Industriarbetarnas tidning

Löfven: Vi vill ha del av produktivitetsökningen

11 augusti, 2011

Skrivet av

Den ekonomiska oron i världen förändrar inte avtalskraven, säger Stefan Löfven, IF Metalls förbundsordförande.

De svenska företagen mår bra, enligt Löfven.

– Än kan vi inte se att orderingång, produktivitetsutveckling eller lönsamhet har påverkats negativt.

– Vi ställer våra lönekrav utifrån den verkliga ekonomin, inte utifrån några tvära kast på börsen.

Stefan Löfven betonar att facken måste formulera sina lönekrav efter vad som är långsiktigt försvarbart. Det räcker inte med att titta på vad som händer för dagen.

– Vi vill ha del av de produktivitetsförbättringar som görs och vi vill ha en reallöneutveckling för våra medlemmar.

– Vi har haft en så stark utveckling av produktiviteten att vi därför kan ta ut något högre löneökningar än hos konkurrentländerna.

Men blir det inte ett problem med att formulera lönekrav som ska hålla på lång sikt om världsekonomin kan ta så tvära kast och i ett slag förändra förutsättningarna för en avtalsrörelse?
– Jo, det är sannolikt svårare idag än tidigare. Ser man på Industriavtalet så var de fyra första uppgörelserna treåriga. Den typen av långa uppgörelser har blivit svårare att göra.

Och det beror på världsekonomin?
– Ja, världsekonomin flätas samman allt mer, en process som pågått en längre tid. Förr kunde olika länder och olika kontinenter gå i olika takt, men det gäller inte nu på samma sätt.

– Visst, det har blivit svårare att förutse. Däremot tyder allt på att de stora viktiga nationerna går mot mer koordination för att undvika jättekriser. På så vis kan världsekonomin bli mer förutsägbar.

Nu vet vi ju inte om världsekonomin brakar ihop igen som hösten 2008.
– Många ser dagens kris som en del av just den krisen, att vi är inne i en andra fas av finanskrisen. Vid uppgångar är det inte ovanligt att det blir tillfälliga nedgångar.

– Men vi ser inget i krisen som gör att efterfrågan sjunker för företagen. Tvärtom fortsätter världsmarknaden att växa. Och det är utifrån förhållandena i denna reala ekonomi som vi formulerar våra avtalskrav.

Senast den 30 september ska facken inom industrin lämna över avtalskraven till arbetsgivarna. Den 5 september räknar facken med att kunna presentera sin avtalsplattform.

Du kanske också vill läsa…

Den avhoppade nazisten

Den avhoppade nazisten

Sven-Erik Källman trodde han lämnat hatet bakom sig. I stället kom samtalet som fick honom att förstå: han kunde inte längre fly. I dag är han fackligt förtroendevald och S-politiker.
Men får man en andra chans och kan man förlåta sig själv?

”Därför ska jag demonstrera 1 maj”

”Därför ska jag demonstrera 1 maj”

Trots januariavtalets mindre bra delar är det betydligt bättre än alternativet. Nu ska vi driva politiken i en riktning som medlemmarna vinner på.

Valet är nu – och det är ditt!

”Visst finns det brister i Sverige. Men den svartmålning som vissa partier gör av vårt samhälle i stort stämmer helt enkelt inte”, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Vi behöver en svetsare i ledningen

Vi behöver en svetsare i ledningen

Valet kommer att vinnas från fikarummen. Vi industriarbetare behöver inte bara en offensiv industripolitik, utan även en aktiv välfärdspolitik.

Ännu en annorlunda kongress

Ännu en annorlunda kongress

Mycket digitalsnack, mycket unga ombud i talarstolen och en ny ordförande som inte liknar sina föregångare. Här skriver DA:s Harald Gatu från sin tolfte kongress, här dokumenterar fotografen Ylva Bergman sin första.

Anders Ferbe slutar som ordförande i IF Metall

Anders Ferbe slutar som ordförande i IF Metall

Anders Ferbe har meddelat IF Metalls valberedning att han inte ställer upp för en ny period som ordförande. Nu återstår två kandidater – vice ordförande Marie Nilsson och avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Nu går Sverige framåt igen

Nu går Sverige framåt igen

Efter åtta år med borgerligt styre går nu mycket åt rätt håll i politiken. Vi fortsätter att driva på – för industrijobben och för välfärden.

Ferbe om fortsättningen: Medlemmarna bestämmer

Ferbe om fortsättningen: Medlemmarna bestämmer

IF Metall håller kongress i maj nästa år, då ska en ny förbundsledning väljas. Då är förbundsordförande Anders Ferbe 63 år – men i en intervju med DA vill han inte säga om han vill fortsätta leda förbundet: ”Det finns bara en som ställer den frågan och det är valberedningen.”

Ökade klyftor oroar IF Metallare

En stor majoritet av IF Metalls medlemmar är oroade över ökade klyftor och över samhällsutvecklingen i stort. 79 procent av medlemmarna anser att politikerna borde minska klyftorna. Det framgår av en opinionsundersökning som Novus Opinion gjorde i månadsskiftet maj-juni genom intervjuer med 2 200 medlemmar i IF Metall. – Våra medlemmar ger i undersökningen bottenbetyg till […]

”Ungdomar har fel bild av industrin”

”Skitig, grå och monoton”. Det är den bild ungdomar i allmänhet har av industrin. En helt felaktig bild, ansåg deltagarna i seminariet ”Tro sjutton att de unga skyr industrin” i Almedalen på måndagen. – Ska vi kunna locka ungdomar till industrin måste vi alla hjälpas åt och skapa rätt bild av industrijobben. Det handlar om […]