Industriarbetarnas tidning

”Varslet var inte helt oväntat”

24 februari, 2023 - 13:57

Skrivet av

Elbilsföretaget Nevs varslade i veckan 320 av 340 anställda på fabriken i Trollhättan. IF Metall-klubbens ordförande Boris Tuzla säger att varslet inte kommer helt oväntat, och att det som tur är finns gott om andra jobb i regionen.

320 av företagets 340 anställda varslas om omedelbar uppsägning.

– Det har varit en turbulent situation i flera år, så det var inte helt oväntat, säger Boris Tuzla.

Ett 30-tal IF Metallare kan bli av med jobbet när elbilsföretaget Nevs varslar i princip hela personalstyrkan. Boris Tuzla fick beskedet redan på onsdagen, ett dygn innan företaget gick ut med nyheten att företaget ”försätts i viloläge”.

”Det är med stor sorg vi i dag måste informera om att Nevs går in i viloläge vilket innebär att vi måste minska alla kostnader och göra uppsägningar inom alla områden”, skriver nytillträdde vd:n Nina Selander i ett pressmeddelande.

Kinesiska ägaren Evergrande köpte upp spillrorna av Saabs konkursbo 2019 och har de senaste åren satsat på att ta fram elektriska minibussar. Men företaget har alltjämt dragits med stora ekonomiska problem. 2021 bantades personalstyrkan med 289 anställda från dåvarande 650.

– De flesta har jobbat här i många år och känt att något varit på gång, säger Boris Tuzla, som själv jobbat 25 år på företaget.

Han är trots det förvånad över storleken på varslet. När situationen lugnat ned sig, väntar förhandlingar med arbetsgivaren. Men han är egentligen inte orolig för dem som får sluta.

– Just nu känns det som att arbetarna här är väldigt eftertraktade, säger han.

– Volvo har tagit emot väldigt många. Det är inte svårt att hitta jobb.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet. 

Visst gör det ont när fastighetsbubblor brister

Visst gör det ont när fastighetsbubblor brister

En fastighetsbubbla spricker på en annan kontinent och hotar att dra med sig en bilfabrik i Trollhättan. Finns det liv efter döden – den här gången också? Det frågar sig DA:s Harald Gatu.

”Det var en mörk dag i går”

450 personer ska bort från Eberspächer i Nyköping. ”Fruktansvärt”, säger IF Metalls klubbordförande Kenneth Säfström, som ändå inte är förvånad.

Eberspächer varslar 450 personer

Storföretaget Eberspächer i Nyköping varslar 450 av sina tillsvidareanställda. Under eftermiddagen hölls ett stormöte på företaget där de anställda informerades. Anledningen till varslet är enligt företaget att en storkund valt en annan leverantör av avgasreningssystem, skriver Södermanlands Nyheter. Tidigast i mitten av 2020 ska de anställda lämna företaget. Av de varslade är cirka 350 arbetare […]

Nevs siktar på 2020

Nevs siktar på 2020

Nevs planerar för att börja tillverka elbilar i Trollhättan 2020, men i Kina redan nästa år. Företaget fick en ny investerare i somras, och ännu en är på väg, säger vd Mattias Bergman till DA.

”Vi fick årets julklapp”

”Vi fick årets julklapp”

”Som vi väntat på detta ögonblick”, säger Stefan Larsson, verkstadsklubbens ordförande, om storordern. Nu väntar nyanställningar i bilfabriken.

”Vi är ju här för att jobba”

”Vi är ju här för att jobba”

Efter flera sorger startar nu ett nytt kapitel för biltillverkaren Nevs. Efter sommaren nästa år ska företaget börja tillverka elbilar i gamla Saab-fabriken. ”Det känns hur bra som helst”, säger metallklubbens ordförande Stefan Larsson.

Volvoavtalet räddar tusen jobb

Krisavtalet på Volvo Personvagnar räddar tusen jobb. Det viktigaste är att vi nu undvikit ett storvarsel, säger verkstadsklubbens ordförande Mikael Sällström. – Vi har suttit med ett storvarsel i knät sedan i december. Regeringen har inte gjort ett skit, inte tillskjutit några utbildningssatsningar eller någonting. – Med IF Metalls nya permitteringslöneavtal kunde vi öppna för […]

GS: Regeringens åtgärder mot byggkrisen räcker inte

GS: Regeringens åtgärder mot byggkrisen räcker inte

GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö är inte imponerad av regeringens förslag. Trä- och möbelföretagens vd är mer positiv.

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.