Industriarbetarnas tidning

Rekordstora utdelningar – igen

1 september, 2011

Skrivet av

Trots ovissheten i världsekonomin är aktieutdelningarna uppe i samma rekordnivåer som strax före finanskrisen 2008.

Det visar Dagens Arbetes graskning av aktieutdelningarna i tjugo industrikoncerner med verksamhet i Sverige.

I år delar de tjugo företagen ut 88 miljarder ut till aktieägarna. Det är mer än för rekordåret 2008.

Då, när stämmorna hölls på våren ett halvår före kraschen, delade man ut pengar baserat på den vinst företagen gjorde under högkonjunkturåret 2007.

Sedan kom krisen. De allra flesta företag drog ner på utdelningarna, somliga delade inte ut ett öre.

Men de goda tiderna för aktieägarna är tillbaka, trots ovissheten i världsekonomin.

Många företag delar i år ut mer än vad de gjorde rekordåret 2008: Scania, SKF, Boliden, ABB, Atlas Copco, Trelleborg, SCA och Electrolux.

Electrolux fortsätter sin strategi att flytta produktion till lågkostnadsländer. I Motalafabriken är Peter Karlsson nu den ende metallarbetaren som är kvar.

– Vi var en lönsam fabrik, varje spis vi tillverkade gick med vinst.

Men det spelade ingen roll. Fabriken lades ned och verksamheten flyttade till Polen. Aktieägarna fick sitt: nästan två miljarder att dela på.

De stigande aktieutdelningarna irriterar facket. Stefan Löfven, IF Metalls förbundsordförande säger:

– Först ska direktörerna ha sina löner och bonusar. Sedan ska ägarna ha aktieutdelning. Till sist ska de titta på oss och säga att det inte finns något utrymme för löneökningar. Det där håller inte.

– Aktieutdelningar, vd-löner och bonusar hänger ihop därför att de har att göra med investeringar. Och naturligtvis löneutrymme.
– Det är ju styrelsen som föreslår bolagsstämman hur mycket av överskottet som ska delas ut
Samma styrelse har till uppgift att se till företagets helhet.

Men det är fel att ta med aktieutdelningar när man pratar löneutrymme, säger Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen.

– De hör inte ihop, säger han.

– Det är upp till ägaren att bestämma hur man disponerar avkastningen i förhållande till andra placeringar.

Och nivån på utdelningen bestäms ytterst av avkastningskrav man har. Alltså hur mycket pengar man ska få tillbaka. Den nivån sätts globalt, säger Weihe.

– Ofta får man intrycket av att aktieutdelningen är en slags gåva. Men den är ju en avkastning som den får som tar en risk med sin investering. Den ska sättas i relation till andra investeringar, till exempel i guld.

Du kanske också vill läsa…

Klart med bonus till Dometic-ledning

Den nygamla ledningen för kylskåpstillverkaren Dometic fick igenom sitt krav på ersättningar i mångmiljonklassen. De anställda i Motala får nöja sig med 30 kronor extra i timmen för att stanna kvar tills fabriken läggs ner. Det skuldtyngda bolaget Dometic närmade sig konkurs och togs över av de kreditgivande bankerna i slutet av augusti i år. […]

”Nordea måste ta sitt ansvar för Dometic”

Nu måste Nordea ta sitt ansvar i Dometic. IF Metallklubben i Motala skriver till Nordeas vd och kräver att de måste sätta sig i styrelsen. Varför tar de inte ansvar för sina pengar? undrar facket. IF Metallklubbens ordförande Kenny Wikström undrar vad Nordea håller på med. – De äger företaget, men tar inte ansvar för […]

Gott hopp för Electrolux

Framtiden för spistillverkaren Electrolux i Motala är fortfarande oviss – men nu med ett betydande hopp. Det konstaterar IF Metallklubbens ordförande Peter Karlsson. Den centrala förhandlingen om spisfabrikens framtid i Motala, som skulle hållas i dag tisdag, är inställd. De lokala förhandlingarna ska i stället återupptas. Bakgrunden är att Electrolux signalerat att tillverkningen vid fabriken […]

”De bryr sig inte om oss i Motala”

– Det är riktigt, riktigt fult, det som händer med Dometic AB i Motala. Det konstaterar IF Metallklubbens ordförande Kenny Wikström. Han är upprörd och i måndags lade arbetskamraterna vid kylskåpstillverkaren ned arbetet. Kylskåpstillverkaren Dometic AB i Motala ska lägga ned. Eller rättare sagt, produktionen ska flytta till staden Elkhart, Indiana, USA. Det är inte […]

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen