”I stället för c-ordet – låt oss prata om sexkurvan”

Varje gång jag hör c-ordet nämnas på nyheterna tänker jag säga klitorisollon högt, skriver författare Anneli Jordahl.

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Anders Pettersson, Ronny Lindqvist, Peter Henriksson och Leif Eriksson har tröttnat på att Volvos ledning beordrar övertid nästan varenda helg. Nu måste IF Metall få till en förändring i kollektivavtalet, anser de. Foto: VERONIKA LJUNG–NIELSEN

Krav att jobba helg efter helg

IF METALLS KONGRESS

Volvo tvingar anställda till övertid. Med avtalet i ryggen. Nu måste avtalet ändras, kräver IF Metallmedlemmar i Köping.
– För att slippa övertid krävs i princip ett eget dödsfall, säger klubbordföranden Leif Eriksson ironiskt.

Frågan är inte ny. Det handlar om Teknikföretagens och IF Metalls gemensamma kommentarer till Teknikavtalet, som debatterats sedan de kom till 2005.

I kommentarerna framgår tydligt att arbetstagaren är skyldig att arbeta övertid om arbetsgivaren anser att det är nödvändigt. Något som många företag utnyttjar till det yttersta.

På Volvo Powertrain i Köping beordrar arbetsgivaren övertid, främst på helger, utan att ta hänsyn till personalens behov av att slippa.

– Individen måste få tillbaks makten över sin fritid, säger klubbordföranden Leif Eriksson.

Sedan i julas har företagsledningen beordrat övertid för samtliga vid 21 tillfällen. Anledningen är att växellådstillverkningen går bra. Under krisen sades över 400 personer upp. I dag är arbetsstyrkan uppe på samma nivå som innan nedgången, skillnaden är att de flesta anställts via bemanningsföretag.

– Jag vägrade jobba över en helg. I stället skulle jag hjälpa en kompis som skilt sig. Då fick jag en varning, eller erinran som det heter, säger Peter Henriksson.

Peter Henriksson berättar att Volvos krav på övertid bidrar till att personalgrupperna splittras.

– Det blir gnäll på de som inte ställer upp.

Han har själv svårt med övertid på helgerna på grund av engagemang som idrottsledare.

– Ensamstående föräldrar har problem med barnvakt. Men det är inget godtagbart skäl enligt arbetsgivaren, säger Leif Eriksson.

Varje vecka sitter han i samtal med medlemmar som mår dåligt. Övertiden blir en press. De anställda känner sig aldrig lediga. Ofta finns ingen framförhållning. Först på torsdagen meddelas övertidsbehovet för helgen.

För att få till stånd en förändring har IF Metallklubben i Köping tagit initiativ till en motion till förbundets kongress i juni.

– Jag har en känsla av att förbundsledningen börjar förstå oss. Det gjorde de inte tidigare, säger Leif Eriksson.

De anställda på Volvo i Köping är inte ensamma om sina problem. Många motioner har kommit in till kongressen, men frågan kommer inte att behandlas där. Förbundet skickar övertidsmotionerna till avtalsrådet.

– Vi måste få en debatt. Det här blir en stor fråga i avtalsrörelsen, spår Leif Eriksson.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä är medveten om problemen.

– Det är främst inom tillverkningsindustrin med löpande band och tajt bemanning. Jag vill inte föregå kongressen eller avtalsråd. Men visst vet vi att det är jättebekymmer på vissa arbetsplatser, främst inom fordonsindustrin. Det här är en av flera viktiga frågor, säger han.

Fakta: Övertiden ökar

Industriarbetare jobbar allt mer övertid, uppgången är tydligt efter finanskrisen. Mellan 2009 och 2010 ökade övertiden för maskinoperatörer med 9,5 procentenheter. Montörer stod för en ökning på 7,2 procentenheter och för gjutare och svetsare ökade övertiden med 4,3 procentenheter. Källa: Du&Jobbet

Fakta: Motioner övertid

Avdelning 4 Södra Västerbotten, 12 Uppland, 17 Mälardalen vill:

Ta upp övertidsreglerna i förhandlingarna.

Verka för att övertid bara ska kunna tas ut efter överenskommelse mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Att övertidsuttaget inte ska kunna utökas utöver de avtalade 150 timmarna vid uttag av ledighet från kompensationsledighets- eller arbetstidsförkortningsbank.

Avdelning 2 Norrbotten, 4 Södra Västerbotten, 21 Södertälje vill:

Att medlemmarna får större bestämmanderätt över de timmar som ligger utanför ordinarie arbetstid.

Avdelning 38 Mellersta Kalmar vill:

Utreda frågan om hur begränsningsregler av kravet på övertid kan se ut samt ställa krav på begränsningsregler i kommande avtalsförhandlingar.

Läs mer:


md@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Arbetsrätten

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

1

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Så ser ditt anställningsskydd ut

DA REDER UTSå ser anställningstryggheten ut i dag för visstidare, för inhyrda – och för den som chefen tycker är besvärlig. Här är förändringarna som politiker, fack och arbetsgivare vill se.

