”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Full ersättning till de strejkande

Alla strejkande under Pappers konflikt med arbetsgivarna kommer att få full kompensation.
– Ingen som strejkade ska förlora pengar. Vi har råd att hålla alla skadeslösa, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg.

Ytterst är det Pappers förbundsstyrelse som tar beslutet, men det finns inget som tyder på att de har en annan mening.

Därför kan exempelvis de skiftarbetare som förlorat mest pengar på konflikten känna sig lite mer ekonomiskt trygga.

Det har gått ett knappt dygn efter avtalets undertecknande. En tröttkörd ordförande förklarar, tillsammans med avtalsansvarige Matts Jutterström, avtalets innehåll för brukens ordföranden per telefon.

Jan-Henrik Sandberg är efter omständigheterna nöjd med det avtal som blev.

– Det blev något bättre än vad andra fått ut. Mer pengar ut i början av avtalsperioden och lite högre procentuell lönenivå.

I pengar ger avtalet 266 kronor i månaden åt alla från den 1 maj i år. Därtill får de som tjänar under 21 300 kronor ett extra låglönepåslag på 50 kronor.

Första april nästa år får alla 398 kronor mer i månaden plus att det tillkommer en lokal pott på 103 kronor.

Det gör att alla medlemmar garanteras minst 664 kronor mer i månaden under avtalsperioden, som sträcker sig fram till den 31 januari 2012 (22 månader).

Sedan kan det bli mer beroende på hur pottpengarna fördelas.

För de som tjänar under 21 300 kronor i månaden i dag är avtalet under hela perioden värt drygt 3,5 procent.

Alla andra har fått 3,2 procent. Pappers en tiondel mer. Vad döljer sig i den tiondelen?

– Det är låglönesatsningen i år som ger utslag. Plus den utökade föräldraersättningen med ytterligare en månad och den kompletterande sjuklönen vid arbetsolycksfall.

Var strejken värd det ni fick ut extra?

– Ja, det måste jag säga. Vi spräckte Svenskt Näringslivs tak på 3,2 procent. Vi fick bättre lön, en låglönesatsning, en bättre pensionsavräkning och en bättre skrivning runt förtursrätten vid inhyrning än vad vi fått utan konflikt.

Vad hände med avräkningen för pensionerna?

– Vi har skjutit på avräkningen i två år. Det blir alltså inga avdrag för pensionspremierna den här avtalsperioden.

– Sedan ska vi diskutera frågan igen, men det är inte samma sak som att det då sker en fortsatt avräkning.

Nöjd med låglönesatsningen på 50 kronor första året?

– Det kunde varit mera, men det var så högt vi kunde komma. Men vi får inte glömma att hela löneökningen första året läggs ut lika för alla och åttio procent under det andra året.

– Det gör att avtalet har en tydlig låglöneprofil.

Bemanningsfrågan – bästa avtalet hittills eller?

– Vi hade krävt en ännu skarpare skrivning. Arbetsgivarens kan hyra in, men felaktig inhyrning som kränker företrädesrätten kan bestraffas.

– Med en del andra skrivningar kan nog det här anses vara det bästa så här långt.

Vad fick arbetsgivarna med sig?

– De fick en skrivning om reglerna i arbetstidskontot, att förläggningen av ledig tid kan fastställas genom lokala överenskommelser.

– Sen måste väl nivåerna på löneökningarna anses måttliga och det är något arbetsgivarna borde känna sig nöjda med – även om det kostat Skogsindustrierna något mer än på andra avtalsområden.

Relationen till Skogsindustrierna efter den här konflikten?

– Nu är det mycket heta känslor. Men det finns inget annat val än att komma tillbaka till normala relationer. Allt annat är en förlust både för branschen, våra medlemmar och arbetsgivarna.

Läs mer:


gw@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Tack alla kämpar – vi behöver er

KrönikaKraften i vår organisation har stegrats, fler och fler har fått veta vad Pappers gör och vad vi står för. Engagemanget från UNG 2020 finns med oss till efter coronakrisen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

DEBATTTrots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

1

Redo för framtiden

En ny generationAugust Wieser, som DA mötte 2017, har tagit studenten. Dessutom har han fått jobb på Billerud Korsnäs i Gävle. Men om han är pappersarbetare om tio år låter han vara osagt.

Arbetsrätten

”En modernisering – tillbaka till underkastelse och otrygghet”

DEBATTDärför blir förslaget en loska i ansiktet på föreningsrätten, skriver Gabriel Jöngren, ordförande i Pappers Avdelning 78.

1

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

2

Pappers hoppar av Las-förhandlingar

Pappers hoppar av de centrala förhandlingarna om arbetsrätten, som nu pågår mellan fack och arbetsgivare.

3

Löneligan för pappers- och massabruk

Lönestatistik | PappersHar du högre eller lägre lön än dina kollegor på grannbruken? Nu kan du för första gången se hur lönen utvecklats de senaste åren. För alla skiftformer.

Så fungerar de nya reglerna

DA guidarUnder coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

Coronakrisen

Här jobbar ­skiftarbetarna 40 procent

KORTTIDSAVTALPå Skåpafors händer inte mycket. Först stoppade man produktionen, sedan fick alla skiftarbetare gå hem. Men Pappersavdelningens ordförande Ulrik Jörback är ändå optimistisk. – Vi brukar klara oss även i lite sämre tider.

1

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

ArbetsmiljöBajamajor till entreprenörerna. Dygnet-runt-arbete för att minska smittan. Zinkgruvan har reparationsstopp – mitt i coronatider. Hundra man extra befinner sig innanför grindarna.

