Industriarbetarnas tidning

Massprotest mot GM

12 januari, 2010

Skrivet av

Det var tjockt med folk vid Saabs huvudport i dag, då alla anställda lade ner sitt arbete för att visa General Motors att man inte tål vad som helst. Facken har skickat ett brev till GM-ledningen med uppmaningen att sälja Saab.

När lunchrasten var över på Saab i Trollhättan i dag drog inte produktionen i gång som den brukar. I princip alla anställda har lagt ner sitt arbete för att gå ut och ställa upp sig utanför byggnaden och protestera mot GM-ledningens agerande.

Dagens manifestation var planerad redan innan GM-ledningens uttalande i måndags om att inget av buden från intressenterna var tillräckligt bra. Avvecklingen av Saab inleds med att en likvidator utses av Bolagsverket i dag, men GM säger att de fortfarande är öppna för nya och bättre bud.

Det är många som tvivlar på att GM ännu menar allvar med försöken att sälja Saab. En av dem är montören Fredrik Almqvist som har jobbat på Trollhättefabriken under hela sitt yrkesliv, snart 15 år. Han tappade tron i december då GM inte ens ville vänta in tidsfristen fram till årsslutet.

– Jag tycker att GM:s velande fram och tillbaka, det tyder på att de inte vill sälja. Jag tror helt enkelt att de är rädda för konkurrens från våra bilar, eftersom de är så pass bra.

Bland arbetskamraterna har irritationen mot GM växt, berättar Fredrik. Han tycker inte att de agerar renhårigt, och att olika personer som kommer med olika besked skapar osäkerhet. Manifestationen kan kanske inte påverka GM:s ledning, men den är åtminstone ett sätt att visa vad man tycker.

– Vi visar att vi faktiskt inte finner oss i det här. Folk är trötta på att bli behandlade som boskap.

Han tror att nästan alla anställda fanns med utanför huvudporten när IF Metalls Paul Åkerlund och Unionens Anette Hellgren talade och uppmanade arbetskamraterna att fortsätta försöka hålla modet uppe.

– Ja, det är inte många som är kvar där inne. Det är packat med folk här.

Manifestationen får enligt Göteborgsposten stöd av företagsledningen i Trollhättan. Till tidningen säger Eric Geers, informationschef på Saab Automobile, att manifestationen är en bra markering. Det stödet känner de anställda också.

– Ja, vi fick höra att det inte är någon brådska med att starta upp linan nu med en gång, säger Fredrik Almqvist.

I går, måndag, skickade de fyra fackklubbarna vid Saab i Trollhättan ett brev till amerikanska medier. Under manifestationen antogs också ett brev som skickades från de Saab-anställda till GM:s vd och styrelseordförande Ed Whitacre. I brevet ställs krav på att GM ska ta sitt ansvar, att Ed Whitacre ska visa respekt för sina anställda, stå för moral och integritet, hålla sina löften samt rädda Saab genom en försäljning.

I ett stöduttalande skriver IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven bland annat att ”Ni har all rätt att på detta sätt kraftfullt markera för GM och andra aktörer att detta inte bara handlar om en affärsuppgörelse, utan om ett stort antal människors framtid och livskvalitet.”

Till Sveriges Radio Ekot säger GM att förhandlingarna med den holländska budgivaren Spyker fortfarande pågår och att ett besked ska komma i slutet av den här veckan.

Texten är ändrad och kompletterad den 12 januari 2010.