Så fungerar de nya reglerna

DA guidarUnder coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

LO-tappet

Kan krisen bli ett lyft för facket?

CoronaeffektenI flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Joachim Dagerud på Mälarplast. Foto: Lina Larsson

"Jag trivs just här"

ÖGONBLICKETKlockan är 16.08 på Mälarplast AB i Eskilstuna.

Illustration: Josephine Skapare

Får chefen neka min semester?

Fråga om jobbet | LedighetHar arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej?

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

Krisstöd

”Klokt och moget av Volvo”

AB Volvo drar tillbaka aktieutdelningen. Ett moget och klokt beslut av ägarna, tycker facket.

7

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

1

Stora aktieutdelningar ger indraget krisstöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

1

Regionala skyddsombud

”Skyddsombud behövs i kris”

KRÖNIKADet är minst sagt upp­rörande att de, mitt under pågående coronakris, meddelar att de tänker rösta nej till förslaget att låta de regionala skydds­ombuden komma in på fler arbetsplatser, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Ingen utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud

TillträdesrättRegeringens förslag om att ge regionala skyddsombud rätt att komma in på arbetsplatser där facket inte har några medlemmar kommer att röstas ner. Flera partier går i dag samman för att stoppa förslaget.

1

”Det är de små arbetsplatserna som behöver oss”

Regionala skyddsombud är oroliga över utvecklingen. Vad blir steg två, frågar de sig. Och kommer Arbetsmiljösverige monteras ner ytterligare?

”Jag har fått lära mig att ha tålamod”

Martin Gunnarsson är smålänningen som vill pröva nya sätt att värva medlemmar till IF Metall, och som med åren lärt sig att lugna ner sig lite.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

DebattJag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Nödår, strejker, slit – och äventyr

ArbetarhistoriaHur var det att vara arbetare för hundra år sedan? Med usel lön, eländiga villkor och en polis som sköt skarpt. DA:s Pontus Ohlin hittar ett gammal­t brev och söker svar.

Efter coronan

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall. Foto: Ylva Bergman

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

DEBATTStaten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Passa på att utbilda de anställda”

Korttidspermitterade bör få utbildning. Bättre det än att folk går hemma och bygger altaner, säger förre Metallordföranden Göran Johnsson.

”Krisen kräver en framtids­grupp”

Industriledaren Carl Bennet tycker det är dags för näringslivet att överge kortsiktighet och utflyttning av produktion.

2

Gravid? Risk att du förlorar pengar

Väntar du barn och har ett riskfyllt jobb? Då kan du bli förbjuden att jobba – och förlora inkomst. Det hände Sandra Ekholm i Oxelösund.

Coronakrisen

”Det får inte bli en falsk trygghet”

Världsdagen för arbetsmiljöVad händer om du jobbar på ett USA-ägt företag som kräver munskydd för alla, åtta timmar om dagen? I Kristianstad fick skyddsombudet Susanne Alekova handskas med det.

Jesper Johansson är tjugosex år och har varit huvudskyddsombud i mer än två år. Foto: Åke Ericson

Sätter stopp för smittan

Nya risker.Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen

Svensk fordonsindustri startar upp sin produktion i mindre skala. På Volvo powertrain i Köping har montörer som varit permitterade i fyra veckor börjat komma tillbaka till jobbet.

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

ArbetsmiljöBajamajor till entreprenörerna. Dygnet-runt-arbete för att minska smittan. Zinkgruvan har reparationsstopp – mitt i coronatider. Hundra man extra befinner sig innanför grindarna.

Coronakrisen – dag för dag

TidslinjeAllt hände så fort. Här kan du följa utvecklingen när det nya coronaviruset spreds över världen. Vilka konsekvenser det fick, och fortfarande får, med ett särskilt fokus på svensk industri.

Tillbaka på Scania efter fyra veckor

I dag kommer en stor del av Scanias permitterade personal tillbaka till jobbet. Luigi Garrapa är en av dem, och han har dubbla känslor. DA mötte honom redan när fabriksportarna slog igen den 24 mars.

Sekab ställer om till handsprit

OMSTÄLLNINGDomsjö fabriker skänkte 65 000 liter etanol till grann­fabriken Sekab, som snabbt ställde om till att producera handsprit och desinfektionsmedel. Och fler fabriker har ställt om sin verksamhet.

IF Metall håller kongress i Västerås

300 kongressombud får förbereda sig för att åka till Västerås i höst. Nu är det klart att IF Metalls kongress blir på Aros Congress Center den 23–27 november i år.

Vi ska klara krisen – tillsammans

KRÖNIKANu kraftsamlar vi alla våra resurser och gör allt vi kan för att minska oron och öka tryggheten. Just nu gäller det att rädda jobb och se till att industriarbetare som trots allt blir arbetslösa kan försörja sig, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.