Industriarbetarnas tidning

Full ersättning till de strejkande

27 april, 2010

Skrivet av

Alla strejkande under Pappers konflikt med arbetsgivarna kommer att få full kompensation.
– Ingen som strejkade ska förlora pengar. Vi har råd att hålla alla skadeslösa, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg.

Ytterst är det Pappers förbundsstyrelse som tar beslutet, men det finns inget som tyder på att de har en annan mening.

Därför kan exempelvis de skiftarbetare som förlorat mest pengar på konflikten känna sig lite mer ekonomiskt trygga.

Det har gått ett knappt dygn efter avtalets undertecknande. En tröttkörd ordförande förklarar, tillsammans med avtalsansvarige Matts Jutterström, avtalets innehåll för brukens ordföranden per telefon.

Jan-Henrik Sandberg är efter omständigheterna nöjd med det avtal som blev.

– Det blev något bättre än vad andra fått ut. Mer pengar ut i början av avtalsperioden och lite högre procentuell lönenivå.

I pengar ger avtalet 266 kronor i månaden åt alla från den 1 maj i år. Därtill får de som tjänar under 21 300 kronor ett extra låglönepåslag på 50 kronor.

Första april nästa år får alla 398 kronor mer i månaden plus att det tillkommer en lokal pott på 103 kronor.

Det gör att alla medlemmar garanteras minst 664 kronor mer i månaden under avtalsperioden, som sträcker sig fram till den 31 januari 2012 (22 månader).

Sedan kan det bli mer beroende på hur pottpengarna fördelas.

För de som tjänar under 21 300 kronor i månaden i dag är avtalet under hela perioden värt drygt 3,5 procent.

Alla andra har fått 3,2 procent. Pappers en tiondel mer. Vad döljer sig i den tiondelen?

– Det är låglönesatsningen i år som ger utslag. Plus den utökade föräldraersättningen med ytterligare en månad och den kompletterande sjuklönen vid arbetsolycksfall.

Var strejken värd det ni fick ut extra?

– Ja, det måste jag säga. Vi spräckte Svenskt Näringslivs tak på 3,2 procent. Vi fick bättre lön, en låglönesatsning, en bättre pensionsavräkning och en bättre skrivning runt förtursrätten vid inhyrning än vad vi fått utan konflikt.

Vad hände med avräkningen för pensionerna?

– Vi har skjutit på avräkningen i två år. Det blir alltså inga avdrag för pensionspremierna den här avtalsperioden.

– Sedan ska vi diskutera frågan igen, men det är inte samma sak som att det då sker en fortsatt avräkning.

Nöjd med låglönesatsningen på 50 kronor första året?

– Det kunde varit mera, men det var så högt vi kunde komma. Men vi får inte glömma att hela löneökningen första året läggs ut lika för alla och åttio procent under det andra året.

– Det gör att avtalet har en tydlig låglöneprofil.

Bemanningsfrågan – bästa avtalet hittills eller?

– Vi hade krävt en ännu skarpare skrivning. Arbetsgivarens kan hyra in, men felaktig inhyrning som kränker företrädesrätten kan bestraffas.

– Med en del andra skrivningar kan nog det här anses vara det bästa så här långt.

Vad fick arbetsgivarna med sig?

– De fick en skrivning om reglerna i arbetstidskontot, att förläggningen av ledig tid kan fastställas genom lokala överenskommelser.

– Sen måste väl nivåerna på löneökningarna anses måttliga och det är något arbetsgivarna borde känna sig nöjda med – även om det kostat Skogsindustrierna något mer än på andra avtalsområden.

Relationen till Skogsindustrierna efter den här konflikten?

– Nu är det mycket heta känslor. Men det finns inget annat val än att komma tillbaka till normala relationer. Allt annat är en förlust både för branschen, våra medlemmar och arbetsgivarna.

Du kanske också vill läsa…

Den orädda strategen

Den orädda strategen

Jan-Henrik Sandberg var Pappers ordförande 2006-2014.

Pappers-attack mot moderaterna

Moderaternas förändrade politik är av kosmetisk art. Det menade Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg när han i dag öppnade Pappers 23:e kongress i Norrköping.– Att det är på låtsas skiner igenom när man ser försämringarna för de arbetare som råkat bli sjuka eller arbetslösa. Pappers kongressöppning präglades mycket av det stundande valet. Under kongressparollen ”Med dig, […]

Pappers avvisar nya budet

Pappers säger nej till medlarnas nya bud.– Budet var en rejäl besvikelse, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg, som också kritiserar hur arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv styr och ställer i den pågående avtalsrörelsen. Redan i går avvisade Unionen och Sveriges ingenjörer det nya budet från medlarna, de opartiska ordförandena, opo. I dag, söndag, följer de fyra […]

LO stöder Pappers konflikt

LO ställer sig helt och fullt bakom Pappers lagda varsel.– Jättebra. Det känns skönt att ha LO-gemenskapen i ryggen, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. De senaste dagarna har Svenskt Näringsliv trappat upp propagandakriget mot Pappers och Elektrikerförbundet. I stort uppslagna annonser i morgon- och kvällspress anklagar Svenskt Näringsliv de båda förbunden för att vilja slå […]

”Skogs­industrierna ger fel bild”

Skogsindustrierna ger fel bild av förhandlingsläget, menar Jan-Henrik Sandberg. Han syftar på en formulering på organisationens hemsida som ger intrycket att medlarna, de opartiska ordförandena, lagt ett nytt bud. – Det är inte frågan om en hemställan (ett bud, red. kommentar). De opartiska ordförandena, opo, vill endast ha svar på några frågor inför de fortsatta […]

Rungande nej från Pappers

Pappers säger som väntat ett rungande nej till de opartiska ordförandenas slutliga hemställan.– Det fanns alldeles för lite av våra hjärtefrågor i förslaget, konstaterar Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. Redan i går lät motparten Skogsindustrierna meddela att de säger ja till medlarbudet, men Pappers avvisar i dag budet helt. – Vi hoppas nu att Skogsindustrierna verkligen […]

”Vi är överens om att det blir ett kort avtal”

Pappers och Skogsindustrierna har funnit varandra i en fråga i den pågående avtalsrörelsen.– Vi är överens om avtalstidens längd, att den blir kort, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. Annars händer det inte så mycket i löneförhandlingarna. Arbetet fortsätter i de arbetsgrupper som bildats. – Vi fortsätter prata om lägstalöner och ser över texterna i kollektivavtalet. […]

Pappers tvingas skjuta på varsel

De opartiska ordförandena, opo, tvingar Pappers att skjuta upp sin övertidsblockad med motiveringen att skapa mer förhandlingsutrymme.– Ett absurt påstående med tanke på att vi haft tre månader på oss, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. Pappers ordförande menar att både Svenskt Näringsliv och motparten Skogsindustrierna agerat helt i strid med industriavtalets anda i den här […]

Pappers träffar motparten i dag

Pappers och Skogsindustrierna gör nu ett nytt försök att på egen hand sy ihop ett nytt löneavtal. I dag klockan 10.00 träffas parterna på nytt – denna gång med Pappers som värd. De opartiska ordförandena, opo, gjorde ett snabbt inhopp i förhandlingarna under gårdagen. Under kvällen stod det dock klart att opo i nuläget inte […]

Pappers släppte två krav

Pappers släpper kravet på utbildning i stället för uppsägning.– Risken är stor för att det skulle landa i ett krisavtal, menar Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. Efter söndagens förhandlingar med Skogsindustrierna, om ett nytt avtal för 2010, står det klart att Pappers släpper två av sina krav. Det ena är kravet på ett avtal om rehabilitering […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?