Industriarbetarnas tidning

Perspektiv är kommenterande texter. Analys och ställningstagande är skribentens.

Visst gör det ont när fastighetsbubblor brister

22 september, 2021

Skrivet av

PERSPEKTIV Visst känns det igen? En fastighetsbubbla spricker på en annan kontinent och hotar att dra med sig en bilfabrik i Trollhättan i eländet. Finns det liv efter döden – den här gången också?

Harald Gatu, reporter.

Förra månaden varslades halva personalen, 300 av 600 anställda, på elbilstillverkaren Nevs i Trollhättan. Delvis på grund av teknisk omställning, enligt företaget. Men sanningen var att ägaren hamnat på obestånd.

Ägaren till Nevs och därmed Saabs gamla bilfabrik är världens mest skuldsatta bolag, den kinesiska fastighetsjätten Evergrande. Bolaget tyngs under ett skuldberg som bara växer och växer och som nu lär uppgå till svindlande 2 600 miljarder kronor. Att Evergrandes huvudägare heter Hui Ka Yan och är Kinas rikaste spelar mindre roll.

Däremot gav namnet glans åt Trollhättan när hans Evergrande i fjol övertog hela ägandet i Nevs. Kapitalstarkare ägare fick man leta efter. Ett fastighetsbolag med 140 000 anställda och med så många lägenheter i Kina att tre Sverige gott och väl kunde rymmas i dem.

Nu skulle fastighetsjätten bli en storspelare i bilindustrin, i segmentet elbilar. Övertagandet av Nevs kunde därför ses som en strategisk satsning.

Nevs och Trollhättefabriken hamnade i det nystartade affärsområdet Evergrande New Electric Vehicle. Tre nya bilfabriker började byggas i Kina. Men utöver det har det inte blivit så mycket mer av synliga framtidssatsningar. Analytiker uppmärksammade redan för ett halvår sedan att Evergrande New Electric Vehicle mest sysslade med – just det, fastighetsaffärer.

Bakom utvecklingen tickar en kris. En skuldkris som hotar hela den kinesiska fastighetsbranschen.

Fastigheter och bostadsbyggande har varit motorn i Kinas ekonomi. Och därmed också i världsekonomin. Inflyttningen till städerna har kallats ”världshistoriens största migration” där hundratals och åter hundratals miljoner människor har lämnat sina byar för ett liv i de snabbväxande städerna.

Städer, den ena större än den andra, har byggts. Nya bostadshus, det ena högre än det andra, har skjutit i höjden. Kinas urbanisering kom att dra världsekonomin och har så gjort i ett par decennier nu.

Men, bakom utvecklingen tickar en kris. En skuldkris som hotar hela den kinesiska fastighetsbranschen som är så stor att den ensam står för uppåt en tredjedel av Kinas samlade produktion.

Så här har det gått till om du hade valt att bli fastighetsspekulant i Kina: Du startar ett fastighetsbolag och tar lån. Inte svårt eftersom myndigheterna uppmuntrat byggande. Du köper mark på en av alla de auktioner som de lokala myndigheterna arrangerar. Att marken auktioneras ut för med sig att priserna blir höga. Men vad gör det, när du kan ta nya lån. Skulle statens banker händelsevis säga nej så finns alltid ”skuggbanker”, mer eller mindre inofficiella finansinstitut med gott om pengar.

Så börjar du bygga. Det kostar också och då behöver du ännu mera lån. Tips: Ge ut företagsobligationer som du kan locka europeiska och amerikanska investerare med. Dessa investerare kan ju själva ta stora lån nu när räntorna är så låga.

Där är vi nu. Billiga lån har fått investeringståget i Kina att skena. För mycket har byggts i spekulationssyfte vilket den kinesiska regeringen varnade för redan för fyra år sedan. Hela 90 miljoner lägenheter står tomma, nybyggda hus rivs och då kan det se ut som i ett Youtubeklipp härom månaden. Det ena höghuset efter det andra rasar samman. 85 000 sprängladdningar får byggnaderna att säcka ihop som suffléer. Att bygga klart dem var meningslöst. Inga hyresgäster fanns.

Så, där står alltså många kinesiska fastighetsbolag i dag. Belånade, skuldsatta, utan pengar att betala kreditorerna. Och värst utsatta av alla är alltså Evergrande, ägaren till bilfabriken på Stallbacka industriområde i Trollhättan.

