Industriarbetarnas tidning

Någonstans i Sverige

20 april, 2022

Skrivet av

1942 

… var också året då kommunala bostadsförmedlingar lanserades i Sverige, när arbetsmarknadens parter kom överens om lönestopp, samt när stjärnidrottaren Gunder Hägg kutade hem det ena världsrekordet efter det andra.

Är inte det…?

Japp, textraden ”Någonstans i Sverige” är hämtad ur Ulla Billquists schlagerhit Min soldat, en singel som ofta gick varm under beredskapsåren. Många gick också och nynnade på melodin trettio år senare, när den användes som signatur i den populära tv-serien Någonstans i Sverige

Arkivbilden. Vad hon heter vet vi inte. Inte heller exakt var bilden är tagen. I arkivet står det bara kort att ”en kvinnlig fabriksarbetare borrar i aluminiumplåt” vid flygplanstillverkningen på Saab. På antingen verkstaden i Linköping eller i Trollhättan. Datum och år anges dock: 10 feb­ruari 1942.

En tisdag alltså. En tisdag på jobbet mitt under brinnande världskrig och med förintelse tätt inpå de svenska gränserna. Skulle tyskarna anfalla även oss? Från Norge? Rykten cirkulerar som aldrig förr, och redan om några dagar – i mitten på februari – kommer därför regeringen att be­ordra största möjliga beredskap.

Samtidigt, på Saab, pågår nu ett intensivt arbete med att få fram alla bomb- och spaningsplan som Flygvapnet har beställt. Saab 17, som modellen heter, ska tillverkas i 332 exemplar innan kriget är över. Kanhända är det monteringen av ett av de planen som kvinnan här är högst delaktig i.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Avtal 2023

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.