”Bekväma tider föder veka människor”

Det känns som att året 2020 kommer att handla om klimat och konflikt mer än på länge, skriver Stefan Eriksson.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

Anders Pettersson, Ronny Lindqvist, Peter Henriksson och Leif Eriksson har tröttnat på att Volvos ledning beordrar övertid nästan varenda helg. Nu måste IF Metall få till en förändring i kollektivavtalet, anser de. Foto: VERONIKA LJUNG–NIELSEN

Krav att jobba helg efter helg

IF METALLS KONGRESS

Volvo tvingar anställda till övertid. Med avtalet i ryggen. Nu måste avtalet ändras, kräver IF Metallmedlemmar i Köping.
– För att slippa övertid krävs i princip ett eget dödsfall, säger klubbordföranden Leif Eriksson ironiskt.

Frågan är inte ny. Det handlar om Teknikföretagens och IF Metalls gemensamma kommentarer till Teknikavtalet, som debatterats sedan de kom till 2005.

I kommentarerna framgår tydligt att arbetstagaren är skyldig att arbeta övertid om arbetsgivaren anser att det är nödvändigt. Något som många företag utnyttjar till det yttersta.

På Volvo Powertrain i Köping beordrar arbetsgivaren övertid, främst på helger, utan att ta hänsyn till personalens behov av att slippa.

– Individen måste få tillbaks makten över sin fritid, säger klubbordföranden Leif Eriksson.

Sedan i julas har företagsledningen beordrat övertid för samtliga vid 21 tillfällen. Anledningen är att växellådstillverkningen går bra. Under krisen sades över 400 personer upp. I dag är arbetsstyrkan uppe på samma nivå som innan nedgången, skillnaden är att de flesta anställts via bemanningsföretag.

– Jag vägrade jobba över en helg. I stället skulle jag hjälpa en kompis som skilt sig. Då fick jag en varning, eller erinran som det heter, säger Peter Henriksson.

Peter Henriksson berättar att Volvos krav på övertid bidrar till att personalgrupperna splittras.

– Det blir gnäll på de som inte ställer upp.

Han har själv svårt med övertid på helgerna på grund av engagemang som idrottsledare.

– Ensamstående föräldrar har problem med barnvakt. Men det är inget godtagbart skäl enligt arbetsgivaren, säger Leif Eriksson.

Varje vecka sitter han i samtal med medlemmar som mår dåligt. Övertiden blir en press. De anställda känner sig aldrig lediga. Ofta finns ingen framförhållning. Först på torsdagen meddelas övertidsbehovet för helgen.

För att få till stånd en förändring har IF Metallklubben i Köping tagit initiativ till en motion till förbundets kongress i juni.

– Jag har en känsla av att förbundsledningen börjar förstå oss. Det gjorde de inte tidigare, säger Leif Eriksson.

De anställda på Volvo i Köping är inte ensamma om sina problem. Många motioner har kommit in till kongressen, men frågan kommer inte att behandlas där. Förbundet skickar övertidsmotionerna till avtalsrådet.

– Vi måste få en debatt. Det här blir en stor fråga i avtalsrörelsen, spår Leif Eriksson.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä är medveten om problemen.

– Det är främst inom tillverkningsindustrin med löpande band och tajt bemanning. Jag vill inte föregå kongressen eller avtalsråd. Men visst vet vi att det är jättebekymmer på vissa arbetsplatser, främst inom fordonsindustrin. Det här är en av flera viktiga frågor, säger han.

Fakta: Övertiden ökar

Industriarbetare jobbar allt mer övertid, uppgången är tydligt efter finanskrisen. Mellan 2009 och 2010 ökade övertiden för maskinoperatörer med 9,5 procentenheter. Montörer stod för en ökning på 7,2 procentenheter och för gjutare och svetsare ökade övertiden med 4,3 procentenheter. Källa: Du&Jobbet

Fakta: Motioner övertid

Avdelning 4 Södra Västerbotten, 12 Uppland, 17 Mälardalen vill:

Ta upp övertidsreglerna i förhandlingarna.

Verka för att övertid bara ska kunna tas ut efter överenskommelse mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Att övertidsuttaget inte ska kunna utökas utöver de avtalade 150 timmarna vid uttag av ledighet från kompensationsledighets- eller arbetstidsförkortningsbank.

Avdelning 2 Norrbotten, 4 Södra Västerbotten, 21 Södertälje vill:

Att medlemmarna får större bestämmanderätt över de timmar som ligger utanför ordinarie arbetstid.

Avdelning 38 Mellersta Kalmar vill:

Utreda frågan om hur begränsningsregler av kravet på övertid kan se ut samt ställa krav på begränsningsregler i kommande avtalsförhandlingar.


md@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Anna Johansson (S)

”Det ska vara svårt, dyrt och krångligt att fuska”

SkuggsamhälletNu svarar politiker i arbetsmarknadsutskottet på frågor om arbetslivskriminalitet och skuggsamhället. Först ut är utskottets ordförande Anna Johansson (S).

Arbetsgivaren som ville vara laglig

ArbetslivskriminalitetAnto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

2

Bortstädad: Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Tidslinje: Så har skuggsamhället vuxit fram

TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Illustration, person som källsorterar

Vad gör jag med korken till mjölken?