Dagens drama är långt ifrån det första som Trollhättefabriken tvingas genomlida på grund av en fastighetsbubbla på en annan kontinent. För tretton år sedan, under finanskrisen, var det Saabs ägare General Motors som plötsligt saknade pengar och därför lade ut Saab Automobile till försäljning, alternativt nedläggning.  

Visserligen var General Motors ett skakigt företag redan innan finanskrisen men kraschen på den amerikanska bostadsmarknaden blev ändå spiken i kistan för världens då största biltillverkare. General Motors förstatligades tillfälligt och Obama-administrationen satte biljätten under ett hårdhänt och osentimentalt förmyndarskap innan företaget återintroducerades på börsen. I den industriella saneringen, styrd från Washington och Detroit, fanns ingen plats för en liten bilfabrik i Västergötland.

Frågan är vad samma fabrik i dag betyder för beslutsfattarna på Evergrandes huvudkontor i Shenzhen.

Den frågan sysselsätter en och annan i Trollhättan idag. Återigen kommer det att spekuleras i nya ägare, om dessa har tillräckligt med pengar, tillräckligt med kunnande och tålamod. Om det verkligen finns någon som vill satsa i en anläggning som varit uträknad så många gånger.

Den fråga som plågar resten av världen är om fastighetskrisen får hela den kinesiska tillväxtmodellen att säcka ihop. Om draglokets motor har skurit samman. Vad det nu skulle betyda för resten av världsekonomin. För en sak vet vi sedan förr: att det gör ont när fastighetsbubblor brister.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Stora ord, mycket pengar, enorma utmaningar

Stora ord, mycket pengar, enorma utmaningar

Globala ledare talar om ett historiskt skifte. Nu ska den gröna industrin byggas, skriver DA:s Harald Gatu.

Så har Kina ökat sitt grepp om världen

Så har Kina ökat sitt grepp om världen

När Kina köper upp utländska företag och investerar i järn­vägar, kolkraftverk och hamnar knyter sig stor­makten närmare resten av världen – och andra länder blir mer beroende av Kina.

Nevs siktar på 2020

Nevs siktar på 2020

Nevs planerar för att börja tillverka elbilar i Trollhättan 2020, men i Kina redan nästa år. Företaget fick en ny investerare i somras, och ännu en är på väg, säger vd Mattias Bergman till DA.

Inflationen ett dilemma för facket

Inflationen ett dilemma för facket

Jobb, investeringar, reallöneökningar – facket borde jubla. Men ett spöke från förr har dykt upp: inflationen. Den ställer fackföreningsrörelsen inför ett dilemma, skriver Harald Gatu.

Därför kan halvledare påverka din semester

Därför kan halvledare påverka din semester

Bristen på halvledare tvingar fordonsindustrin att improvisera. Kanske har den sig själv att skylla, skriver DA:s Harald Gatu.

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Elbilen banar väg för industripolitiken

Elbilen banar väg för industripolitiken

I dag säljs inte många elbilar. Ändå håller elbilen på att utlösa stora skälvan i världens viktigaste bilnation Tyskland. Samtidigt har utvecklingen fått EU att brådstörtat damma av en gammal goding: industripolitiken.

Världsekonomin och klimatet påverkar avtalsrörelsen

Världsekonomin och klimatet påverkar avtalsrörelsen

Snart börjar dragkampen om din nya lön. Förr varnade man att alltför höga löneökningar skulle sänka ekonomin. Nu kommer hotet från helt andra håll: Trumps tullar och klimatet, skriver Harald Gatu.

Trumps ståltullar hotar industrijobben i USA

Trumps ståltullar hotar industrijobben i USA

President Trumps nya importtullar kan det bli en hård nöt för svensk stålindustri, som har USA som stor marknad. ”Men det kan ändå bli värst för de amerikanska industriarbetarna – det vet vi sedan förra gången USA införde ståltullar”, skriver DA:s Harald Gatu i en analys

Hårt stål mot Kinas prisdumpning

Hårt stål mot Kinas prisdumpning

På Industri Alls Europamöte i Madrid är tongångarna hårda mot det som kallas Kinas dumpning av stålpriserna. En av talarna var Bjarne Rasmussen Degerfors järnverk.
”Hela vår industri slås sönder medan den kinesiska staten skiter i miljön”, säger han.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.