Industriarbetarnas tidning

Eldsjälar

1 december, 2011

De vill alla bidra till förändring och ett bättre samhälle. Det kan handla om kampen för den lilla människan, mänskliga rättigheter, tillhörighet, identitet, solidaritet eller det konstnärliga skapandets villkor.

Sanna Sjöswärd

  • Född 1973 i Teheran, Iran. Bosatt i Stockholm. Utbildad på Nordens Fotoskola och verksam som frilansfotograf.
  • Har tidigare publicerat bildreportaget/boken Rötter i Dagens Arbete (Nr 4 2005). Väckte stor uppmärksamhet med självbiografin Min mamma är en persisk prinsessa (Norstedts 2009).

 

Fotografen Sanna Sjöswärd porträtterar i boken Eldsjälar (Bladh by Bladh), människor som brinner för något och som vågar ta strid för sina tankar och handlingar. Det handlar om en fotografisk resa genom Sverige där de intervjuade får berätta om sig själva, sin situation och den samtid de verkar i. Dagens Arbete har valt att ge ett kortare smakprov.

Bildrep-raman17
Rosa Taikon, Ytterhogdal Född: I en buss i Tibro, 1926. Yrke: Debattör och silversmed Brinner för: romers rättigheter.

 

”Svenska romer har med tiden fått ett himmelrike jämfört med romer i andra länder. Vi bor i vanliga bostäder, romska barn kan gå i skola och ta studenten. Min pappa skulle inte tro sina ögon om han fick se situationen i dag. Det är klart att jag är glad att det har skett stora framsteg, att ghettona är borta, att romer tar examina och skriver böcker. Att samerna, judarna, tornedalingarna, sverigefinnarna och romerna har fått status som svenska minoriteter. Skolorna har också fått uppgiften att undervisa om detta. Men jag har varit på flera skolor där eleverna inte vet någonting. Fördomarna finns kvar och dem får vi dras med.”

bildrep-raman3
Shima Niavarani, Stockholm Född: 1985 (Teheran, Iran). Yrke: Skådespelerska. Brinner för: Skådespeleriet.

”I början ville jag leka mycket med orden och språket, nu jobbar jag mer med det fysiska uttrycket och mer med karaktärer. Nu riktar jag mig snarare till folk än till etablissemanget. Mitt mål är varje gång att åskådarens hjärta ska bulta på ett särskilt sätt. När jag står på scenen eller framför en kamera släpper jag min självmedvetenhet och minns knappt någonting efteråt. Jag står inte där för att bli godkänd eller beundrad, det är förmedlandet som är huvudsaken. Och det är då jag tror att den som sitter i salongen har en chans att verkligen bli berörd.”

Syster Karin, Knivsta Född: 1958. Yrke: Nunna. Brinner för: Flyktingbarn.
Syster Karin, Knivsta
Född: 1958.
Yrke: Nunna.
Brinner för: Flyktingbarn.

”Jag ville ha tio egna barn när jag var liten, men jag har fått så många fler. Vi helgeandsystrar ser på flyktingarna som någonting Gud gett oss. Av någon anledning tycker han att det behövs, det vi gör här (i Alsike kloster, anm). Alla som kommer till oss ska vara som barn av vår familj och kunna känna sig hemma här. Det är grundinställningen och det är också vårt sätt att leva.”

Michael Nyqvist, Stockholm Född: 1960. Yrke: Skådespelare. Brinner för: Teater.
Michael Nyqvist,
Stockholm
Född: 1960.
Yrke: Skådespelare.
Brinner för: Teater.

”En drivkraft för mig är den storvulna känslan av att träffar jag rätt så kan världen ändras, inte så att det bli fred på jorden. Men någonting kan ändras lite. Jag gör mina försök, genom att spela teater och genom att skriva och jag har verkligen inte lyckats. Men tron på att någonting, åtminstone rent teoretiskt, skulle kunna ändras bara genom någons inlevelse – den tron är inte det sämsta. Ödet tror jag ändå inte på. Jag tror på orsak och verkan. Jag tror på kärlek. Jag hatar vidskepelse. Jag avskyr människor som har recept på hur man ska leva.”

Art Kosol, Stockholm Född: 1932 (Bangkok, Thailand). Yrke: Fd FN-anställd/entreprenör. Brinner för: Välgörenhet.
Art Kosol, Stockholm
Född: 1932 (Bangkok, Thailand).
Yrke: Fd FN-anställd/entreprenör.
Brinner för: Välgörenhet.

”Varför kom jag att viga mitt liv åt välgörenhet? Det berodde absolut mest på att min far i det avseendet var ett mycket högt föredöme för mig. Hela livet har jag velat följa i hans fotspår. Under åren i regeringens närhet och senare som medlem av regeringen tog han betydelsefulla initiativ för uppbyggnaden av ett socialt skyddsnät i Thailand. Många av de projekt jag är engagerad i har fokus på hjälpbehövande kvinnor och barn. Barnen måste få komma i första hand, eftersom de är världens framtid. Kvinnor måste få särskilt stöd för att de i många länder saknar rättigheter.”

