Industriarbetarnas tidning

GS inspireras av Sydafrika i kampen mot rasism

22 september, 2010

Skrivet av

Fackligt internationellt arbete handlar ofta om att Sverige ger stöd och hjälp utomlands. Nu gör fackförbundet GS tvärtom och hämtar inspiration från Sydafrika – hur motverkar man rasism?

– Ni står inför en svår utmaning, säger Thabani Mdlalose.

Han är vice generalsekreterare i det sydafrikanska facket för arbetare i bland andra energi-, pappers-, trä- och kemiska industrin (CEPPWAWU). Inbjuden av fackförbundet GS tog han del av slutspurten i den svenska valrörelsen och bevittnade hur Sverigedemokraterna fick mandat i riksdagen.

Egentligen bjöds Thabani Mdlalose in till GS för att berätta om hur CEPPWAWU organiserar sina avtalsförhandlingar och om deras framsteg i kampen mot hiv/aids. Men valutgången gav besöket ytterligare en dimension.

– Det är en motsättning att ett parti som kallar sig demokrater inte står för allas lika rättigheteter. Demokrati innebär jämlikhet, allas rätt att leva här och att motarbeta diskriminering.

Han menar att facken och politikerna måste exponera Sverigedemokraterna för folk, så att de kan se att partiets politik inte har med demokrati att göra.

– Ni måste intensifiera kampanjen, gata för gata, gatuhörn för gatuhörn. Inte en vecka eller två månader före valet, utan året runt.

Thabani Mdlalose vet vad han talar om. Kampen mot apartheid i Sydafrika innehöll internationella påtryckningar och bojkotter, men den starka kraften kom också underifrån, från folket.

Sedan dess har Sydafrika mött flera utmaningar, bland annat hiv- och aidsepidemin. Sydafrikas förre president Thabo Mbeki förnekade att sjukdomen fanns och förbjöd bromsmediciner. Men på bara några år har utvecklingen gått snabbt framåt.

Facken har varit starkt engagerade i utbildningsprogram för att öka medvetandet om sjukdomen. Nu vet alla hur man får hiv och hur man skyddar sig.

– Men vad gör vi för dem som redan är smittade? Vi förhandlade med arbetsgivarna och sa att ni investerar i maskiner och utrustning – nu är det dags att ni investerar i er personal.

I CEPPWAWU:s kollektivavtal står nu inskrivet att arbetsgivarna ska bekosta medicinen för anställda som smittats av hiv. Facket har också tryckt på regeringen och nu finns en försäkring som täcker arbetslösas kostnad för medicinen.

Flera utmaningar väntar, till exempel företag som hyr in personal och snabbt byter ut den om de kräver bättre villkor. I kollektivavtalen är inhyrning av personal förbjudet och nu arbetar CEPPWAWU för att regeringen ska lagstifta mot det.

Om detta och mycket mer berättade Mdlalose under en halvdags utbildning för ombudsmän på GS förbundskontor i Stockholm. Tanken är att starta ett slags utbyte av erfarenheter och idéer mellan förbunden.

Leif Mettävainio, internationellt ansvarig på GS, är van vid att GS stöttar och hjälper förbund i andra länder. Den här gången tänker han att GS kan lära sig mer av CEPPWAWU än tvärtom.

Du kanske också vill läsa…

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Kan krisen bli ett lyft för facket?

Kan krisen bli ett lyft för facket?

I flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Syna SD i sömmarna

Syna SD i sömmarna

SD vill skära ner nära tio miljarder på arbetsmarknads-området. Gå aldrig på att det skulle vara ett arbetarvänligt parti, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Bättre samverkan mellan myndigheter är ett viktigt steg för att komma tillrätta med arbetslivskriminaliteten. Men också att skyddsombuden nu får tillträde till alla arbetsplatser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetarrörelsen behöver sin historia

Strax före jul kom ett dystert besked: Arbetarrörelsens arkiv, ARAB måste skära ned kraftigt på bemanningen. Framförallt kommer tjänsterna på själva biblioteket att skäras ned. ARAB låg tidigare i anslutning till LO-borgen men har under de senaste tio åren legat ute i Huddinge, nära Södertörns högskola. Tyvärr har arkivet under en längre tid dragits med […]

”Därför ska du inte protest­rösta på SD”

”Därför ska du inte protest­rösta på SD”

Låt mig berätta vilken politik Socialdemokraterna vill genomföra – och hur SD röstat i viktiga frågor som rör din ekonomi och ditt arbetsliv, skriver Ermine Khachatryan (S).

Skyddsom­buden är livsviktiga

Skyddsom­buden är livsviktiga

Sedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Från hunddagis till fackordförande

Från hunddagis till fackordförande

För åtta år sedan drev Gabriel Jöngren ett hunddagis och visste knappt vad facket var för något. I dag är han processoperatör och ­ordförande för Pappers avdelning i Mariestad.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen