Industriarbetarnas tidning

”Man begär för mycket av industriarbetarna ”

5 september, 2011

Skrivet av

AVTAL 2011

Gärna extra pengar till andra grupper, men inte hur mycket som helst. Därför säger IF Metall nej till LO-förslaget om jämställdhetspotter.
– Man begär för mycket av industriarbetarna, säger Stefan Löfven, IF Metalls förbundsordförande.

I LO:s styrelse reserverade han sig tillsammans med GS och Livs mot majoritetens förslag till jämställhetspotter på 100 kronor extra för avtalsområden med en snittlön under 22 400 kronor.

LO-förslaget missgynnar lågavlönade inom IF Metall, anser Stefan Löfven.

– Vi har också lågavlönade inom vårt förbund, varav de flesta är kvinnor. Och inte bara inom tvätt och textil. Vi har lågavlönade även på teknikavtalets område. Som ligger betydligt under snittet både på Kommunal och Handels.

Hur skulle jämställdhetspotten ha påverkat dem om ni hade sagt ja till LO:s krav?

– De skulle ha fått se att andra fick ut betydligt mer. Det är just det som är bekymret. Andra kan få mer, men inte hur mycket som helst.

  IF Metall kunde gå med på 60 kronor mer till andra. Men inte mer.

  Så här säger Stefan Löfven:

  – Inom LO:s representantskap har vi varit överens om att vi vill satsa speciellt på särskilda grupper. Alla är inte felavlönade inom ett avtalsområde.

  – Repskapet sa att ungefär en tredjedel av avtalsområdena under en viss nivå skulle samla in till en extra pott.

  – Vi kan tänka oss upp till 60 kronor. Om man använder 60 kronor uträknat på alla för en tredjedel – då är det faktiskt 180 kronor. Om man säger att det är hälften, då är det 120 kronor och det är banne mig ingen dålig pott.

  – Där har man passerat gränsen för vad industriarbetare och lågavlönade industriarbetare kan tänka sig för att andra ska få mer.

  Innebär det att ni väljer att göra en annan prioritering än att stödja lågavlönade inom andra förbund?
  – Fel, vi är beredda att göra det. Dels med kronpåslaget, det kostar i sig.

  – Att använda ett lägsta krontal blir betydligt dyrare på hela LO-området än inom industrin. De får procentuellt mer.

  – Och dels alltså med potten. Men sammantaget kan det inte bli hur mycket som helst. Därför vi har också lågavlönade och de ska inte behöva se att fler ha betydligt mer.

  LO-kravet utgår ju inte från könssammansättningen inom ett avtalsområde utan en snittlön på 22 400 kronor. Det finns väl sådana avtalsområden inom IF Metall som skulle ha gynnats av LO:s jämställdhetspott?
  – Vi kommer att tillgodose att våra medlemmar inte kommer sämre ut. Ett medel är kronpåslag.

  Vad betyder det här för LO-samordningen?
  – Jag vet inte. Nu ska vi ha en diskussion både om FI-plattform och LO-samordning på vårt avtalsråd. Sedan får vi se. Inget av förbunden vet ju vad svaret blir. Vad förbunden svarar återstår att se.

  LO tar också upp frågan om visstidsanställningar som inte finns med i FI-plattformen. Hur ser du på det kravet?
  – Det kravet är absolut befogat. Det har vi inga problem med. Vi måste begränsa andelen visstidsanställningar. I praktiken har vi på de flesta av våra avtalsområden inom IF Metall löst frågan och reglerat den i våra avtal. Vi ska se till att andra förbund få bättre lösningar.

  Men den här sprickan, är du inte rädd för att det kommer att försvaga såväl industrifacken som resten av LO?
  – Vi vet inte det. Men alla har ju sina uppdragsgivare och man ska i slutändan ta hem någonting till sina egna. Alla har vi våra rötter så att säga.

  – Stämningen hos oss är sån att vi har haft ett helvete under den här krisen med hög arbetslöshet, det har varit krisavtal och väldigt tufft. Då är stämningen den att vi kan vara solidariska med dem som kan få något mer. Men det finns en gräns. Den gränsen är nådd i och med det här förslaget och då kan inte jag backa upp det.

