Industriarbetarnas tidning

Musik från ett söndrat samhälle

11 april, 2012

Skrivet av

Direktörslönerna drog iväg och ett samhälle gick sönder. Löneutvecklingen för direktörerna i de sju största amerikanska bankerna är ett talande exempel.

Fler låtar om girighet

Byrds: Pretty Boy Floyd

Barbara Dane: I Don’t Want Your Millions Mister

Lau: Banks of Marble

Tomas Ledin: Du kan lita på mej

Ulf Lundell: Halvvägs till havet

Bruce Springsteen: Jack of All Trades

Rage Against the Machine: Darkness

Bob Dylan: Union Sundown

Pink Floyd: Money

Peter Gabriel: Big Time

Queensryche: Spreading the Disease

Ry Cooder: No Banker Left Behind

Lynrd Skynrd: Mr Banker

Joe Walsh: Banker’s Son

Bing Selfish: Credit Crunch

1989 tjänade de 100 gånger mer än det genomsnittliga hushållet i USA.
2007 tjänade de 500 gånger mer.

Sedan gick det åt helvete. Den riskfyllda finansekonomin körde sönder samhället.
Där har vi bakgrunden till Bruce Springsteens nya Wrecking Ball.

Den bästa musiken speglar sin tid. Vi har hört låtar om girighet och bankdirektörer förr. Från Woody Guthrie (”en del rånar dig med revolver, andra med en kulspetspenna” i Pretty Boy Floyd) till … ja faktiskt Tomas Ledin under den svenska nittiotalskrisen.

Den som följt Bruce Springsteen genom åren har kunnat följa skildringen av en samhällsutveckling, sedd genom sonen till diversearbetaren Douglas Springsteen från industristaden Freehold, New Jersey.

Springsteens gestalter har hängt i gathörnen som tonåringar och drömt om den bilburna flykten bort (Born to Run), drabbats av sjuttiotalskrisen med nedlagda industrier, spruckna drömmar och söndertrasade samhällen (Darkness on the Edge of the Town, The River, Nebraska). De har varit rättslösa illegala invandrare och sysslolösa friställda stålarbetare (The Ghost of Joad), människor plågade av traumat efter den elfte september (The Rising).

På Wrecking Ball irrar de omkring i ett samhälle som gått i kras. Somliga förvirrade och direkt farliga. Andra är mer eftertänksamt bittra med brustna illusioner om den amerikanska drömmen.

Han tar oss till ett samhälle där ”varma hjärtan förvandlats till sten” (Easy Money). Vi ”lunkar genom mörkret i en värld som hamnat snett” där orättvisorna ökar och där det fortfarande festas uppe på bankdirektionen (Shackled and Dawn).

Han återvänder till sin hemstad som han tecknade minnet av för snart trettio år sedan. My Hometown har blivit Death to My Hometown.

Inga bomber föll över staden, inga arméer invaderade, inget blod flöt på gatorna. I stället var det de ”giriga tjuvarna” som tog död på staden. ”De förstörde våra familjer, fabriker, de tog våra hem”, berättar föräldern för sonen. ”Så skaffa dig en sång och sjung den högt så att rövarbaronerna far åt helvete.”

Springsteen har många bottnar. Arg, ursinnig. Och samtidigt full av förtröstan.

På vägen bort från girighetens sargade samhälle gläntar Springsteen på det bibliska fönstret och bjuder in soulmusiken. Han samplar en halvsekelgammal inspelning av gospelgruppen the Alabama Sacred Harp Singers, han kör fram gospeltåget i Land of Hope and Dreams där vi alla erbjuds plats och i den avlutande We are Alive står vi ”skuldra vid skuldra, hjärta intill hjärta”.

Bruce Springsteens gestalter rör sig genom samhällen som på olika sätt har gått sönder.

Du kanske också vill läsa…

Sånger från en hjälte

Sånger från en hjälte

Den 19 november för 100 år sedan avrättades Gävlebon Joel Hägglund i USA . Men Joe Hills sånger lever än och har inspirerat Joan Baez, Bob Dylan, Woody Guthrie, Fred Åkerström – och Stephen King, skriver DA:s Harald Gatu.

”Jag ville ut på gatorna och föra liv”

”Jag ville ut på gatorna och föra liv”

Möt sångaren och aktivisten Anne Feeney. Inspiration hittar hon bland vanligt folk, sin farfar – och Joe Hill. I dagarna är det 100 år sedan arbetargrabben från Gävle avrättades i USA.

Från tystnad till triumf

Från tystnad till triumf

Det var triumfens dag för Pete Seeger, en kylslagen januaridag för precis fem år sedan. Tillsammans med Bruce Springsteen sjöng han vid installationen av USA:s förste svarte president.

Vackert eko från gruvan

Vackert eko från gruvan

Ike Everly var några år över de tjugo och redan trött på att jobba som gruvarbetare. Dagligen slet han i en av kolgruvorna utanför Brownie i Kentucky. Mitt i det väldiga gruvområdet som breder ut sig i bergskedjan Appalacherna.

Musik för de som lämnats i sticket

Musik för de som lämnats i sticket

Donald Trump lovade att jobben i kolgruvorna skulle komma tillbaka. Men det gjorde de aldrig.

Tips för en fin hemester

Tips för en fin hemester

Nej, sommaren 2020 lär inte bli de spännande resornas sommar. Det går att göra nåt bra av den ändå. Här är DA-redaktionens bästa tips för dig som semestrar hemma.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Här kommer ilskan över jobbet ut

Här kommer ilskan över jobbet ut

I samlad trupp fick klago­kören i Liverpool sjunga om sådant de knappt vågade prata högt om på egen hand: sin jobbsituation och problemen på arbetsmarknaden.

Tre julskivor som inte frestar på

Tre julskivor som inte frestar på

Nu är det julmusik i var butik, ofta samma bjällerklang överallt. DA:s Marie Edholm väljer tre julskivor som inte frestar på.

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Vi som har fyllt 40 hade fågeldansen och Lambada. Dagens ungdom hittar inspiration på helt andra håll. Eller? Hur nytt är det egentligen att flossa, dansa flapper och take the L?

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?