Pappers ställer in alla möten på grund av corona

Som en följd av coronaviruset ställer Pappers in alla inplanerade möten och utbildningar från och med i dag. GS och IF Metall har inget motsvarande totalstopp.

Avtal 2020

Avtal 2020: ”Inte så kul att ligga sist”

LönAvtalen går snart ut och mycket handlar förstås om lönen. Vi har besökt några industriarbetsplatser där siffran i lönekuvertet är central.

Pappers hoppas på högre lönelyft än det finländska

Avtal 2020I måndags avslutades en cirka två veckor lång strejk på finländska pappersbruk.

Här är lönerna på svenska pappersbruk 2019

Listor – snittlönerDe anställda på Swedpaper i Gävle drar in de högsta lönerna i Pappers. Det visar Dagens Arbetes kartläggning för 2019. Och generellt gäller att löneskillnaderna mellan toppen och botten ökar.

1

Lönerna på pappersbruken

Så många fick mer än 50 papp

LÖNER 792 pappersmedlemmar har fått en månadslön på över 50 000 kronor. Det är en ökning med nästan 30 procent jämfört med året innan. Återigen är det Gävleavdelningen Karskär som toppar listan.

Högsta månadslönen: 134 000 kronor

Pappers löner611 Pappersmedlemmar tjänade över 50 000 kronor i oktober i fjol – flest på Karskärs bruk. Siffrorna från förbundet som DA tagit del, omfattar grundlön och all annan extraersättning.

2
Södra Mönsterås har en snittlön på 31 078 kr/månaden. Foto: Jan Nordström

Oförändrat i lönetoppen

PAPPERS LÖNERÄven 2017 tjänade pappersarbetarna i Mönsterås mest i branschen, enligt DA:s unika kartläggning. Ytterligare tre bruk har numera en snittlön på över 30 000 kronor.

”Att må bra ska vara en självklarhet”

KrönikaFör mig är det självklart att hållbarhet ska gälla även personal, våra medlemmar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Matts Jutterström 1961 – 2019

Matts Jutterström 1961–2019. Foto: ADAM DAVER

Matts Jutterström är död

Matts Jutterström är död. Pappers ordförande blev bara 58 år. Han sörjs närmast av sin fru Andrea och barn och barnbarn. Han sörjs av alla oss som fick förmånen att träffa honom och arbeta tillsammans med honom.

3
Södra Mönsterås 31 756 kr i snittlön.

Tio bruk över drömgränsen

PAPPERSLÖNERMassabruket i Mönsterås betalar återigen de högsta lönerna i landet. Det visar Dagens Arbetes lönekartläggning för 2018.

Pappers Kongress

Klubbat: Storsatsning på unga

Född 1990 eller senare? Då bjuds du snart in till ett tre dagar långt party i Stockholm, för härmed ingår du i Pappers  största ungdomssatsning någonsin.

Jämn kamp om vice ordförandeposten

Ny förbundsstyrelseMatts Jutterström blir kvar som förbundsordförande för Pappers. Efter en jämn kamp om posten till förste vice ordförande sitter även Mikael Lilja kvar.

1

Pappers ska utreda digitalt medlemskap

Förbundsårsmötet gick emot förbundsledningen och sade ja till att Pappers snarast ska se över möjligheten till digital inträdesansökan. Det blev dock nej till att ändra ob-ersättningen.

Mer fokus på arbetsmiljöbrotten

Pappers har beslutat att öka trycket för att förbättra arbetsmiljön. Förbundet ska nu aktivt lobba för att mer resurser sätts in.

Foto: David Lundmark

”Vill ha ett ännu starkare förbund”

Dagens Arbete är på plats på Pappers kongress i Gävle. Inför starten ställde vi frågan till ett antal ombud: Vad förväntar du dig?

Bloggrubrik

Ett förbund med framtidstro och läsplattor

Ungdomssatsning, arbetsmiljö, sommarhetta – och läsplattor. Dagens Arbetes chefredaktör bloggar från Pappers kongress i Gävle.

Kongresslokalen Gävle konserthus. Foto: Albin Bogren/Gävle konserthus

Pappers samlas för kongress

Gävle 2018Vilka förslag kommer att hissas och vilka kommer att dissas? Och hur kommer den nya förbundsstyrelsen att se ut?

Strejkrätten

”Snubblande nära ett statarsystem”

DEBATT”Att hamnkonflikten kan få en lösning ändrar inte att S valt att utreda konflikträtten. Med inskränkt strejkrätt är svensk arbetsmarknad snubblande nära det gamla statarsystemet”, skriver Thomas Nilsson, avdelningsordförande för Pappers i Grycksbo och Patrik Liljeglöd, distriktsordförande för Vänsterpartiet i Dalarna.

2

”En skärpning är bara början”

Debatt”Facket möter i dag arbetsgivare som allt oftare utmanar skrivningarna i avtalen. Att i det läget försämra möjligheterna till det som är vår förutsättning för styrka i förhandlingarna – strejkrätten – är inte vad fackföreningsrörelsen behöver”, skriver Lars Wåhlstedt, förhandlingsombudsman på Pappers.

Efter ett inkörningsår för nya kartongmaskinen hoppas Husum på ordentlig utdelning 2018.

Svenska massabruken går för högvarv

Läget på brukenSvensk massa- och pappersindustri har flyt. Orderingången är god, massiva investeringar pågår och nerdragningar har ersatts med nyanställningar. Det visar DA:s unika sammanställning.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.