PlaståtervinningHur plast ska återvinnas är inte alltid lätt att veta. Och hur mycket av den svenska plasten återvinns faktiskt? DA reder ut ett par oklarheter.

”Vi män måste helt enkelt rycka upp oss”

GÄSTKRÖNIKA | INDUSTRIN OCH KLIMATETSe lite djupare på klimatfrågorna än skattesatsen på bränsle och plastkassar, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

Debatt arbetsmiljö

Dödsolyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

DEBATT | ARBETSMILJÖVad händer om arbetsmiljöombudet utsätts för trakasserier, eller inte kan begära skyddsstopp eller arbetsmiljöåtgärder? Det frågar Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud på IF Metall, efter Svenskt Näringslivs förslag med arbetsmiljöombud istället för fackligt tillsatta regionala skyddsombud.

1

Avtal 2020

Ordföranden för Facken inom industrin

Industrifacken kräver 3,0 procent

Det finns ingen anledning att växla ned löneökningstakten. Det anser Facken inom industrin som kräver 3,0 procent på ett år.

Det är vi som får Sverige att funka

KRÖNIKADet råder ingen tvekan. Vi är redo för en kraftmätning med arbetsgivarna inför ett nytt avtal 2020, skriver Marie Nilsson, ordförande för IF Metall.

Från filmen om märket.

Striden om märket

VIDEO: MÄRKETIndustrins modell för lönesättning är under press. Dagens Arbete förklarar varför, och visar i en film vad märket är.

1

Här är kraven LO vill få igenom i avtalsrörelsen

Avtal 2020Låglönesatsning, slopad vållandeprövning för arbetssjukdomar och inbetalning av avtalspension från första arbetsdagen. Det är några av LO-kraven i avtalsförhandlingarna.

GS-facket: Väl värt att samordna sig kring

GS-fackets medlemmar berörs endast marginellt av låglönesatsningen, men den är oerhört viktig av solidariska skäl, tycker avtalssekreterare Madelene Engman.

Pontus Georgsson

Pappers lämnar LO-samordningen

I likhet med Kommunal väljer även Pappers att lämna LO-samordningen. ”Det finns ingen samordning att ställa sig bakom”, sa förbundsordförande Pontus Georgsson till DA på onsdagen.

IF Metall: Kommunal hade kunnat använda låglönesatsningen

LO-samordningenNär andra begär extra, begär Kommunal extra extra, tycker IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Därför kunde de inte ställa upp på kraven på extra satsningar till exempelvis barnskötare och undersköterskor.

1

Kommunal lämnar LO-samordningen

Kommunal väljer att dra sig ur LO-samordningen efter att inte fått igenom sina krav. Pappers: Det är djupt olyckligt.

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

DA frågarVilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

2

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

3

Med satiren som livsstil

EWK-vinnareKarin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Varannan ung tycker att jobbet är tungt

ArbetsmiljöUnga industriarbetare har svårare än äldre att säga i från, visar IF Metalls arbetsmiljöundersökning. De tycker att arbetet är tyngre, mer enformigt och känner mer olust inför jobbet än sina äldre jobbarkompisar.

Gruvarbetare kommer upp ur gruvan

Kolarbetarna slipper ta smällen i Spanien

Nedlagda gruvorVem ska betala notan när industrin måste bli renare? Inte arbetarna, tycker spanska regeringen, som storsatsar på dem som förlorar jobben.

1

”Det är ungefär som att fiska”

PROFILENMikael Rönnvall hade aldrig kört motorsåg tidigare. Men för tre år sedan bestämde han sig för att testa motorsågskonst.

Ring of fire

ÖGONBLICKET  Klockan är 16.48 i den brandskadade skogen i Kårböle i Hälsingland.

Drogerna ska bort – inte människorna

KRÖNIKAVi måste hjälpas åt att få bort alkohol och droger från våra arbetsplatser – och se till att de som fastnat i missbruk får hjälp, skriver Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

”Metoo-rörelsen gav skjuts åt föreskriften”

DA MÖTERUnder sina fem år på Arbetsmiljöverkets har Erna Zelmin-Ekenhem sett hur de psykosociala arbetsmiljöproblemen uppmärksammats allt mer.

Delpension

Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

Har du koll på att du får pengar till den nya delpensionen? Anställda kan förlora tusenlappar när arbetsgivare missar att betala in premien. Vi visar hur du kollar ditt pensionsbesked.

”Det är skönt att komma ifrån jobbet”

Sugen på att jobba mindre när du blir äldre? Möjligheten finns, men det är svårt för de flesta att få det att gå runt ekonomiskt. I stålindustrin, däremot, har man sparat extra till pensionen länge.

”Skulle gärna vara mer med barnbarnen”

På Svenska Fönster i Edsbyn är det inte ovanligt att gå ner i tid när pensionsåldern närmar sig. En riktig långhelg varannan vecka kan göra de sista yrkesåren lite lättare.

Läs allt om avtal 2020 här

Motorer i Volvo Cars fabrik i Skövde.

Skövdefacket försiktigt positivt till nya motorbolaget

Facket på Volvo Cars motorfabrik i Skövde är försiktigt positivt till Geelys planer på att lägga tillverkningen av förbränningsmotorer i ett eget bolag – ser möjligheter att växa. Men det finns en oro att man missar elektrifieringen.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.