Industriarbetarnas tidning

Facken kartlägger Ikeas övertramp

30 juni, 2011

Skrivet av

Flera fackförbund samordnar sig för att förmå Ikea till en global uppgörelse om grundläggande rättigheter och villkor för alla anställda oavsett var i världen de arbetar.
– Ikea tenderar att sänka sig till den lägsta nationella nivån i det land de befinner sig, säger UNI:s Alke Boessiger.

Ikea har ett gott rykte, men på olika håll i världen vittnar fackförbund och anställda om att bilden av ett socialt ansvarstagande företag inte alls stämmer med verkligheten.

Dagens Arbete har tidigare berättat om det helägda dotterbolaget Swedwoods möbelfabrik i Danville i Virginia, USA. Där släpps inte facket in och anställda vittnar om sänkta löner, obligatorisk övertid, hot och repressalier, avsked utan orsak och en rädsla för att bli av med jobbet om det kommer fram att man har haft kontakt med facket.

Sedan en tid tillbaka jobbar svenska, utländska och internationella fack för att samordna sig och sätta press på Ikea. Under måndagen träffades representanter från fackförbundet GS, IF Metall, Handels och Unionen samt de globala facken UNI, BTI och ITUC i Stockholm.

– Vi jobbar hårt med att organisera så många anställda som möjligt runt om i världen. Det gör att vi blir starkare i förhandlingar med Ikea, säger Alke Boessiger, chef på det globala facket UNI:s sektion för handelsanställda.

Medlemsvärvningen blir också en sorts test på hur Ikea i olika länder reagerar på facklig aktivitet. Samtidigt har facken inlett en systematisk kartläggning av var och på vilka sätt Ikea kränker de anställdas rättigheter.

– När vi säger att det finns problem måste vi kunna visa vilka problemen är. Då kan vi också lyfta upp dem till Ikea, säger Alke Boessiger.

Under tisdagen träffade hon representanter från Ikeas HR-avdelningar. Målet på sikt är en global överenskommelse om en gemensam nivå för samtliga anställdas villkor samt att vissa grundläggande fackliga rättigheter ska gälla lika i alla länder.

– Ikea tenderar att sänka sig till den lägsta nationella nivån i det land de befinner sig.

– Vi kommer att ta upp de problem som finns, men vi kommer också att visa på de goda exemplen. I Sverige, Tyskland och andra europeiska länder fungerar det bra. Och i Malaysia har företaget gått från att bekämpa facket till att förhandla.

Ivana Hrdlickova Flygare, informationchef på Ikea försäljning i Sverige, säger att Ikea ständigt har en dialog med nationella och internationella fackförbund. Tisdagens möte kommer att följas upp av flera.

– Det var ett bra möte. Ikea vill ha en öppen och ärlig dialog med ömsesidig respekt.

– Ikeas ambition är att ha nöjda medarbetare. Vi vill vara en bra och bli en ännu bättre arbetsgivare. Det är en förutsättning för Ikeas fortsatta framgång.

Ivana Hrdlickova Flygare kan inte svara på om Ikea på sikt kommer sluta ett globalt ramavtal med UNI.

– Vi måste avvakta den dialog som har inletts nu.

I fallet Swedwood i Danville finns redan ett globalt avtal slutet mellan Ikea och det globala facket BTI (Bygg- och träarbetarinternationalen). Men det amerikanska facket IAMAW menar att Ikea här bryter både mot avtalet och sin egen uppförandekod samt att de kraftigt motarbetar en facklig organisering bland de anställda.

Danville är ett typiskt exempel på Ikeas dubbelmoral, anser Tim Noonan från ITUC.

– I Sverige har Ikea ingen antifacklig inställning, men i USA… det finns ingenting som stoppar dem från att uppföra sig i USA som de gör i Sverige. Men de väljer att luta sig mot de sämsta sidorna av amerikansk arbetsrätt.

Ivana Hrdlickova Flygare säger att den bilden av Ikea inte stämmer.

– Allt baseras på legala krav, nationellt och internationellt och naturligtivs Ikea Iway. Våra minimikrav är ofta högre än de lokala bestämmelserna. Ikea ska alltid vara ”fair”.

Texten är kompletterad 30 juni 2011.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.