Industriarbetarnas tidning

Artister uppe i det blå

11 november, 2011

Skrivet av ANDERS JANSSON

”Landet och havet, de är långt ifrån mig”. Kanadensiska Feist befinner sig högt i skyn i låten Cicadas and Gulls.

Fler högtflygande låtar:

 • Dean Martin Volare
 • Vikingarna Flyg fri
 • Nick Cave To Be By Your Side
 • R Kelly I Believe I Can Fly
 • Newkid Luftens hjältar
 • Steve Miller Band Fly Like An Eagle
 • Pearl Jam Given To Fly
 • Abba Eagle
 • Bette Midler Wind Beneath My Wing
 • Åsa Jinder Tänk om mänskor kunde flyg
 • The Fifth Dimension Up Up And Awa
 • Foo Fighters Learn To Fl
 • Westlife Flying Without Wing
 • Wiz Khalifa Fly Solo
 • Roxette Wish I Could Fly
 • Nicole Kidman One Day I’ll Fly Away
 • Céline Dion Fly
 • Lynyrd Skynyrd Free Bird
 • Buffalo Springfield Expecting to Fly
 • Olsen Brothers Fly On The Wings Of Love

På nya skivan Metals fascineras Feist (bilden) av livet där uppe. Hon klättrar mot molnen, pratar med fåglar och lär känna himlen.

Musikaliskt råder det ingen tvekan om att Feist kan flyga. Nu verkar det som hon vill veta hur man gör rent fysiskt.

Tom Petty kan nog hjälpa till. Han saknar vingar men har ändå börjat flyga i Learning to fly. Fast han är inte fullärd. Allt som kommer upp måste komma ner och Tom Petty tycker det är svårt att landa.

Nedgången bekymrar inte Frank Sinatra. Han vill ta med sin käresta till varmare breddgrader i Come fly with me. Väl upp i luften tror han att änglarna kommer att hurra, för de är ju tillsammans.

Drifters är också förälskade flygare. De känner kärlekens vindar i Flyga över himmelen blå. Tillsammans med sin älskade svävar de bland molnen och har ingen lust att komma ner.

Vissa flyger för frihetens skull.  Nelly  Furtado varnar sin partner för att hon kommer att försvinna i I’m like a bird. Precis som en fågel vet hon inte var hon hör hemma och måste bara flyga iväg.

Micke Rickfors avundas fåglarnas frihet. Därför har han bestämt sig för att köpa vingar för pengarna och flyga tusentals mil i Vingar. Lenny Kravitz vill också ge sig av. ”Jag önskar att jag kunde jag flyga upp i skyn”, sjunger han i Fly away.

Drömmen om att kunna flyga är gammal.

I den grekiska mytologin satte Ikaros på sig ett par vingar och flydde fångenskapens Kreta. Iron Maiden berättar hans historia i The flight of Icarus. De konstaterar att Ikaros kom för nära solen och att hans vingar blev ”till aska, aska till hans grav”.

Att det kan gå illa när människan utmanar naturen vet även Charlotte Gainsbourg. Hon är passagerare på störtande flight AF607105 och sjunger om sitt livs sista minuter.

Farorna med att flyga stoppar inte människan. Kanske beror det på att många tänker som Alicia Keys i How it feels to fly:

”Jag riskerar att falla bara för att få veta hur det känns”.

Du kanske också vill läsa…

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Tre julskivor som inte frestar på

Tre julskivor som inte frestar på

Nu är det julmusik i var butik, ofta samma bjällerklang överallt. DA:s Marie Edholm väljer tre julskivor som inte frestar på.

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Vi som har fyllt 40 hade fågeldansen och Lambada. Dagens ungdom hittar inspiration på helt andra håll. Eller? Hur nytt är det egentligen att flossa, dansa flapper och take the L?

Ny snurr på vinylskivan

Ny snurr på vinylskivan

Den var dödförklarad för bara lite drygt 10 år sedan, men sedan har försäljningen av vinylskivor exploderat. DA:s Ricardo Burrows har skrivit och läst in ett reportage om diskjockeys, kultförklarade skivbutiker och vinylpressfabrikanter.

Sånger från andra sidan

DA:s Pontus Ohlin tipsar om tre jul- och nyårslåtar med stjärnor som slocknat.

7 retroboxar att lägga under granen

7 retroboxar att lägga under granen

En ståtlig låda med ett ogenomträngligt innehåll man bara storknar inför? Eller lyxbiljetten in i en spännande musikvärld? De bästa cd-boxarna har en tanke, ett tema. DA:s Harald Gatu guidar dig till sju pärlor.

Volvomontören blev megakändis

Volvomontören blev megakändis

305 583 407 spelningar har låten The Ocean hittills spelats på Spotify. För Volvomontören Mikael Persson har ett fritidsprojekt kastat om hela hans liv.

Gå ner till floden

Gå ner till floden

The River handlar om floden som symbol för hoppet om en bättre tillvaro. Berättaren Bruce Springsteen besöker Sverige två gånger i sommar.

Musik som spolar kröken

Musik som spolar kröken

Musiken har problem med spriten. Det finns betydligt fler förskönande fylleskildringar än låtar om att nyktra till.

Sånger från en hjälte

Sånger från en hjälte

Den 19 november för 100 år sedan avrättades Gävlebon Joel Hägglund i USA . Men Joe Hills sånger lever än och har inspirerat Joan Baez, Bob Dylan, Woody Guthrie, Fred Åkerström – och Stephen King, skriver DA:s Harald Gatu.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.