Christer Mattsson, Kungälv Född: 1971. Yrke: Lärare/föreläsare. Brinner för: Antirasism.
Christer Mattsson, Kungälv
Född: 1971.
Yrke: Lärare/föreläsare.
Brinner för: Antirasism.

”Jag tror inte att någon föds ond. Jag vill till och med hävda att vi föds goda, snarare än neutrala. Det lilla barnet har förmåga att knyta an till vem som helst, eftersom det behöver någon som kan ta hand om det. Sedan kan barnet utveckla interaktion och kärlek. Förmågan att utveckla och bevara relationer är själva definitionen av godhet i mina ögon och den föds alla barn med. Om man lever i en intolerant kontext, om det är intolerant hemma, i släkten, bland kompisar, då är det rätt troligt att man hittar vägen till en destruktiv gruppering, särskilt om den finns i närheten.”

 

Oddvar Johnson, Knappåsen Född: 1931 i Norge. Yrke: Vårdare inom psykiatrin/hunduppfödare. Brinner för: Varghybrider.
Oddvar Johnson, Knappåsen
Född: 1931 i Norge.
Yrke: Vårdare inom psykiatrin/hunduppfödare.
Brinner för: Varghybrider.

”Den ras jag nu fått fram kallas Svensk Varghund, och det namnet har jag tagit patent på. Jag önskar att den en gång ska bli godkänd som ras, men det är inte något primärt för mig. Det viktiga för mig är att den ska erkännas som den speciella hund den är. När jag skulle korsa in varg i mina schäferhundar, då gick jag först långt, långt tillbaka i hundarnas stamtavla för att se att de inte hade haft några sjukdomar och inte hade uppvisat någon aggressivitet.

Jag har haft en mening med det jag gjort hela tiden. Det som oroar mig är när folk korsar mina varghundar med andra hundar, som exempelvis dobermann. Eller när de sköter hundarna illa. Gör du det kan du till och med få en pudel att bli aggressiv.”

 

Joyce Kimwaga Lundin, Katrineholm Född: 1955 (Muheza, Tanzania). Yrke: Lärare/ordförande för Internationella föreningen för invandrarkvinnor, IFFI, i Katrineholm. Brinner för: Entreprenörskap hos invandrarkvinnor.
Joyce Kimwaga Lundin, Katrineholm
Född: 1955 (Muheza, Tanzania).
Yrke: Lärare/ordförande för Internationella föreningen för invandrarkvinnor, IFFI, i Katrineholm.
Brinner för: Entreprenörskap hos invandrarkvinnor.

”Vad vi gjort i alla dessa år är att arbeta fram en entreprenöriell infrastruktur. Nu finns det färsk statistik från vårt eget mikrofinansinstitut: Summa 172 personer har konsulterat oss, hittills har fyrtiotre företag skapats som tillsammans sysselsätter femtioen personer … Vi har jobbat i fyra län, Stockholm, Sörmland, Östergötland och Västergötland. Finansvärlden är lika mansdominerad överallt och på attityderna är det ingen större skillnad. Fy fasiken, det finns mycket av fördomar och gubbvälde att bekämpa! Men vi ger oss inte. Vi har gjort resultat, vi fick tio miljoner och vi har redan gett mer än det tillbaka till samhället.”

Anne Sjögren, Göteborg. Född: 1953. Yrke: Sjuksköterska. Brinner för: De papperslösas rättigheter.
Anne Sjögren, Göteborg.
Född: 1953.
Yrke: Sjuksköterska.
Brinner för: De papperslösas rättigheter.

”Vi är ett nätverk som hjälper papperslösa människor med den vård de behöver. En alternativ vårdcentral är vad vi är, sedan tretton år tillbaka. Våren 2011 presenterades äntligen en statlig utredning om papperslösas rätt till vård i Sverige. Om nu riksdagen – efter alla dessa år! – bestämmer sig för en lag som garanterar även dessa människor samma rätt till sjukvård, då skulle jag kunna sluta med det här slitet. Då kan jag börja arbeta mot klimatförändringarna eller någonting annat som också är viktigt. Men så länge människor i vårt land sorteras framför ingången till sjukhusen, så länge måste jag som sjuksköterska arbeta för att Sverige i det avseendet ska bli ett civiliserat samhälle.”

Bildrep-raman11

Lennart Nilsson, Stockholm Född: 1922. Yrke: Fotograf. Brinner för: Fotografi.

”För mig personligen är arbetet i hög grad journalistiskt. Det är det alltid. Precis som när jag riktade kameran mot farfar inne i rummet, när jag fick vara med Edvin Adolphson vid frukosten, när larven fäster sig på snäckskalet – för mig handlar det alltid om att avbilda det som människor annars inte får se. Mina reportage om livets början är ovanligt kraftfulla exempel på den journalistiska grundinställningen jag har till allt jag gör. Jag vill överraska med kameran – journalistiskt. Jag vill visa det som ligger nära människan. Det kan handla om oändliga skönhetsvärden, men alltid också om direkt information.”

