Industriarbetarnas tidning

Industriföretag gör storvinster

27 juli, 2010

Skrivet av

Svenska verkstadsföretag har levererat storvinster under sommaren.
Och i våras gick facken med på de lägsta löneökningarna under industriavtalets historia.
– När vi förhandlade i vintras var osäkerheten i ekonomin stor, säger Stefan Löfven, IF Metall ordförande (bilden).

Samtidigt som värmerekorden duggat tätt har cirka hälften av börsbolagen rapporterat sina halvårssiffror. Många bolag har redovisat stora vinster. I bräschen går den tunga verkstadsindustrin, AB Volvo gjorde till exempel en vinst efter finansnetto på 4,5 miljarder kronor för andra kvartalet 2010.

Motsvarande period ifjol gjorde bolaget en förlust på 7,7 miljarder kronor.

– Vad vi ser är en vinstexplosion i svenskt näringsliv, säger Esbjörn Lundevall, analyschef på SEB aktiehandel till Expressen.

De två senaste årens sparpaket med stora uppsägningar i industrin har lett till en arbetslöshet på 20 procent bland IF Metalls medlemmar. Det är den minskade kostymen som bidrar till företagens vinster och att marknaden i framförallt Asien tagit fart.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven är tydlig med att industriarbetarna ska få sin del av kakan:

– Det är våra medlemmars arbete som skapar vinsterna. Många har fått gå hem under krisen. Nu ser jag fram emot att företagen anställer, investerar och utbildar, säger han.

Trots de positiva siffrorna är IF Metallordföranden försiktigt optimistisk.

– En dipp i ekonomin kan komma igen. Vi har sett vad som hänt i flera andra europeiska länder.

IF Metallmedlemmarna får låga löneökningar (0,9 procent) i år trots höga vinster. Hur ser du på det?

– Vi ska komma ihåg att när vi satt och förhandlade såg det inte lika ljust ut. Vi tror ändå det leder till reallöneökningar, sett till hela avtalsperioden. Nu förväntar jag mig att företagen som gör vinst delar med sig till sina anställda och inte bara ökar aktieutdelningar och ger höga chefer bonus. Det kan vara lokala löneökningar eller vinstdelningssystem, säger Stefan Löfven.

Är du orolig för intern kritik inom förbundet att ni gått med på ett för lågt löneavtal?

– 2007 tecknade vi det lönemässigt bästa avtalet under industriavtalets historia. Då var kritiken större än vad den var i år. Men självklart kommer kraven att öka från medlemmarna när företagen går bättre. Det är bra. Det ska vara så.

Du kanske också vill läsa…

Den avhoppade nazisten

Den avhoppade nazisten

Sven-Erik Källman trodde han lämnat hatet bakom sig. I stället kom samtalet som fick honom att förstå: han kunde inte längre fly. I dag är han fackligt förtroendevald och S-politiker.
Men får man en andra chans och kan man förlåta sig själv?

”Därför ska jag demonstrera 1 maj”

”Därför ska jag demonstrera 1 maj”

Trots januariavtalets mindre bra delar är det betydligt bättre än alternativet. Nu ska vi driva politiken i en riktning som medlemmarna vinner på.

Valet är nu – och det är ditt!

”Visst finns det brister i Sverige. Men den svartmålning som vissa partier gör av vårt samhälle i stort stämmer helt enkelt inte”, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Vi behöver en svetsare i ledningen

Vi behöver en svetsare i ledningen

Valet kommer att vinnas från fikarummen. Vi industriarbetare behöver inte bara en offensiv industripolitik, utan även en aktiv välfärdspolitik.

Ännu en annorlunda kongress

Ännu en annorlunda kongress

Mycket digitalsnack, mycket unga ombud i talarstolen och en ny ordförande som inte liknar sina föregångare. Här skriver DA:s Harald Gatu från sin tolfte kongress, här dokumenterar fotografen Ylva Bergman sin första.

Anders Ferbe slutar som ordförande i IF Metall

Anders Ferbe slutar som ordförande i IF Metall

Anders Ferbe har meddelat IF Metalls valberedning att han inte ställer upp för en ny period som ordförande. Nu återstår två kandidater – vice ordförande Marie Nilsson och avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Nu går Sverige framåt igen

Nu går Sverige framåt igen

Efter åtta år med borgerligt styre går nu mycket åt rätt håll i politiken. Vi fortsätter att driva på – för industrijobben och för välfärden.

Ferbe om fortsättningen: Medlemmarna bestämmer

Ferbe om fortsättningen: Medlemmarna bestämmer

IF Metall håller kongress i maj nästa år, då ska en ny förbundsledning väljas. Då är förbundsordförande Anders Ferbe 63 år – men i en intervju med DA vill han inte säga om han vill fortsätta leda förbundet: ”Det finns bara en som ställer den frågan och det är valberedningen.”

Ökade klyftor oroar IF Metallare

En stor majoritet av IF Metalls medlemmar är oroade över ökade klyftor och över samhällsutvecklingen i stort. 79 procent av medlemmarna anser att politikerna borde minska klyftorna. Det framgår av en opinionsundersökning som Novus Opinion gjorde i månadsskiftet maj-juni genom intervjuer med 2 200 medlemmar i IF Metall. – Våra medlemmar ger i undersökningen bottenbetyg till […]

”Ungdomar har fel bild av industrin”

”Skitig, grå och monoton”. Det är den bild ungdomar i allmänhet har av industrin. En helt felaktig bild, ansåg deltagarna i seminariet ”Tro sjutton att de unga skyr industrin” i Almedalen på måndagen. – Ska vi kunna locka ungdomar till industrin måste vi alla hjälpas åt och skapa rätt bild av industrijobben. Det handlar om […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.