Du kanske också vill läsa…

Likvidator för Saab utses

Saab-såpan fortsätter med avveckling som mål. Likvidator ska utses. Men på måndag drar produktionen igång av 9-3 och 9-5 efter ombyggnad av produktionsutrustningen. Något nytt besked som pekar på en vändning för Saab i Trollhättan kom alltså inte efter dagens styrelsemöte vid Saab i Trollhättan. GM-ledningen har hela tiden hävdat att avvecklingsbeslutet gäller till dess […]

Amerikansk rätt avgör Saabs öde

I dag ansöker Saab-ägaren General Motors om konkurs. En av världshistoriens största – och kanske krångligaste – konkurser. Dagens Arbete reder ut de vanligaste frågorna. Vad innebär det att GM går till konkursdomstolen? Att GM begär att företaget ska skyddas mot de som har fordringar på bolaget. Samtidigt utses en konkursförvaltare som ska rekonstruera GM. […]

Förlängd tidsfrist för Spyker

Spyker säger sig ha fått förlängd tidsfrist av General Motors till den 7 januari. Den holländska sportbilstillverkaren lade ett nytt bud på Saab straxt före jul. Detta efter att GM sagt nej till Spykers första bud och därefter annonserat Saabs nedläggning. Hittills har inte GM sagt något om det förnyade budet. Men nu skriver Spykers […]

Ännu oklart om Saabs ägare

DA-ANALYS: Media-Sverige lanserar skånska sportbilstillverkaren Koenigsegg som ny ägare av Saab Automobile. Men det kan lika gärna bli någon av de två andra slutintressenterna. Förhandlingarna med alla tre fortsätter nämligen. En icke-bekräftad nyhet i SVT:s Rapport fick media att rusa åt samma håll. Saab Automobile skulle åter få en svensk ägare, den här gången med […]

Analys: All press på GM

DA-ANALYS: Fram till måndag klockan 23 svensk tid riktas allt fokus på General Motors i Detroit. Duger Spykers nya bud – eller föredrar GM att lägga ner Saab? På söndagseftermiddagen tog Saab-affären en ny oväntad vändning. Ett pressmeddelande från Spyker Cars i Holland förändrade plötsligt läget för den dödsdömda Trollhättefabriken och Saab. Spyker sade sig […]

Maud Olofsson: Otroligt tråkigt för alla som kämpat hårt

Ett mycket överraskande och mycket beklagligt beslut, sa näringsminster Maud Olofsson idag på presskonferensen i Trollhättan. – Otroligt tråkigt för alla på Saab som kämpat hårt. – Ingen skugga ska falla på de anställda. GM har fattat sitt beslut på sina grunder. Maud Olofsson försäkrade att regeringen varit ”involverad i den här processen från början” […]

GM:s engagemang var aldrig helhjärtat

DA-ANALYS Som de kämpat under alla år under alla rykten och spekulationer. Medan ägarna visat halvhjärtat engagemang har Saabs fortlevnad vilat i händerna på dess anställda. Till julen 2009 fick de beskedet de fruktat i så många år: nedläggning. Halmstrået Spyker Cars var inte mer än ett halmstrå. De penningstarka magnaterna från ryska bankpalats och […]

GM i fredags: Saab läggs ned

Saab läggs ned. Förhandlingarna med Spyker Cars har spruckit. Det beskedet gav General Motors på fredagseftermiddagen. Nedläggningen drabbar över 3 500 anställda vid Saabfabriken i Trollhättan och minst lika många bland underleverantörer. GM säger i ett pressemeddelande att både GM och Spyker i förhandlingarna var ense om att vissa frågor inte gick att lösa. IF […]

Analys: GM vill inte sälja Saab

DA-ANALYS: General Motors vill inte sälja Saab. Det är den enda rimliga slutsatsen av de gångna dagarnas utspel. Saab förvägras chansen till nystart. På fredag kan allt vara över. Först beskedet om likvidation i fredags – ett långfinger i luften åt dem som vill köpa Saab. Sedan uppgifterna i lördags om verktygen till nya 9-5:an, […]

GM-plan berör inte Saab

Konkurshotet mot General Motors (GM) är avvärjt, åtminstone tillfälligt. En konkursdomare i USA har godkänt rekonstruktionsplanen för företagets överlevnad. Planen innebär bland annat att de lönsamma delarna av GM säljs ut till ett nystartat bolag där den amerikanska och den kanadensiska staten är huvudägare. Delarna som säljs ut till det nya bolaget är bland annat […]

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.