Bildrep-raman19
Maria Rashidi, Stockholm Född: 1956 (Iran). Yrke: Lärare. Brinner för: Kvinnors rätt/ordförande i föreningen Kvinnors rätt.

”Att både min man och mannen som kastat saltsyran på mig gick fria är en stor skandal. Min exman är död sedan två år.
I dag ser jag honom mest som ett offer. Han var en produkt av en kultur där man uppfostrar män till patriarker. Hela samhället – kulturen, religionen, min pappa, min granne – allihop har en liten bit av skuld i det brott jag drabbades av. År 2001 startade vi föreningen ”Kvinnors rätt”. Att jobba mot patriarkatet som finns i hela världen och mot våldet som riktas mot oss kvinnor är det viktigaste jag vet. Nu är vi hundrafemtio medlemmar och vi har redan hjälpt uppåt tretusen kvinnor.”

Sara Mohammad, Stockholm Född: Irakiska Kurdistan 1967. Yrke: Debattör/ordförande i föreningen ”Glöm aldrig Pela och Fadime”. Brinner för: Kvinnors rättigheter och kampen mot hedersrelaterat våld.
Sara Mohammad, Stockholm
Född: Irakiska Kurdistan 1967.
Yrke: Debattör/ordförande i föreningen ”Glöm aldrig Pela och Fadime”.
Brinner för: Kvinnors rättigheter och kampen mot hedersrelaterat våld.

”Många västerlänningar, inte minst politiker, sviker i kampen mot hedersrelaterat våld. Jag har själv blivit kallad rasist av både landsmän och andra. All vaken tid är jag engagerad i de här frågorna, mer eller mindre. Jag har aldrig varit på riktig semester utan har alltid kombinerat det med arbete för föreningens sak. Jag kan aldrig stänga av telefonen, om någon ringer akut. Min enda rädsla är att bli mördad innan mina barn är vuxna. Det finns en hotbild. Ibland får jag hjälp av Säpo men inte alltid. Jag är inte rädd för döden, bara för att mina barn ska behöva växa upp utan sin mamma.”

Git Scheynius, Stockholm Född: 1960. Yrke: Journalist/vd för Stockholm Film festival. Brinner för: Kultur och kreativitet.
Git Scheynius,
Stockholm
Född: 1960.
Yrke: Journalist/vd för Stockholm Film festival.
Brinner för: Kultur och kreativitet.

”Det svenska samhället är väldigt fixerat vid synsättet att kultur är ett slags överbyggnad. Alldeles för många politiker med makt lever i föreställningen att om hela kulturbudgeten skulle stryka på foten, så skulle det inte ha någon större betydelse. De är fixerade vid materiella värden, den materiella basen, som om människan inte också behövde själslig spegling och bearbetning. Vårt samhällsklimat tillåter att kulturen har en svag position i vårt samhälle. Man väljer att tro på att människor inte skulle ha något behov av kultur.”

Du kanske också vill läsa…

De gamla och havet

De gamla och havet

Fotografen Kicki Lundgren intresserar sig för hur det är att bli äldre och hur kroppen – och vår syn på den – förändras. Se hennes bilder ur projektet Los Viejos.

En värld att bevara

En värld att bevara

Fotografen Tommy Pedersen vill genom sina bilder visa vilken fantastisk natur vi har och att den är värd att bevara för framtida generationer.

En värld av barn

En värld av barn

Fotografen Simon Johansson skildrar barnens värld, i gränslandet mellan fantasi och verklighet.

I permafrostens rike

I permafrostens rike

I republiken Sacha (Yakutia) lever invånarna under hårda villkor och stora klimatkontraster.

Sverigebyggarna

Sverigebyggarna

I början på 1970-talet gick de finska blivande fotograferna Ben Kaila och Risto Vuorimies på Christer Strömholms fotoskola i Stockholm. Innan de lämnade Sverige gjorde de ett nedslag i Eskilstuna, som på den tiden hade runt 100 000 invånare, där var tionde hade invandrat från Finland.

Den andliga feminismen

Den andliga feminismen

Fotografen Elin Berge porträtterar en löst sammansatt rörelse som hyllar kvinnligheten.

Långt från centrum

Långt från centrum

Jens Olof Lasthein skildrar Europas geografiska utkanter.

Guds hus byter roll

Guds hus byter roll

Precis som Sverige genomgick Norge en väckelserörelse i slutet av 1800-talet och första hälften av 1900-talet. Och det byggdes mötes­lokaler över hela landet. I dag avvecklas de norska ”bönehusen” i allt snabbare takt.

Sista varvet

Sista varvet

Fotografen Sören Håkanlind skildrar verksamheten på Gotenius Varv. I dag är det enda varvet som finns kvar den gamla varvsstaden Göteborg.

Den sista torsken

Den sista torsken

Fotografen Anders Hansson skildrar torskfiskarnas vardag i Östersjön.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.