Industriarbetarnas tidning

”Nordea måste ta sitt ansvar för Dometic”

17 november, 2009

Skrivet av

Nu måste Nordea ta sitt ansvar i Dometic. IF Metallklubben i Motala skriver till Nordeas vd och kräver att de måste sätta sig i styrelsen. Varför tar de inte ansvar för sina pengar? undrar facket.

IF Metallklubbens ordförande Kenny Wikström undrar vad Nordea håller på med.

– De äger företaget, men tar inte ansvar för det. Hur kan de hantera spararnas pengar så lättvindigt?

Flytten till USA riskerar att bli dubbelt så dyr som beräknat, säger Kenny Wikström,som också sitter i Dometics bolagsstyrelse. Där sitter ingen från huvudägarna, alltså den grupp av banker som i september tog över Dometic från ett brittiskt riskkapitalbolag.

Kenny Wikström har nu skrivit ett brev till Nordeas vd Christian Clausen och krävt att banken sätter sig i Dometics styrelse.

Nordea säger genom sin informationschef Helena Östman:

– Vi har inte för avsikt att ta plats i styrelsen. Det är inte vår policy i sådana här situationer.

Att Nordea skulle gå in i styrelsen och riva upp flytten till USA är inte aktuellt, enligt Östman.

När bankerna tog över ”var beslutet om verksamheten i Motala fattat”.

– Det är inte vår roll att ingripa i den operativa verksamheten, säger hon

Kenny Wikström anser att banken handskas vårdslöst med spararnas pengar.

– Jag förstår inte varför de tillåter galningar att styra företaget åt helvete.

Det var i våras som Dometics ledning, med nye vd:n Fredrik Möller i spetsen, beslutade att lägga ner fabriken i Motala. I april ska tillverkningen ha flyttats till en fabrik i USA som ännu inte finns mer än som en utrymd lagerlokal.

Flytten underkändes av konsultrapport från Fackrådet. Att flytta verksamheten skulle bli betydligt dyrare än vad företagsledningen påstått, enligt konsultrapporten.

Dessutom riskeras produkternas kvalité och goda renommé, enligt konsultrapporten. Detta bekräftats också av rapporter från USA, enligt finansiella aktörer med god inblick i branschen och Dometic.

Dometic anses tillverka världens bästa kylskåp för husvagnar och husbilar. Fram till 2001 tillhörde fabriken Electrolux.

Just nu har fabriken 400 anställda.

– Men företaget vill ta in 160 till för att bygga upp en buffert inför stängningen, säger Kenny Wikström.

– Samtidigt har vi inget material att jobba med. Underleverantörerna har dragit sig ur. Det är rent ut sagt ett kaotiskt läge.

Dagens Arbete har utan framgång sökt Dometics vd Fredrik Möller för en kommentar.

Du kanske också vill läsa…

”Skatteflykt handlar om ideologi”

”Skatteflykt handlar om ideologi”

”Panamaskandalen är tveklöst ett av historiens största journalistiska avslöjanden, och ett drama som kommer pågå flera månader till. Men framförallt är den kanske en påminnelse om en stor skiljelinje i moralfrågor mellan högern och vänstern”, skriver Dennis Jörnmark Callstam.

Nordea: ”Inga pengar har flyttats”

Pappers fonderade medel på 945 miljoner kronor förvaltas inte alls via Luxemburg, utan förändringarna som gjorts är bara administrativa, enligt Nordea.

Klart med bonus till Dometic-ledning

Den nygamla ledningen för kylskåpstillverkaren Dometic fick igenom sitt krav på ersättningar i mångmiljonklassen. De anställda i Motala får nöja sig med 30 kronor extra i timmen för att stanna kvar tills fabriken läggs ner. Det skuldtyngda bolaget Dometic närmade sig konkurs och togs över av de kreditgivande bankerna i slutet av augusti i år. […]

Nordea stöder bilfackens krav

Nordeas chefsekonom Annika Winsth är försiktigt optimistisk om den ekonomiska framtiden. Hon tror att botten i konjunkturen snart är nådd och vi därefter kan få en relativt snabb återhämtning. Men Annika Winsth menar att ekonomin behöver en knuff uppåt av regeringen och tycker att man snabbt ska införa en skrotningspremie på bilar, liksom en miljöbilspremie. […]

Gott hopp för Electrolux

Framtiden för spistillverkaren Electrolux i Motala är fortfarande oviss – men nu med ett betydande hopp. Det konstaterar IF Metallklubbens ordförande Peter Karlsson. Den centrala förhandlingen om spisfabrikens framtid i Motala, som skulle hållas i dag tisdag, är inställd. De lokala förhandlingarna ska i stället återupptas. Bakgrunden är att Electrolux signalerat att tillverkningen vid fabriken […]

”De bryr sig inte om oss i Motala”

– Det är riktigt, riktigt fult, det som händer med Dometic AB i Motala. Det konstaterar IF Metallklubbens ordförande Kenny Wikström. Han är upprörd och i måndags lade arbetskamraterna vid kylskåpstillverkaren ned arbetet. Kylskåpstillverkaren Dometic AB i Motala ska lägga ned. Eller rättare sagt, produktionen ska flytta till staden Elkhart, Indiana, USA. Det är inte […]

Rekordstora utdelningar – igen

Rekordstora utdelningar – igen

Trots ovissheten i världsekonomin är aktieutdelningarna uppe i samma rekordnivåer som strax före finanskrisen 2008. Det visar Dagens Arbetes graskning av aktieutdelningarna i tjugo industrikoncerner med verksamhet i Sverige. I år delar de tjugo företagen ut 88 miljarder ut till aktieägarna. Det är mer än för rekordåret 2008. Då, när stämmorna hölls på våren ett […]

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.