Industriarbetarnas tidning

”De bryr sig inte om oss i Motala”

26 augusti, 2009

Skrivet av KJELL JOHANSSON

– Det är riktigt, riktigt fult, det som händer med Dometic AB i Motala. Det konstaterar IF Metallklubbens ordförande Kenny Wikström. Han är upprörd och i måndags lade arbetskamraterna vid kylskåpstillverkaren ned arbetet.

Kylskåpstillverkaren Dometic AB i Motala ska lägga ned. Eller rättare sagt, produktionen ska flytta till staden Elkhart, Indiana, USA.

Det är inte nödvändigt för företagets del. Det har en löntagarkonsult konstaterat. Och IF Metallfacket vid Dometic bedömer att det inte är något fel på produktionen i Motala. Det är efterfrågan som varit låg till följd av den ekonomiska världskrisen.

Men kylskåpstillverkaren i Motala har tecknat avtal med ledningen i Elkhart om att flytta produktionen dit. Att bygga upp fungerande tillverkning i lagerlokalerna i Elkhart beräknas gå på 70 miljoner, enligt pressuppgifter i USA.

Styret i staden Elkhart har lovat Dometic skattelättnader och subventioner. Men flytten blir aldrig någon vinstaffär för företaget, bedömer klubbordföranden Kenny Wikström, IF Metall. Han sitter med i företagets bolagsstyrelse.

I måndags gick kreditgivande banker in, med Nordea i spetsen, och tog över företaget. Det närmade sig konkurs.

Samtidigt avslöjade DN att fem personer i Dometics ledning försökt pressa bankerna. Vd Fredrik Möller, vice vd Håkan Söderström, ekonomichef Jan Lindstedt, Asienchefen Tat Li samt Tysklandschefen Joachim Kinscher krävde, enligt DN, sammanlagt närmare 800 miljoner kronor extra i bonusar och ersättningar för att stanna kvar och försöka rädda företaget.

Uppgifterna ledde till att produktionen stannade i Dometics fabrik i Motala.

I IF Metallklubben är de upprörda och förundrade. De ser ett allvarligt systemfel i svenskt näringsliv när det som pågår är möjligt.

– Personerna i fråga bryr sig inte om konsekvenserna för oss i Motala eller på andra håll bara de kan berika sig själva. De räknar väl med att det hela är glömt om några år.

Det konstaterar Kenny Wikström, ordförande i IF Metall-klubben. Kenny Wikström berättar att han, både i egenskap av fackordförande och som de anställdas representant i bolagsstyrelsen, sökt vd Fredrik Möller en längre tid. Vd Fredrik Möller vill inte höra av sig.

Du kanske också vill läsa…

Klart med bonus till Dometic-ledning

Den nygamla ledningen för kylskåpstillverkaren Dometic fick igenom sitt krav på ersättningar i mångmiljonklassen. De anställda i Motala får nöja sig med 30 kronor extra i timmen för att stanna kvar tills fabriken läggs ner. Det skuldtyngda bolaget Dometic närmade sig konkurs och togs över av de kreditgivande bankerna i slutet av augusti i år. […]

”Nordea måste ta sitt ansvar för Dometic”

Nu måste Nordea ta sitt ansvar i Dometic. IF Metallklubben i Motala skriver till Nordeas vd och kräver att de måste sätta sig i styrelsen. Varför tar de inte ansvar för sina pengar? undrar facket. IF Metallklubbens ordförande Kenny Wikström undrar vad Nordea håller på med. – De äger företaget, men tar inte ansvar för […]

Gott hopp för Electrolux

Framtiden för spistillverkaren Electrolux i Motala är fortfarande oviss – men nu med ett betydande hopp. Det konstaterar IF Metallklubbens ordförande Peter Karlsson. Den centrala förhandlingen om spisfabrikens framtid i Motala, som skulle hållas i dag tisdag, är inställd. De lokala förhandlingarna ska i stället återupptas. Bakgrunden är att Electrolux signalerat att tillverkningen vid fabriken […]

Rekordstora utdelningar – igen

Rekordstora utdelningar – igen

Trots ovissheten i världsekonomin är aktieutdelningarna uppe i samma rekordnivåer som strax före finanskrisen 2008. Det visar Dagens Arbetes graskning av aktieutdelningarna i tjugo industrikoncerner med verksamhet i Sverige. I år delar de tjugo företagen ut 88 miljarder ut till aktieägarna. Det är mer än för rekordåret 2008. Då, när stämmorna hölls på våren ett […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?