  Du kanske också vill läsa…

  Den avhoppade nazisten

  Den avhoppade nazisten

  Sven-Erik Källman trodde han lämnat hatet bakom sig. I stället kom samtalet som fick honom att förstå: han kunde inte längre fly. I dag är han fackligt förtroendevald och S-politiker.
  Men får man en andra chans och kan man förlåta sig själv?

  ”Därför ska jag demonstrera 1 maj”

  ”Därför ska jag demonstrera 1 maj”

  Trots januariavtalets mindre bra delar är det betydligt bättre än alternativet. Nu ska vi driva politiken i en riktning som medlemmarna vinner på.

  Valet är nu – och det är ditt!

  ”Visst finns det brister i Sverige. Men den svartmålning som vissa partier gör av vårt samhälle i stort stämmer helt enkelt inte”, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

  Vi behöver en svetsare i ledningen

  Vi behöver en svetsare i ledningen

  Valet kommer att vinnas från fikarummen. Vi industriarbetare behöver inte bara en offensiv industripolitik, utan även en aktiv välfärdspolitik.

  Ännu en annorlunda kongress

  Ännu en annorlunda kongress

  Mycket digitalsnack, mycket unga ombud i talarstolen och en ny ordförande som inte liknar sina föregångare. Här skriver DA:s Harald Gatu från sin tolfte kongress, här dokumenterar fotografen Ylva Bergman sin första.

  Anders Ferbe slutar som ordförande i IF Metall

  Anders Ferbe slutar som ordförande i IF Metall

  Anders Ferbe har meddelat IF Metalls valberedning att han inte ställer upp för en ny period som ordförande. Nu återstår två kandidater – vice ordförande Marie Nilsson och avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

  Nu går Sverige framåt igen

  Nu går Sverige framåt igen

  Efter åtta år med borgerligt styre går nu mycket åt rätt håll i politiken. Vi fortsätter att driva på – för industrijobben och för välfärden.

  Ferbe om fortsättningen: Medlemmarna bestämmer

  Ferbe om fortsättningen: Medlemmarna bestämmer

  IF Metall håller kongress i maj nästa år, då ska en ny förbundsledning väljas. Då är förbundsordförande Anders Ferbe 63 år – men i en intervju med DA vill han inte säga om han vill fortsätta leda förbundet: ”Det finns bara en som ställer den frågan och det är valberedningen.”

  Ökade klyftor oroar IF Metallare

  En stor majoritet av IF Metalls medlemmar är oroade över ökade klyftor och över samhällsutvecklingen i stort. 79 procent av medlemmarna anser att politikerna borde minska klyftorna. Det framgår av en opinionsundersökning som Novus Opinion gjorde i månadsskiftet maj-juni genom intervjuer med 2 200 medlemmar i IF Metall. – Våra medlemmar ger i undersökningen bottenbetyg till […]

  ”Ungdomar har fel bild av industrin”

  ”Skitig, grå och monoton”. Det är den bild ungdomar i allmänhet har av industrin. En helt felaktig bild, ansåg deltagarna i seminariet ”Tro sjutton att de unga skyr industrin” i Almedalen på måndagen. – Ska vi kunna locka ungdomar till industrin måste vi alla hjälpas åt och skapa rätt bild av industrijobben. Det handlar om […]

  Arbetsrätt Striden om las

  IF Metall: Vad finns det för alternativ?

  IF Metall: Vad finns det för alternativ?

  Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

  Bra att regeringen lyssnar på parterna

  Bra att regeringen lyssnar på parterna

  Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

  Blandade känslor för regeringens las-besked

  Blandade känslor för regeringens las-besked

  ”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

  Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

  Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

  Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

  LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

  LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

  En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

  Välj förnuftet framför fundamentalismen

  Välj förnuftet framför fundamentalismen

  Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

  ”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

  ”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

  Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

  Las-förhandlingarna återupptas

  Las-förhandlingarna återupptas

  För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

  Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

  Industrifacken skickar hem sina delegationer

  Industrifacken skickar hem sina delegationer

  Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

  Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

  Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

  Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

  ”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

  ”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

  På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

  Att förhandla löneförhöjningar under coronan

  Att förhandla löneförhöjningar under coronan

  Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

  Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

  Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

  Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

  Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

  Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

  Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

  Arbetarna räddar Sverige ur krisen

  Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

  Tuff väg till ett rättvist avtal

  Tuff väg till ett rättvist avtal

  Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.