter.

– Vi har inga indikationer på att det skulle vara mindre fart i förhandlingarna nu än tidigare.

Spekulationerna satte fart sedan det ryktats om avhopp av en av intressenterna i Koenigsegg Group.

En av dem som kommenterade ryktena var statsekreteraren i näringsdepartementet Jöran Hägglund. Det irriterar Paul Åkerlund.

– Jag tycker att det är märkligt att en statssekreterare ska vidarebefordra sådana spekulationer. Det kan väl inte vara deras jobb.

Du är alltså inte orolig över uppgifterna om avhopp från Koenigsegg?

– Inte alls, jag har kontakt med Saab–ledningen och den information jag fått har inte oroat mig.

Hur bedömer du egentligen Koenigssegg som ägare?

– I mina ögon verkar de stabila, även om jag naturligtvis inte har full insyn. Men det är min bedömning i alla fall. Det har sagts att de skulle lida brist på kapital, men tillgången på kapital tycks vara det minsta bekymret.

– Man kan också fråga sig: Skulle GM förhandlat så här länge med en tänkt köpare om det inte fanns finansiella muskler hos köparen? Aldrig.

Annars har det framstått som om Koenigseggs övertagande av Saab bygger på att de får statliga lånegarantier.

– De är ju förpliktigade att skjuta till lika mycket kapital som de får låna. Då får de också redovisa vilken täckning de har. Detta tycks inte vara något problem. Och jag har ju heller aldrig hört statsekreteraren Jöran Hägglund säga att Koenigseggs kapitaltäckning skulle vara något problem.

Du verkar irriterad på regeringen?

– De har en förmåga att hitta fel, det irriterar mig. Jag kan inte begripa att det är en statsekreterares uppgift att gå ut och kommentera rykten. Jag har full respekt att de måste ha insyn i affären, men det är inte deras sak att göra den här typen av kommentarer och att ständigt försöka hitta fel.

De är rädda om skattebetalarnas pengar, säger de.

– Då får de vänta tills det är dags att säga något. När det finns ett färdigt förslag att ta ställning, då kan de säga: det här duger inte. Men inte nu.

– Men det är klart, regeringen är kanske rädd att tvingas leva upp till de löften man tidigare gett. Det är kanske det som det hänger på.

Du kanske också vill läsa…

Likvidator för Saab utses

Saab-såpan fortsätter med avveckling som mål. Likvidator ska utses. Men på måndag drar produktionen igång av 9-3 och 9-5 efter ombyggnad av produktionsutrustningen. Något nytt besked som pekar på en vändning för Saab i Trollhättan kom alltså inte efter dagens styrelsemöte vid Saab i Trollhättan. GM-ledningen har hela tiden hävdat att avvecklingsbeslutet gäller till dess […]

Amerikansk rätt avgör Saabs öde

I dag ansöker Saab-ägaren General Motors om konkurs. En av världshistoriens största – och kanske krångligaste – konkurser. Dagens Arbete reder ut de vanligaste frågorna. Vad innebär det att GM går till konkursdomstolen? Att GM begär att företaget ska skyddas mot de som har fordringar på bolaget. Samtidigt utses en konkursförvaltare som ska rekonstruera GM. […]

Förlängd tidsfrist för Spyker

Spyker säger sig ha fått förlängd tidsfrist av General Motors till den 7 januari. Den holländska sportbilstillverkaren lade ett nytt bud på Saab straxt före jul. Detta efter att GM sagt nej till Spykers första bud och därefter annonserat Saabs nedläggning. Hittills har inte GM sagt något om det förnyade budet. Men nu skriver Spykers […]

”Fantastiskt slut på den knöliga resan”

Paul Åkerlund kan pusta ut. IF Metalls klubbordförande har som alla Saab-anställda slitits mellan hopp och förtvivlan. – Först igår vågade jag tro på affären. Tyvärr blev det en olycklig medieanka av det hela, förväntningarna var alltför uppskruvade. Men nu är han nöjd och lättad. – Det känns fantastiskt bra efter den knöliga resa vi […]

”Saab går inte så dåligt som siffrorna säger”

Paul Åkerlund, ordförande i IF Metalls verkstadsklubb i Trollhättan (bilden), kommenterar Saabs bokslut för 2008 som presenterades i tisdags.– Fjolåret var inget bra år. Det är väl ingen nyhet direkt. Inte helt otippat gjorde Saab Automobile en brakförlust för hela förra året – 4 148 miljoner kronor – en fördubbling jämfört med 2007. Men både Saabs […]

Muller direkt till Trollhättan

Så stod han där som Saabs nye ägare. Spykers vd Victor Muller presenterade sig inför pressen på Café Opera i Stockholm. Klockan 12 i morgon kommer han till Trollhättan för att träffa de anställda. Vilket han ser fram emot. Han uttryckte beundran för alla anställda. – Jag ser fram mot att träffa dem. Vad de […]

”Skönt att vi kan komma igång”

– Jätteskönt, men jag har nog inte varit orolig över affären, säger Paul Åkerlund, klubbordförande på Saab i Trollhättan. Det har varit stiltje på fabriken sedan GM bestämde sig för att lägga ner i december förra året. Beskedet i dag innebär att företaget kan komma igång med beställningen av delar från underleverantörerna. – Det lär […]

GM-plan berör inte Saab

Konkurshotet mot General Motors (GM) är avvärjt, åtminstone tillfälligt. En konkursdomare i USA har godkänt rekonstruktionsplanen för företagets överlevnad. Planen innebär bland annat att de lönsamma delarna av GM säljs ut till ett nystartat bolag där den amerikanska och den kanadensiska staten är huvudägare. Delarna som säljs ut till det nya bolaget är bland annat […]

GM och Spyker nära uppgörelse

Förhandlingarna om Saab är inne i ett slutskede. GM och Spyker befinner sig just nu i Stockholm. På måndag beräknas affären vara klar – om inget oförutsett händer. Representanter för General Motors och Spyker Cars kom i dag fredag till Stockholm från Amsterdam för att gå igenom hundratals serviceavtal som är knutna till Saab. Enligt […]

Löfven tror på Kinaföretag

Stefan Löfven träffade kinesiska Pang Da igår. Han är stärkt i sin tro på Saab. Också Trollhättans kommunalråd Paul Åkerlund är övertygad om att företaget överlever. Igår träffade IF Metalls ordförande Stefan Löfven och Saabklubbens ordförande Håkan Skött företrädare för Pang Da på bilsalongen i Frankfurt. Beskedet var att kineserna är beredda att satsa pengar. […]

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.