Industriarbetarnas tidning

Klart med bonus till Dometic-ledning

7 september, 2009

Skrivet av

Den nygamla ledningen för kylskåpstillverkaren Dometic fick igenom sitt krav på ersättningar i mångmiljonklassen. De anställda i Motala får nöja sig med 30 kronor extra i timmen för att stanna kvar tills fabriken läggs ner.

Det skuldtyngda bolaget Dometic närmade sig konkurs och togs över av de kreditgivande bankerna i slutet av augusti i år. Sedan dess har förhandlingar pågått mellan bankerna och den gamla ledningen. Det har bland annat handlat om ledningens krav på ekonomisk ersättning för att stanna kvar och driva företaget vidare.

Nu är det klart att det starkt kritiserade ersättningsavtalet har gått igenom. Som minst ger avtalet Dometicledningen 100 miljoner kronor. Som mest kan det bli 1,2 miljarder.

– Det är jättesvårt för mig att förstå, säger Kenny Wikström, IF Metalls klubbordförande vid Motalafabriken.

Facket har protesterat högljutt mot ledningens ekonomiska krav. Fackklubben i Motala hade helst sett att hela ledningen byttes ut i stället för att få extra betalt. Kenny Wikström sitter som arbetstagarrepresentant i bolagets styrelse och reserverade sig i fredags mot styrelsebeslutet att låta vd Fredrik Möller stå kvar som firmatecknare.

Under ett möte i fredags försökte Kenny Wikström också protestera mot ledningens bonuspaket, men han fick aldrig chansen att säga vad han ville. Han har därför begärt ett nytt möte, men väntar fortfarande på besked.

Rutger Wachtmeister är marknadschef på Dometic. Han ingår inte i den så kallade seniora ledning som kan räkna hem största delen av bonusen, men han kommer inte att gå lottlös. Dometic ska betala ut 100 miljoner kronor till ledningen och relevanta medarbetare i bolaget bara för att de stannar kvar.

– Det är en återbetalning för investeringar som många av oss har gjort i bolaget. Det här motsvarar bara en del av det vi har investerat.

Men tillhör det inte spelreglerna att man som aktieägare kan förlora investerade pengar?

– Jo. Men vi måste motivera att folk stannar kvar. Annars hade vi skapat många väldigt besvikna människor som förväntas arbeta vidare i bolaget.

Avtalet, som Dagens Nyheter tagit del av, innehåller också en prestationsbaserad bonus som faller ut först om Dometic gör en vinst på minst en miljard kronor. Som mest kan avtalet ge 1,2 miljarder kronor, men då måste Dometic överträffa sitt toppresultat från 2007.

Ledningens bonuspaket sticker extra i ögonen på de anställda vid Motalafabriken, som ska flyttas till USA. IF Metall har i sin tur drivit krav på att deras medlemmar ska kompenseras för beslutet, men här handlar det om helt andra nivåer.

– Vi hamnade på trettio kronor extra i timmen. Det är vad vi får som plåster på såren för att stanna kvar tills produktionen flyttar, säger Kenny Wikström.

Du kanske också vill läsa…

”Nordea måste ta sitt ansvar för Dometic”

Nu måste Nordea ta sitt ansvar i Dometic. IF Metallklubben i Motala skriver till Nordeas vd och kräver att de måste sätta sig i styrelsen. Varför tar de inte ansvar för sina pengar? undrar facket. IF Metallklubbens ordförande Kenny Wikström undrar vad Nordea håller på med. – De äger företaget, men tar inte ansvar för […]

Gott hopp för Electrolux

Framtiden för spistillverkaren Electrolux i Motala är fortfarande oviss – men nu med ett betydande hopp. Det konstaterar IF Metallklubbens ordförande Peter Karlsson. Den centrala förhandlingen om spisfabrikens framtid i Motala, som skulle hållas i dag tisdag, är inställd. De lokala förhandlingarna ska i stället återupptas. Bakgrunden är att Electrolux signalerat att tillverkningen vid fabriken […]

”De bryr sig inte om oss i Motala”

– Det är riktigt, riktigt fult, det som händer med Dometic AB i Motala. Det konstaterar IF Metallklubbens ordförande Kenny Wikström. Han är upprörd och i måndags lade arbetskamraterna vid kylskåpstillverkaren ned arbetet. Kylskåpstillverkaren Dometic AB i Motala ska lägga ned. Eller rättare sagt, produktionen ska flytta till staden Elkhart, Indiana, USA. Det är inte […]

Rekordstora utdelningar – igen

Rekordstora utdelningar – igen

Trots ovissheten i världsekonomin är aktieutdelningarna uppe i samma rekordnivåer som strax före finanskrisen 2008. Det visar Dagens Arbetes graskning av aktieutdelningarna i tjugo industrikoncerner med verksamhet i Sverige. I år delar de tjugo företagen ut 88 miljarder ut till aktieägarna. Det är mer än för rekordåret 2008. Då, när stämmorna hölls på våren ett […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.