Industriarbetarnas tidning

Önska dig en trendig pocket i jul

1 december, 2011

Skrivet av Kerstin Matz

Spartider stundar och billigt är senaste modet – varför inte också när det gäller böcker. Följ senaste trenden, glöm dyra boknyheter och sätt upp en pocket på önskelisten.

Marknaden är stor och omväxlande. Man kan utan svårighet hitta sprillans nsucéer som ganska snart kommit i pocket och det finns förläggare – välsigne dem – som satsar på både klassiker och mer undanskymda romaner.

En bok för alla tider och alla läsare från 14 år och uppåt är Harper Lees Dödssynden (Bonniers), med känd originaltitel, To Kill a Mockingbird. Den kom 1960 och handlar om USA:s rasproblem, blev prisbelönt världsframgång och Lees enda bok.

Dödssynden berättar om en liten stad i Södern på 1930-talet där Scout bor med storebror Jem och pappa advokaten. Mamma är död. Vi får handlingen genom Scouts ögon. Hon är nio år när pappa Atticus blir försvarare för en svart man, åtalad på falska vittnesmål för våldtäkt av en vit kvinna.

Den djupa rasismen på alla stans nivåer slår mot Atticus och barnen. En makalöst levande skildring av förfärande fördomar, tyvärr ännu aktuella inte bara i USA, och en mycket trovärdig berättelse om ett barns utveckling. Missa inte Susanna Alakoskis engagerade förord.

Om samma problem, fast nu på 1960-talet, handlar Niceville (Forum) av debutanten Kathryn Stockett. Den hör till storsäljarna och går också som film. Skeeter, med färsk journalistexamen, kommer hem till Jackson i Mississippi. Hon vämjes över gamla skolkompisars  grymma psykande av svarta hemhjälpar som tar hand om  deras barn och hushåll.

Tillsammans med två av de osynliga kvinnor som fostrar, tröstar och städar i vita hem skriver hon i hemlighet deras berättelser. Något för dem som minns det dramatiska 60-talet och för dem som vill ha en bild av det.

Det blir säkert mycket Tomas Tranströmer i jul. Men vill man läsa en

Nobelpristagare innan författaren utsetts av Svenska Akademien kan man satsa på kanadensiskan Alice Munro och novellsamlingen För mycket lycka (Atlas).

Hon debuterade 1968 och jag minns min läsglädje då jag första gången stötte på en novell av henne i en tidning.

Hon är en mästare i att uttrycka sig rakt, utan krusiduller. För mycket lycka, tio berättelser om kvinnor i en vardag på väg att förändras.

I 60-talets och 70-talets New York hamnar läsaren i Patti Smiths Just Kids (Brombergs). En vild tid i en vild stad med två vilda huvudpersoner, Patti själv och fotografen Robert Mapplethorpe. Om  hur det verkligen var innan de blev världskändisar.

En deckare under granen, visst. Här finns det oändliga möjligheter för olika tycke och smak. Men Leif GW Persson är aldrig fel, tycker jag. Har man följt legendariske polisen Lars Martin Johansson genom romanerna och åren är Den döende detektiven (Bonniers) ett måste. Om inte, börja från början. De finns alla i pocket.

En biografi brukar uppskattas i synnerhet av dem som är lite äldre. Min far hade en dröm skrevs 1994 (nyutgåva 2008) av en ung Harvardstudent vid namn Barack Obama. Svart far, vit mor, inte hemma någonstans.

Som färdig jurist reste han till Kenya för att lära känna sin döde far och sin släkt. Hemma i USA fick han ett tufft jobb. Men detta kan ingen ta ifrån honom – han är en politiker som verkligen kan skriva.

Du kanske också vill läsa…

Julens bästa kulturklappar

Julens bästa kulturklappar

Sällskapsspel, böcker, tid – eller ett gåvokort för fem fotbollslag i Kenya. Kolla in våra förslag till under-granen-presenter som inte kostar skjortan.

Fira jul med pärlor från de små förlagen

Fira jul med pärlor från de små förlagen

I god tid inför julen bullar bokhandlarna upp med alla succéer i glansiga omslag från de stora förlagen. Men i skymundan finns en annan bokmarknad – de små förlagens verksamhet som likt härdig vintergröna lever genom förläggarnas entusiasm och hängivna kärlek till boken. Och genom en och annan Nobelpristagare.

Jämlikheten som försvann

Jämlikheten som försvann

Bilden av Sverige som ett unikt jämlikt land lever kvar trots att vi i dag har lika djupa klassklyftor som på 1940-talet. Den nyutgivna antologin Klass i Sverige sticker hål på en föråldrad självbild.

Nya vinklar på Palme och Sträng

Nya vinklar på Palme och Sträng

När Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Litterär pandemi för karantänsoffan

Litterär pandemi för karantänsoffan

I tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Deckarklassiker i nya kläder

Deckarklassiker i nya kläder

Omvärlden förändras, deckargåtan består. De riktigt bra kriminalhistorierna kan leva långt efter författarens död. DA:s deckarexpert Lennart Lund dyker ner i floden av nyutgivna klassiker.

En eldig svensk historia

En eldig svensk historia

Vedspisar och pinnstolar. De fanns där i stugorna, till synes självklara inslag bland trasmattor och kopparkittlar. Ingen har berättat deras historia – förrän nu.

Höjden av återhämtning

Höjden av återhämtning

Tidspress och höga krav – ibland går det bara inte längre. Anne-Marie Höglund berättar om hur naturen hjälpte henne att läka, och tipsar om böcker och en film för sönderstressade själar.

Hitta vägen till mästerverken

Hitta vägen till mästerverken

Att läsa en klassiker – låter det tungt? Det behöver det inte vara. DA guidar dig till mästerverken som varken är tjocka eller svåra.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.